AFP
UVUČENI U SKANDALE

Optužbe za silovanje, suze, zatvorske ćelije: Nevini su, a izloženi na stup srama, sada traže novi početak

Doživjeli su brojne kritike javnosti i primali sankcije, a svi su na kraju doživjeli istu sudbinu
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 21:56

Što je zajedničko Benjaminu Mendyju, Ryanu Giggsu i Masonu Greenwoodu? Sva trojica bivših i aktualnih nogometaša morali su pred sud nakon što su se našli u središtu skandala - optužbi za seksualno napastovanje, fizičkih napada i nanošenja tjelesnih ozljeda. Nakon što su doživjeli brojne kritike javnosti, primili sankcije od klubova/reprezentacija, sva trojica doživjela su istu sudbinu - proglašeni su nevinima pred sudovima.

Kako ispočetka?

Međutim, nakon što su se našli na stupu srama kako krenuti ispočetka? Benjamin Mendy, sada 29-godišnji bivši igrač Manchester Cityja i francuski reprezentativac, prije dvije godine bio je optužen za silovanje, te je neko vrijeme proveo u zatvoru. Ipak, nakon suđenja, početkom 2023. proglašen je nevinim. Nakon što dvije godine nije igrao za City napustio je engleski klub ovog ljeta nakon isteka ugovora.

Nakon što je oslobođen krivnje Mendy je zatražio privatnost kako bi “ponovno izgradio svoj život”. Bivši francuski internacionalac plakao je kada ga je porota oslobodila nakon ponovnog suđenja na sudu u Chesteru. Oslobađajuće presude znače da je ovaj branič proglašen nevinim za sve optužbe protiv njega od strane šest žena.

image

Benjamin Mendy

MIGUEL MEDINA Afp

Svjedočeći na krunskom sudu u Chesteru, Mendy je rekao da ga je boravak u zatvoru natjerao da “nauči mnogo stvari o životu”. Rekao je da je razmišljao o svom ponašanju dok je sjedio u ćeliji. Mendy je pred sudom rekao da je počeo dobivati pozornost žena kada je imao 18 godina i igrao za Marseille, što je postalo “10 puta” intenzivnije kada se pridružio Manchester Cityju.

Pronašao novi klub

Mendy se spremio za svoj novi nogometni početak. Naime, nedavno je potpisao dvogodišnji ugovor s Lorientom, koji je prošlu sezonu završio na 10. mjestu u francuskom prvenstvu. Osvajač Svjetskog prvenstva 2018. potpisao je dvogodišnji ugovor s Lorientom i vraća se u francuski nogomet po prvi put otkako je napustio Monaco i pridružio se Cityju 2017. godine u transferu vrijednom 52 milijuna funti, što je tada bio svjetski rekord za braniča.

Francuz se borio s višestrukim ozljedama koljena na početku karijere u Cityju, a klub ga je suspendirao u kolovozu 2021. kada su objavljene optužbe protiv njega, iako je njegov tadašnji trener, Josep Guardiola, bio karakterni svjedok na njegovom prvom suđenju, gdje je Mendyja opisao kao “stvarno dobrog dečka”.

image

Mason Greenwood

AFP

Drugi nogometaš koji je ove godine pred sudom oslobođen optužbi za silovanje je Mason Greenwood. Ovaj sada 21-godišnjak iz Bradforda bio je veliko otkriće Manchester Uniteda, za koji je debitirao sa samo 17 godina, no njegova je karijera prekinuta u siječnju prošle godine, nakon što je uhićen i optužen za pokušaj silovanja, kontrolirajuće i prisilno ponašanje, te za napad i nanošenje tjelesnih ozljeda na štetu svoje djevojke. Logičan je potez tada bila klupska suspenzija, a mladi engleski krilni ofenzivac i dalje je ‘na hlađenju’ iako su u veljači ove godine optužbe protiv njega odbačene nakon što su ključni svjedoci povukli svoje iskaze.

Hoće li Crveni vragovi rehabilitirati Greenwooda? Engleski list Mirror ističe kako će odluku o tome donijeti dioničari, uključujući žensku ekipu, kao i komercijalne partnere. Prema posljednjim informacijama, Greenwooda sudbina u Manchester Unitedu bit će poznata u rujnu, a igrač ima ugovor s klubom s Old Trafforda do 2025. godine.

Odluka na Unitedu

No, glavnu riječ imat će američka obitelj Glazer, koja u svom vlasništvu drži većinu klupskih dionica. Prema tvrdnjama otočkih medija, Unitedov menadžer Erik ten Hag ne bi imao ništa protiv Greenwoodova povratka u momčad, a konačna bi odluka trebala pasti uskoro.

S druge strane, neke članice ženske ekipe Manchester Uniteda navodno žele Greenwoodov odlazak iz kluba, dok bi ga neki njegovi suigrači rado opet vidjeli u svlačionici i na terenu. Međutim, strahuje se od reakcije javnosti u slučaju njegova povratka, kao i mogućeg negativnog utjecaja na sponzorstva i komercijalne poslove. Greenwood ima ugovor do 2025. godine, s tjednom plaćom od 75 tisuća funti, pa bi jedno od rješenja bila i posudba u neki inozemni klub u sljedećoj sezoni. Spominju se Juventus, Inter i Milan...

image

Ryan Giggs

AFP

Još jedan, doduše bivši, igrač Manchester Uniteda, Ryan Giggs (49), oslobođen je, pak, svih optužbi za fizički napad na svoju bivšu djevojku i njenu sestru nakon što ih je na saslušanju na Kraljevskom sudu u Manchesteru povuklo tužiteljstvo. On je od početka poricao napad i nasilno ponašanje prema 10 godina mlađoj Kate Greville, kao i napad na njenu sestru Emmu, a sutkinja Hilary Manley odlučila je da Giggs nije kriv ni po jednoj od tri točke optužnice.

Suđenje je prošlog ljeta potrajalo četiri tjedna, ali porotnici ni nakon više od 20 sati vijećanja nisu uspjeli donijeti presudu. Novo suđenje bilo je zakazano za kraj srpnja ove godine, no velška je nogometna legenda sada slobodan čovjek. S izborničke pozicije reprezentacije Walesa privremeno je odstupio nakon uhićenja u studenome 2020. godine, dok se u potpunosti povukao u lipnju 2022. godine, u očekivanju suđenja. Na klupi reprezentacije naslijedio ga je Robert Page, koji je Velšane odveo na Svjetsko prvenstvo u Kataru, prvo na kojem su nastupili nakon 58 godina.

Ljudi bliski Giggsu kažu da se 49-godišnjak namjerava vratiti u trenerske vode, ali ne odmah, već želi da prođe neko vrijeme od skandala u koji je bio umiješan.

Daniju Alvesu prijeti 12 godina zatvora

Bivši brazilski reprezentativac i zvijezda trofejne Barcelonine generacije Dani Alves suočen je teškim optužbama za seksualni napad u noćnom klubu u Barceloni 31. prosinca 2022. godine. Suđenje čeka u španjolskom zatvoru u kojem se nalazi od siječnja ove godine, a ako bude proglašen krivim, čeka ga kazna zatvora između 6 i 12 godina. Dani Alves je u zatvoru od 20. siječnja kada je optužen za seksualni napad u noćnom klubu i ne očekuje se da će biti pušten prije suđenja, jer je sud u Barceloni u dva navrata odbio njegov zahtjev za privremeno puštanje na slobodu. (ia)

Linker
27. travanj 2024 19:01