DAMIR KRAJAC/CROPIX
RAZIGRANI PLAVI

Osebujni HNL trener: ‘Pa Dinamo je bio toliko nadmoćan da je na kraju izgledalo da se zeza u napadu...‘

Dinamo je ovu utakmicu odradio, bio discipliniran u fazi obrane, razigran u fazi napada
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. veljača 2021. 11:56

Analiza trenera Slaven Belupa Tomislava Stipića:

Dinamo je kvalitetnija ekipa, s boljim i talentiranijim individualcima. Radi se o natjecateljskoj momčadi na kojoj se vidi iskustvo igranja u Europi gdje je rezultat jedino mjerilo, i gdje ne postoji popravni ispit. Osjeća se i pozitivna vibra u ekipi. Zoran Mamić je pametno i mudro uklopio karakteristike igrača u ‘matchplan‘; Petković kao ‘target man‘, igrači tranzicije Oršić i Jakić, igrači kreativnosti Majer i Ivanušec...

Strategiju je davao Ademi, dok su stabilnost i strpljenje proizašli iz zadnje linije i od vratara. U prvom poluvremenu u fazi obrane Dinamo je imao dobar miks između presinga i bloka. U bloku 4-5-1, odnosno 6-3-1 kad bi bekovi Krasnodara otišli visoko. Dinamova krila su se u fazi obrane jako žrtvovala i puno radila, a to mogu jer su motorički sposobni.

U veznom redu uz Ademija je Jakić jako puno radio, oduzimali su dosta lopti. Dinamovi igrači bili su jako agresivni, pravovremeni, brzi i moćni, tako da u izravnim duelima nisu imali problema s protivnikom.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Po oduzetoj lopti je Dinamo najopasniji, ima jako dobru tranziciju u kojoj sa svojom brzinom mogu pretrčati svakog protivnika. Napad završavaju uvijek s minimalno petoricom igrača.

U fazi napada u prvom dijelu Dinamo je bio u sustavu 4-3-3 s dva ofenzivna vezna. Osim u prvih 15 minuta, kad su obje ekipe bile malo nervozne i radile dosta neforsiranih pogrešaka u pasu, Dinamo je kasnije bio jako suveren u posjedu, pogotovo u sredini terena s konstantnim rošadama veznih i napadača, koji su tehnički jako dobri.

image
BORIS KOVACEV/ CROPIX

Jako opasna i nepredvidljiva bila su ubacivanja veznih iza leđa Petkovića koji zadržava loptu i bez problema razigrava suigrače. Dinamo jednostavno ima jako puno talenta i kvalitete u ekipi, i jednostavno rješavaju situacije jedan na jedan. Po izgubljenoj lopti reagirali su s presingom na loptu, a kad nisu uspjeli u par sekundi, vraćali su se u zonu gdje su najčešće bili u 4-5-1.

U drugom poluvremenu je Dinamo još lakše kontrolirao utakmicu. Kroz nekoliko tranzicija mogli su je još prije odlučiti i privesti mirno kraju, da su bili malo mirniji u samoj završnici. Na kraju je izgledalo kao da su se malo i opustili i zezali u fazi napada jer su osjetili nadmoć nad protivnikom.

image
BORIS KOVACEV/ CROPIX

Ademi je neumoljiv i definitivno motor ovog Dinama. Petković je u napadu enigma za protivnike, igrač koji može zadržati izbijenu loptu, koji može pobjeći u prostor ili napraviti višak jedna na jedan, za njega jednostavno nisu imali rješenja. Obrana Dinama bila je dosta stabilnija nego u prethodnim utakmicama. Stoperi Lauritsen i Theophile bili su jako sigurni, kao i bočni igrači i Gvardiol i Ristovski.

Dinamo je ovu utakmicu odradio, bio discipliniran u fazi obrane, razigran u fazi napada. Za razliku od prve utakmice, Krasnodar u ovoj utakmici nije nikako ugrozio hrvatskog prvaka. Dinamo je potpuno zasluženo pobijedio i prošao dalje.

Linker
27. srpanj 2024 02:20