Brazil tuguje za Peleom

 MAURO PIMENTEL/AFP/PROFIMEDIA Mauro Pimentel/afp/profimedia
BRAZIL TUGUJE

Otkrivaju se detalji Peleovog sprovoda: Evo gdje će nogometni kralj imati posljednje počivalište

Najviše vertikalno groblje na svijetu ima poseban pogled na stadion na kojem je započeo karijeru.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. prosinac 2022. 17:56

Nogometni svijet zavijen je u crno nakon vijesti o Peleovoj smrti u četvrtak (29. siječnja) u 82. godini. Legendarni Brazilac, virtuoz s loptom i miljenik brojnih generacija, izgubio je dugogodišnju bitku sa zloćudnim tumorom debelog crijeva, koji je metastazirao na ostale dijelove tijela. Dok se svijet oprašta od po mnogima najboljeg ikada, stižu detalji o posljednjem ispraćaju.

image
AGIF/DDP USA/PROFIMEDIA Agif/ddp Usa/profimedia

Pele će biti pokopan 2. siječnja u Santosu, kvartu u Sao Paulu, uz članove obitelji na najvećem "vertikalnom groblju" na svijetu, kojeg krasi zgrada od 14 katova, vodopad i muzej automobila. Britanski The Sun piše da će njegov lijes biti postavljen na Santosov teren Urbano Caldeira kako bi mu navijači mogli odati počast 24 sata prije nego započne organizirana svečana povorka u gradu. Lijes će proći kanalom 6, gdje živi Peleova 100-godišnja majka, a potom će se povorka zaputiti do jedinstvenog "vertikalnog groblja" Memorial Necropole Ecumenica, gdje će Pele biti sahranjen.

Mjesto pokopa nalazi se između brojnih nebodera i šuma, uključuje i prostorije za krematorij te mauzolej "za obitelji koje žele sačuvati svoju ostavštinu na osobniji i privatniji način". Sadrži čak i tropski vrt s malim ugostiteljskim objektom na krovu i vodopadom. Unutar ogromnog imanja nalazi se i muzej klasičnih automobila, sagradio ga je ekscentrični arhitekt Pepe Altstut 1983. i od onda se neprestano širi.

S gornjeg kata prostire se pogled na stadion Vila Belmiro, gdje je Pele započeo karijeru, da bi kasnije postao jedan od najboljih nogometaša ikad viđenih.

Linker
11. travanj 2024 05:55