JANEK SKARZYNSKI Afp
TRAŽI SE DLAKA U JAJETU

Otočki mediji oštro kritiziraju Southgatea iako je praktički osigurao SP: To se nije dogodilo 25 godina

Ispuštena pobjeda u Varšavi, ali praktički osigurano mjesto u Kataru
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. rujan 2021. 22:52

Engleska je u prvoj ozbiljnoj utakmici nakon finala Europskog prvenstva remizirala protiv Poljske u Varšavi (1:1). Domaćini su stigli do velikog boda pogotkom Szymanskog u sudačkoj nadoknadi što je bilo i sasvim nego dovoljno da se u otočkim medijima povedu razne, a u krajnjoj liniji potpuno nepotrebne debate. Pomalo je nestvarno kako svaki puta kada Englezi na nekoj utakmici ne stignu do pobjede, tamošnji mediji traže krivce i doslovno dlaku u jajetu kao da su Kane i društvo sami na travnjaku i da na suprotnoj strani ne postoji suparnička momčad ma kako god da se ona zvala.

Lagan raspored

“Bolni završetak u Poljskoj”, “Ispuštena upisana pobjeda”, samo su neki od komentara o dvoboju u Varšavi, a sve nakon utakmice u kojoj su Tri lava praktički osigurala nastup na SP u Kataru. Engleska je trenutno vodeća momčad u I skupini uz 16 bodova na kontu, ima ih četiri više od drugoplasirane Albanije i pet od Poljske uz još četiri utakmice do kraja kvalifikacija.

image
England's manager Gareth Southgate (L) speaks with England's striker Harry Kane (R) as he comes on as substitute during the FIFA World Cup 2022 qualifying match between England and Andorra at Wembley Stadium in London on September 5, 2021. (Photo by JUSTIN TALLIS/AFP)/NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE/RESTRICTED TO EDITORIAL USE
JUSTIN TALLIS Afp

Raspored je za finalista Eura i više nego dobar s obzirom na činjenicu da će Englezi na svom travnjaku dočekati Albaniju i Mađarsku a gostovati kod Andore i San Marina. Ako uz takav raspored Kane i suigrači nisu u stanju osvojiti prvo mjesto u skupini, onda niti ne trebaju nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

U utakmici koju su Poljaci doživjeli kao da se sutra više neće igrati nogomet, papirnati favorit odigrao je solidnu utakmicu uz vrhunski potez Harryja Kanea koji je udarcem s više od dvadeset metara doveo goste do prednosti i poentirao 15. uzastopni put za Englesku u kvalifikacijskim susretima za europsko i svjetsko prvenstvo. U Varšavi nije bilo engleskih navijača osim dvije dame s engleskom zastavom i dresom Leedsa koje su dostojno proslavile novu Kaneovu majstoriju koja je na kraju bila dovoljna za bod.

Izviždali himnu

Na meti kritika našao se engleski izbornik Gareth Southgate koji na travnjak poslao apsolutno najbolju englesku jedanaestoricu, no i kada je od prve minute na travnjaku bio obljubljeni Jack Grealish, Southgateu se sada spočitava kako nije napravio niti jednu zamjenu što se prvi put na utakmicama engleske reprezentacije dogodilo nakon 25 godina i Svjetskog prvenstva u Italiji.

Još jedna teško shvatljiva otočka teorija koju nitko vjerojatno ne bi niti spominjao da se nije dogodio pogodak Poljaka u sudačkoj nadoknadi, a nemoguće je ne zapitati se što je to Southgate trebao mijenjati u trenutku kada je njegova momčad imala pogodak prednosti, dok su domaćini do pogotka u sudačkoj nadoknadi tek dva puta opasnije zaprijetili golu vratara Pickforda.

Branič Manchester Cityja Kyle Walker najveća je meta kritika kada je prva jedanaestorica Tri lava u pitanju, taj isti Walker koji je bio opjevan nakon briljantnog nastupa na Europskom prvenstvu, a legenda Arsenala Ian Wright razvio je teoriju kako je trebalo zamijeniti umornog Kalvina Phillipsa nakon što je veznjak Leedsa na poziciji zadnjeg veznog odigrao kao što je do sada svaki puta igrao u dresu Engleske, požrtvovno i sigurno uz nepotrebno dobiveni žuti karton.

No englesku javnost jednostavno je moguće zadovoljiti samo pobjedama i ničim drugim, a engleska reprezentacija koliko god se vratila u svjetski vrh ipak nije toliko kvalitetna da može dobiti bilo kojeg suparnika. Uostalom minimalni cilj je ostvaren, a u užarenom ozračju u kojem su poljski navijači izviždali englesku momčad koja je kleknula na travnjak prije početka dvoboja, niti sudački kriterij Englezima nije išao u prilog jer je na Grealishu bilo barem tri prekršaja koji nisu sankcionirani žutim kartonom.

No apsolutno je pravo Poljaka da manjak kvalitete u odnosu na suparnika naknade fanatičnom borbenošću za što su na kraju nagrađeni zasluženim bodom na kontu u utakmici u kojoj su oba suparnika dobila ono što su željela. Poljaci su ostali neporaženi protiv najjače momčadi u skupini, dok se Englezi već polako mogu pripremati za nastup u Kataru...

Linker
26. travanj 2024 14:34