Benjamin Šeško
 INSTAGRAM SCREENSHOT
HOĆE LI ZABITI NA POLJUDU?

Ovaj je Slovenac monstruozan! Brz kao Mbappe, zabija poput Haalanda, a mnogi ih nazivaju blizancima

Njegovi agenti odbijali su Chelsea, Bayern, City i Juventus, a mogao je zaigrati i za BiH.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. rujan 2021. 15:53

Krajem svibnja Benjamin Šeško proslavio je 18. rođendan, a dan kasnije debitirao je za reprezentaciju Slovenije postavši najmlađi igrač u povijesti selekcije Dežele. Prije izbornika Keka pozivali su ga u sve selekcije Slolvenije do U-21, ali mladu je reprezentaciju jednostavno preskočio. Nije bilo vremena za gubljenje, tim više što je Šeškova majka iz Doboja, stoga je teoretski mogao zaigrati i za BiH, ali samo teoretski.

Šeško je rođen u slovenskom Radeču, mjestašcu od dvije tisuće stanovnika na desnoj obali Save, na istoku Slovenije blizu hrvatske granice. Karijeru je započeo u Krškom, s 15 godina je već plijenio pozornost skauta i menadžera, jer je u 23 utakmice zabio 59 golova u svom uzrastu. Prepoznali su ga u Domžalama, istog ljeta 2018. preselio je u predgrađe Ljubljane. Izrastao je do 190 centimetara, igrao centarfora i nemilosrdno tresao suparničke mreže. Ne čudi stoga da su Domžale pohodili predstavnici velikih klubova poput Manchester Uniteda, Manchester Citya, Chelseaja, Bayerna, Juventusa, Ajaxa i Borussie Dortmund. Ali, ljudi koji brinu o Šeškovoj karijeri opredijelili su se za RB Salzburg.

- Procijenili smo da je sa 16 godina za Benjamina Salzburg najbolji klub za razvoj. Pratili su ga u više od 20 utakmica, detaljno su analizirali svaki detalj – otkrio nam je Elvis Bašanović iz agencije Pro transfer koja skrbi o Šešku.

U Salzburg je došao u ljeto 2019. u transferu vrijednom tri milijuna eura. Stigao je šest mjeseci nakon Erlinga Haalanda, ali u klubu su brzo shvatili da imaju „blizance”. Dva podjednako visoka i brza napadača, dvije devetke budućnosti. Međutim, brzo su se razdvojili, tri godine mlađi Šeško odmah je proslijeđen na posudbu u Liefering. Dvije sezone je ostao u tom austrijskom drugoligašu, filijali Salzburga. Upravo je u drugoj sezoni, u prvenstvu 2020/21 doživio pravu golgetersku eksploziju. U zadnjih sedam utakmica sezona postigao je 13 zgoditaka, ukupno 21 za Liefering. Više nije bilo dvojbe, Šeško se sa posudbe vratio u Salzburg.

image
Benjamin Sesko (lijevo)
CLAUS BECH Afp

U međuvremenu je Haaland već godinu dana bio igrač Dortmunda, a transferiran je i Zambijac Patson Daka u Leicester. Planskom reprodukcijom otvorilo se mjesto za novog centarfora. Visok 194, kao Haaland, talent koji se odmah potvrdio u kvalifikacijama Lige prvaka. U odlučujućoj utakmici Salzburga kontra Brondbya u play offu postigao je pogodak i asistirao u pobjedi 2:1. Prolaz do Lige prvaka sa pečatom 18-ogodišnjeg novog Haalanda, oduševljeno su pisali austrijski mediji. Može li Šeško zaista postati klasa poput 21-ogodišnjeg norveškog centarfora već su ga pitali mediji u domovini.

- Mnogi me uspoređuju s Haalandom, čak i moji suigrači govore da smo jako slični, pogotovo po brzini. Ali, moj je zadatak raditi, slušati i učiti. Pa ćemo vidjeti dokle ću doći – skromno je odgovorio Šeško.

Neslužbeno, Šeško slovi kao trenutno najbrža devetka na svijetu, njegovih 36,11 kilometara ekvivalent je brzini Mbappea, ali mladi Slovenac ima i 194 centimetra visine. Nema sumnje, Salzburg i reprezentacija Slovenije imaju novu veliku zvijezdu. Austrijski klub iz kojeg su u nogometnu orbitu otišli igrači poput aktualnih globalnih zvijezda Haalanda i Sadija Manea, još jednom potvrđuje kako zna pronaći iznimne talente. Po svemu sudeći, i Šeško je taj.

Linker
03. travanj 2024 12:44