AFP
POGLED NA MERCATO

Ovaj prijelazni rok bio je kao sarma bez mesa, ali jedan je transfer iskočio: ‘To se nikad nije dogodilo‘

Menadžeri analizirali netom okončani prijelazni rok koji nije donio spektakularne transfere
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. veljača 2021. 11:02

Netom završeni zimski prijelazni rok u Europi bio je sarma bez mesa. Sirotinjsko jelo... Europski velikani štedjeli su poput umirovljenika u Hrvatskoj. Klubovi iz pet vodećih europskih nogometnih liga tijekom zimskog prijelaznog roka potrošili su oko 350 milijuna eura, što je mnogo manje nego prethodnih godina. Ukupno su klubovi autorizirali 447 transfera.

Najveći posao ove zime je transfer alžirskog napadača Saida Benrahma iz Brentforda u West Ham United sa 23,1 milijuna eura. Alžirski napadač je među Čekičare stigao u listopadu 2020. na posudbu, a tri mjeseca kasnije West Ham United je otkupio njegov ugovor.

West Ham je bio u još jednoj najskupljoj priči, napustio ga je Sebastien Haller koji je za 22,5 milijuna eura preselio u Ajax. Među najvećim transferima ove zime izdvaja se i prelazak Amad Dialla (18) iz Atalante u Manchester United s 21 milijun eura.
Oko 20 milijuna eura potrošio je i Monaco, kojeg vodi Niko Kovač, na jednog od najboljih igrača belgijske lige, 21-godišnjeg krilnog napadača Club Bruggea Krepina Diattu.

Među pet najskupljih transfera je i mađarski reprezentativac Dominik Szoboszlai (20) koji je napustio redove austrijskog RB Salzburga i karijeru će nastaviti u njemačkom bundesligašu RB Leipzigu za 20 milijuna eura.
Zašto je ovaj zimski prijelazni rok na koncu bio tako skroman? O tome smo porazgovarali s dva hrvatska nogometna zastupnika, Andyjem Barom i Matejom Škegrom.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Svi su u strahu

- Primarno zbog pandemije koronavirusa koja je izbacila navijače s stadiona, smanjena su televizijska prava, svi klubovi su u totalnoj neizvjesnosti, plaše se budućnosti i očekuju bolje dane. Nitko u ovom trenutku ne želi trošiti, svi su strahu. Postoje neke opcije kad se radi o posudbama, vrte se razne komibinacije, samo da se ne plaća odmah - kaže nam Bara.
Kaže da hrvatski nogomet krizu toliko ne osjeća...
- To što nema navijača naš nogomet toliko ne osjeća jer mi smo na to navikli, kod nas je, da se malo našalim, koronavirus uvijek prisutan kad se radi o broju gledatelja na stadionima. Na svjetskoj razini gledatelji i sponzori donose novac, televizijska prava. Sad nema gledatelja, nema marketinga, nema reklama. Određenim klubovima budžeti su padali za 40-50 posto.
Andy Bara je zastupnik Lovre Majera koji je imao ponudu Marseillea od 15 milijuna eura. Da se transfer realizirao, bio bi među najboljima ovog prijelaznog roka. Je li maksimirski klub pogriješio što nije prodao svoju desetku?
- Očito jest da Dinamo ima sigurnost, da ima novaca od prijašnjih realiziranih transfera. Imaju budžet za barem godinu i pol dana, znaju da za Majera mogu u budućnosti dobiti između 12 do 17 milijuna eura, a Majer im je bitan igrač - zaključio je na kraju Andy Bara.

Štedi se na transferima

A što veli Matej Škegro, nogometni zastupnik koji je nekoć radio u Dinamu?
- Dakle, najveći transfer ostvaren u svijetu je onaj West Hama od 23 milijuna eura. To se nikad nije dogodilo. Razlog toga je jasan, koronavirus. Posljedice su pad prihoda od ulaznica, televizijskih prava i marketinga koji su bili planirani. Najlakši oblik štednje jest izbjegavanje plaćanja transfernih obeštećenja. Zato je ovaj prijelazni rok bio mršav. Kako će se situacija popravljati, kako će se ljudi vraćati na tribine, tako će se sve polako vraćati u normalu. Držim da će za godinu ili dvije biti sve onako kako je i bilo - kaže Škegro.
Mateja smo također pitali je li Dinamo ispravno postupio kad nije prodao Majera za 15 milijuna eura?
- Dinamo nije pogriješio jer će ga uvijek moći prodati za tu cijenu. Ili čak i više. Majer ima dugogodišnji ugovor, što je odličan potez kluba. Nadalje, Majer će igrački puno doprinijeti klubu. Dobro jest da su ga zadržali, pokazali su su pronašli stabilnost. U nekim bivšim vremenima, možda bi ga odmah prodali. Uozbiljili su se kao klub otkako sam ja otišao, ha, ha, ha - zaključio je Škegro.

Linker
05. svibanj 2024 08:55