GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
LEGENDA O LEGENDI

Ovako je Tomislav Židak pisao o Cici: ‘Promijenio je više klubova no vlasnik Playboya žena! Ali...‘

Legendarni novinar Jutarnjeg još je 2002. godine predosjetio dolazak Kranjčara na klupu Hrvatske.
Piše: Tomislav Židak/JL/SNObjavljeno: 01. ožujak 2021. 18:31

Informacija o smrti Zlatka Kranjčara, bivšeg nogometaša i trenera Dinama te izbornika hrvatske nogometne reprezentacije još je jednom uzdrmala domaću sportsku javnost. Cico dakle, samo nastavlja niz uspješnika koji su u recentnom razdoblju preminuli... Prema zadnjim informacijama, zatajili su mu organi nakon višednevne borbe, odnosno nakon što je prije desetak dana iz Zadra, gdje mu se zdravstveno stanje pogoršalo, bio prebačen u Zagreb, odnosno na KB Merkur.

Cico je bio izbornik hrvatske reprezentacije u kampanji za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Na klupu Vatrenih stigao je nakon Otte Barića koji nas je također nedavno napustio. Hrvatsku je na Mundijal u Njemačku odveo bez poraza u kvalifikacijama, a na samoj svjetskoj smotri bio je blizu prolaska skupine s Brazilom, Japanom i Australijom.

Nakon Kranjčarove smrti, za oko nam je zapao jedan tekst legendarnog novinara Jutarnjeg, Tomislava Židaka. On je, nakon SP-a u Japanu i Koreji 2002. godine napisao tekst za Jutarnji pod naslovom: Deset autoriteta za čišćenje nogometne žabokrečine.

image
DRAGAN MATIC/CROPIX Cropix

U njemu je naveo deset kandidata sposobnih za preuzimanje trenerske klupe Hrvatske u iznimno teškom trenutku, nakon ispadanja u skupini na Dalekom Istoku. Tada je, kako je naveo, pronašao deset najautoritativnijih ljudi hrvatskog nogometa, koji bi trebali raskužiti žabokrečinu, ili još više zaroniti u nju nakon debakla.

O Kranjčaru, koji će na klupu sjesti nešto kasnije, Židak je napisao ovo:

- Promijenio je više klubova nego vlasnik Playboya žena! Dugo osporavan, napokon je potvrdio visoku trenersku klasu, prvi je hrvatski trener koji je pobijedio i Dinamo i Hajduk. Ipak, ni to nisu bile dovoljno čvrste reference da bi ga angažirao bečki Rapid. Prema nekim informacijama, "dasku mu je nasapunao" izvjesni majstor iz Zagreba. Ni klub, s kojim je osvojio naslov prvaka, nije se trudio zadržati ga. Navodno zbog stila života...

Cico Kranjčar odavno ne skriva da ga u konačnici zanima biti izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije. Može li on ukrotiti tog "đogata" (Ćirin termin za podivljalog konja, op. p.), ili su đogati već na izlaznim vratima.

Možda je baš Cico dobro rješenje za jednu novu generaciju, koja još nije zaražena bahatošću i nije obijesna poput engleskih, talijanskih ili bivših hrvatskih zvijezda - naveo je Židak.

Podsjetimo, Mirka Jozića je na klupi Hrvatske zamijenio Otto Barić umjesto kojega će stići Kranjčar, nakon ispadanja na EP-u u Portugalu 2004. Kranjčar će pak, do ustoličenja na izborničkoj funkciji odraditi još po jedan kratki mandat u Rijeci, odnosno NK Zagrebu.

Linker
29. travanj 2024 03:26