ALEXANDER NEMENOV Afp
POGLED IZ RUSIJE

Ovako su se Rusi naklonili Vlašiću nakon velikog transfera: ‘Moramo mu poželjeti sreću, zaslužio je‘

Nikoli Vlašiću neće biti lako, jer Premiership je neusporedivo teži od ruskog prvenstva
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. rujan 2021. 13:18

Na jednom od ruskih portala pronašli smo zgodan tekst o Nikoli Vlašiću. Hajdemo reći oproštajni tekst, koji otkriva ruski pogled na odlazak igrača koji je u CSKA imao fantastičan status. Koji je napokon bio izabran za najboljeg igrača u Rusiji u prošloj godini. Tekst dakle ide ovako:

Najukusniji igrački zalogaj

Nikola Vlašić bio je najukusniji igrački zalogaj na nogometnom tržištu u Rusiji. Na koncu ga je zagrizao West Ham, i to za vrlo pristojan novac, CSKA će na račun dobiti 30 milijuna eura. Plus još mogućih osam milijuna kroz bonuse. Hrvatski veznjak dostigao je Aleksandra Golovina, koji je 2018. iz CSKA otišao u Monaco. I Golovin je tada prodan za rekordnih 30 milijuna eura. Vlašić će ga s bonusima nadmašiti.

CSKA je, valja to istaknuti, učinio pravu stvar dopustivši odlazak svoje najveće zvijezde. Momčad je ostala bez europskih kupova u ovoj sezoni, u fazi je još jednog restrukturiranja, a i Nikola već neko vrijeme lebdi negdje u mislima i definitivno ne razmišlja o nogometu. Ili bolje rečeno, razmišlja o nogometu, ali u bojama nekih drugih klubova.

Nadamo se da će dobiveni novac poboljšati financijsko stanje CSKA, da će im pomoći da očistite svoje ruševine i vratite im nekadašnji sjaj. Što se Vlašića tiče, zaslužio je čestitke za ono što je dao u tri godine, što god netko rekao. Odigrao je 108 utakmica, postigao 33 gola i 28 asistencija. Statistika na razini!

Vrijedi spomenuti da su Hrvata dugo tražili Zenit i Milan. Zenit se još prošle godine udvarao Vlašiću, mašući čekovnom knjižicom i bogatim ugovorom, ali playmaker nije otišao - očito je shvatio da ne namjerava duže ostati u ruskim prostranstvima. U teoriji, nije to bila loša opcija, jer Zenit uvijek igra Liga prvaka. Kao i u slučaju Rossonera, to je atraktivnije mjesto za nastavak karijere. Istina, u slučaju Milana, talijanska je strana inzistirala na zakupu s opcijom otkupa, što CSKA nije želio prihvatiti. sam Vlašić bi vrlo rado otišao u Milano.

Ovako je otišao u West Ham. Na kraju prošle sezone Čekićari su prikupili 65 bodova, dva su im nedostajala za plasman u Lige prvaka. Je li West Ham United klub u skladu s Vlašićevim ambicijama? Po svemu se čini da je. Klub ima dovoljno kvalitete da bude konkurentan u Engleskoj i u Europi, a i okruženje u kojem igrač igra vrlo je važno. Puno je izazovnije igrati protiv Manchester Uniteda, Manchester Cityja, Liverpoola, Chelseaja, Leicester Cityja nego se zadovoljiti putovanjima u Ufu ili Ahmat.

image
Nikola Vlašić
WEST HAM TWITTER

Dakle, West Ham nije siromašan klub. Čekićari su zadnjih godina potrošili 343 milijuna eura i nastavljaju muški odrađivati prijelazni rok (osim Vlašića, Kurta Zumu su doveli za 35 milijuna eura). Problem je bio u tome što uprava dugo nije mogla pronaći odgovarajućeg trenera. Pokušao se svojim statusom i autoritetom nametnuti Pellegrini, ali je bio zbunjen pod teretom odgovornosti i nije pronašao ravnotežu za momčad.

David Moyes zamijenio je Čileanca, dočekan je s dobrom dozom skepticizma, jer nije prošao u Manchester Unitedu), ali sada već ima prilično tople kritike. Nitko mu u nogometnom svijetu nije želio dati kredit ili priznati da su “crveni vragovi” bez titula još od vremena Sir Alexa Fergusona. Moyes je pokušao priv nakon Fergusona, njemu je možda bilo i najteže.
Moyes ne koristi sofisticirani nogomet - jednostavan je, jasan i nije taktički fleksibilan. Samo je u nekoliko slučajeva odstupio od omiljene sheme 4-2-3-1 i pribjegao sustavu 3-5-2 (s transformacijom u 5-3-2), te 5-4 -1. David je pristaša klasika i vjeruje u sljedeće: Formacija se ne mora slagati s igračima koje imaš, već se igrači moraju složiti s formacijom. Po tome je sličan Mauriciju Pochettinu iz Tottenhamovog modela. Bolje je “ispolirati” mehanizam do savršenstva, ili barem što je više moguće, nego uništiti sustav i ponovno ga konfigurirati.

Puno prostora

Je li Vlašić prikladan za takav sustav? Da, trebao bi se savršeno uklopiti u 4-2-3-1, jer tu postoji pozicija desetke na kojoj se on najbolje snalazi.

Vlašić se može pohvaliti širokim arsenalom “vještina”, pa osim pozicije playmakera, po potrebi može djelovati na oba krila. Konkurencija nije mala. Na desetki ‘operiraju’ Pablo Fornals i Manuel Lanzini, na lijevom krilu Benrahma, a na desnom Jarrod Bowen i Andrej Jarmolenko.

Međutim, Vlašić bi trebao dobiti dosta minuta na terenu, pitanje je samo na kojoj poziciji. No, neće mu biti lako, jer Premiership je neusporedivo teži od ruskog prvenstva. A West Ham i bez njega izgleda odlično, često i sjajno. Uspije li u Londonu, Vlašićev odlazak iz Rusije dobit će punu dimenziju. No, do tada se moramo strpjeti i poželjeti mu sreću. Zaslužio je...

Linker
27. travanj 2024 00:16