Domagoj Vida

 RONALD GORSIC Cropix
FOTOFINIŠ SEZONE

Ovdje je situacija luđa nego u HNL-u: Četiri kluba u grčevitoj borbi za naslov, Hrvati će imati glavnu ulogu

Nadolazeči derbi mogao bi se pokazati ključnim za rasplet prvenstva
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 21. travanj 2024. 11:06

Hrvatski navijači mogli su dulji dio ove sezone uživati u neizvjesnoj utrci za naslov prvaka s čak tri kluba. U međuvremenu, Hajduk je lošom proljetnom formom ostavio knjigu “na dva slova”, pa su tako Rijeka i Dinamo sada jedini koji uistinu imaju za čime igrati do kraja sezone, izuzev naravno borbe za Europu koja se vodi između Osijeka i Lokomotiva. Ako ste mislili da je hrvatsko prvenstvo neizvjesno, pogled biste trebali baciti u nešto južnije krajeve, gdje se zanimljiva paralela može se povući s najvećim ovosezonskim hrvatskim “krvnicima”, a riječ je naravno o raspletu grčkog prvenstva, koje je trenutno u još “luđem” stadiju od onog što se događa na hrvatskim travnjacima.

U Grčkoj se nakon 26 odigranih kola liga razdvojila u Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. Odcjepljenje vodećih šest momčadi u igri je ostavilo četiri kandidata za naslov prvaka, a nadolazeći derbi Olympiacosa i PAOK-a mogao bi znatno promijeniti situaciju na tablici pred samu završnicu.

image

Taison i Domagoj Vida, PAOK - AEK

KONSTANTINOS TSAKALIDIS Sooc Via Afp

Vida i Ljubičić vode

Na samom vrhu grčke tablice nalaze se dvije momčadi koje se može isprofilirati kroz prizmu njihovog odnosa s Dinamom. AEK, Dinamov mrski navijački rival, u čijim redovima uglavnom s klupe obitava Robert Ljubičić, a standardan u momčadi je Domagoj Vida, trenutno je vodeća momčad prvenstva s bodom više od Dinamovog navijačkog saveznika - Panathinaikosa, za kojeg nastupa Tin Jedvaj. Obje momčadi na papiru danas imaju “lakši” raspored u odnosu na glavne pratitelje, PAOK i Olympiacos, čiji bi međusobni susret mogao odrediti sudbinu Olympiacosa za ostanak u utrci za naslov. AEK trenutno bježi momčadi iz Pireja za šest bodova, ali lider prvenstva ima odigranu utakmicu više, kao i Panathinaikos u odnosu na PAOK i Olympiacos. Dakle, pet nepotpunih kola do kraja situacija na vrhu je sljedeća: AEK 69 (31), Panathinaikos 68 (31), PAOK 67 (30), Olympiacos 63 (30).

Nadalje, Olympiacos je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Fenerbahčea osigurao i plasman u polufinale Konferencijske lige, pa će tako uz pakleni raspored u domaćem prvenstvu morati “izgurati” i dvomeč s engleskom Aston Villom. Jose Luis Mendilibar, trener Olympiacosa, u najavi derbija s PAOK-om istaknuo je kako će im kvalifikacija u polufinale dati dodatnu snagu.

image

Olympiacos - Panathinaikos

PANAGIOTIS MOSCHANDREOU/AFP/PROFIMEDIA Panagiotis Moschandreou/afp/profimedia

Sva energija na prvenstvo

- Imali smo jako malo vremena za odmor i ovo je izazov, međutim ovaj prolaz nam je dao nevjerojatnu mentalnu snagu. Mislim da smo trenutno spremni igrati s bilo kim, za razliku od PAOK-a koji nakon europske eliminacije mora koncentrirati svoju snagu na grčku ligu i za nas bi to mogla biti prednost - rekao je Mendilibar.

PAOK je, s druge strane, poražen u četvrtfinalu od belgijskog Club Bruggea. Dinamovom “krvniku” nije mogao pomoći niti Dominik Kotarski, koji je u prvoj utakmici obranom jedanaesterca spasio svoju momčad od težeg poraza. Kao što je rekao i sam Mendilibar, PAOK će morati usmjeriti svu energiju na ostatak prvenstva, ali prednost može uzeti u činjenici da su njihovi protivnici odigrali pola sata više nogometa u svom dvoboju s Fenerbahčeom.

image

Dominik Kotarski

Nedjeljni debi Olympiacosa i PAOK-a mogao bi se pokazati ključnim za šampionske ambicije momčadi iz Pireja. Olympiacos je trenutno posljednje rangirani od velike četvorke, sa šest bodova i utakmicom manje zaostatka od vrha, ali eventualnim porazom momčadi bi ostalo pet utakmica za nadoknadu deficita, koji bi se mogao i povećati ako AEK svlada Aris u svojoj utakmici.
Iako bi ovaj derbi mogao donijeti psihološku prednost pobjednicima pred samu završnicu prvenstva, činjenica je da zbog koncepta Lige za prvaka još uvijek “svatko mora sa svakim”. Nepredvidljiva utrka mogla bi trajati do samog kraja...

Linker
21. travanj 2024 11:06