BERNADETT SZABO Afp
POSLASTICE OSMINE FINALA

Ove dvije utakmice sada čeka cijeli nogometni svijet: ‘Mi ćemo biti potpuno drugačija momčad!‘

Njemačka je izbjegla debakl i ide na Englesku, a Portugalce i Francuze čekaju novi teški okršaji.
Piše: HinaObjavljeno: 24. lipanj 2021. 07:37

U reprizi finala s posljednjeg Eura Francuska i Portugal odigrali su 2-2 (1-1) na Puskas Areni u Budimpešti, što je obje reprezentacije odvelo u osminu finala Europskog nogometnog prvenstva.

Cristiano Ronaldo je u 31. minuti iz kaznenog udarca postigao vodeći pogodak za Portugal. Izjendačio je Karim Benzema, također s bijele točke, u drugoj minuti sučevog dodatka u prvom dijelu. Isti je igrač u 48. minuti doveo Francuze do prednosti, da bi konačnih 2-2 ponovno postavio Ronaldo i opet s bijele točke u 60. minuti. Portugal u nedjelju u osmini finala čeka novi težak protivnik - Belgija u Sevilli.

image
FRANCK FIFE Afp

Fernando Santos, izbornik portugalske reprezentacije:

"Zadovoljan sam s momčadi, pokazali su dobru mentalnu snagu. Bili smo dobri u prvom poluvremenu, organizirani, nismo ostavljali puno prostora suparniku. Primili smo drugi pogodak, ali smo uspjeli izjednačiti i mislim da je to pravedan rezultat. Igrači su shvatili što moraju napraviti i mislim da je to dobar korak prema sljedećoj fazi. Ova momčad zna što treba napraviti za pobjedu, dobro napadati i dobro se braniti. Kad tako igramo, onda je bilo kojem suparniku teško."

Joao Palhinha, portugalski veznjak:

"Ostvarili smo svoj cilj, prošli smo skupinu. Bila je to intenzivna utakmica dvije odlične momčadi. Utakmica protiv Njemačke nam je bila dobra lekcija za ispravljanje nekih taktičkih detalja i mislim da se to vidjelo. Belgija ima odličnu momčad, jednu od najboljih u Europi, ali i mi vrijedimo te želimo nastaviti naš put."

Didier Deschamps, francuski izbornik:

"Darovali smo im dva pogotka iz naših pogrešaka. Željeli smo pobijediti, jer nam je to donosilo prvo mjesto. Dobro je za Benzemu što je bio strijelac, iako nije izgubio na samopouzdanju, niti je izgubio moje povjerenje. Dobro je da se iskazao večeras. Imali smo promatrače koji su gledali Švicarce. Prvo ćemo se oporaviti, a onda se pripremiti najbolje što možemo."

Raphael Varane, francuski branič:

"Vrlo sam zadovoljan rezultatom. Uspjeli smo završiti kao prvi u 'skupini smrti'. Mi smo momčad i kad smo u problemima držimo se zajedno. To smo napravili u drugom poluvremenu. Sad počinje novo natjecanje. Utakmice na ispadanje su nešto sasvim drugo. Sad ćemo se prvo dobro odmoriti, a onda se pripremiti za drugu fazu turnira."


Joachim Loew: 'Igrati protiv Engleske na Wembleyju je vrhunac i mi ćemo biti potpuno drugačija momčad!'

image
CHRISTOF STACHE Afp

I druga utakmica sinoćnjeg programa završila je rezultatom 2:2, a zamalo se dogodila aspolutna senzacija. Izbornik Njemačke Joachim Loew nakon remija protiv Mađarske u Muenchenu do kojega je njegova reprezentacija stigla dva puta nadoknađujući zaostatak, a pogodak za prolazak u osminu finala postigla u 84. minuti, priznao je kako je u igri njegove momčadi bilo previše pogrešaka.

image
Joachim Loew i Toni Kroos
MATTHIAS HANGST Afp

"Griješili smo, ali smo se i borili i pokazali karakter. Ova utakmica nije bila za one koji nemaju vjere. Na kraju smo ostvarili cilj, a to je bilo pproći skupinu. Sada nas čeka Engleska i veselimo se tom dvoboju. Igrati protiv Engleske na Wembleyju je vrhunac i mi ćemo biti potpuno drugačija momčad, to vam obećavam", kazao je Loew koji po završetku EURA napušta dužnost izbornika nakon 15 godina.

Jedan od tragičara u mađarskim redovima bio je vratar Peter Gulacsi čija je pogreška omogućila Njemačkoj poravnanje na 1-1.

"Teško je pronaći riječi nakon ovakvog ispadanja. Odigrali smo dobru utakmicu, ali nismo imali sreće, Ovo je gorko iskustvo", izjavio je Gulacsi.

Linker
02. svibanj 2024 06:55