RONALD GORSIC Cropix
INTERVJU ZA SN

‘Ovim transferom riješio sam egzistenciju! Ali taj jedan poraz - da smo pobijedili, bili bismo prvaci!‘

Donedavno jedan od najboljih veznjaka HNL-a prisjetio se najtežeg poraza u minuloj sezoni...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. lipanj 2022. 15:33

Sredinom lipnja dojučerašnji nositelji igre Rijeke, Domagoj Pavičić (28) i Robert Murić (26), doputovali su u Tursku i već treniraju sa svojim novim klubom Konyasporom.

Grad i regija Konya smješteni su na jugozapadu Anatolije, grad je udaljen 700 km od Istanbula i 230 km od Ankare i ima nešto više od milijun stanovnika. No, Pavičić i Murić nisu u prvih nekoliko turskih dana upoznali gradske ulice, po dolasku su smješteni u kamp Konyaspora, u kojem spavaju i treniraju dvaput dnevno...

- Ovaj je sportski kompleks izvanredan, ima nekoliko izvrsnih travnjaka, infrastruktura je savršena. U kampu je doista sve što je potrebno, prvi nam dani brzo prolaze, a u novom smo klubu odlično primljeni. I ovdje su temperature visoke, iako su noći ugodne. Odlazimo sad na pripreme u Erzurum, u istočnom dijelu Anatolije. Još nismo kompletni, reprezentativci su dobili duži odmor i priključit će nam se tijekom boravka u Erzurumu. A po povratku s tih priprema potražit ću stan u gradu... - kaže Pavičić.

Prekrasnih pet godina

Kakve su klupske ambicije uoči nove sezone? Lani je Konyaspor bio treći u turskom prvenstvu...

- Iako nam još nitko nije konkretno govorio o ciljevima, ambicije su sigurno visoko postavljene. Dakle, ostanak u vrhu turskog nogometa i plasman u Europu, a pokušat ćemo izboriti nastup u skupini Konferencijske lige. Nešto slično kao i u Rijeci...

Odmah smo se, eto, vratili na Rijeku. Kakav je bio rastanak?

- Emotivan! Bilo je to prekrasnih pet godina, sa suprugom sam živio u Opatiji i to nam je postao drugi dom. Nije nam bilo lako otići, baš smo se naviknuli na način života, ali sve ima svoj početak i kraj, pa tako i moja nogometna i životna epizoda u Rijeci.

Je li Rijeka mogla financijski konkurirati Turcima s ponudom za možebitni novi ugovor i vaš ostanak na Rujevici?

- Ne, nije, sigurno nije. Razgovarao sam najprije s Rijekom, ali velika je bila razlika u ponudama i jednostavno sam to morao prihvatiti i otići. K tome, već sam dugo u HNL-u, malo sam se, iskreno, i zasitio, trebala mi je promjena sredine. I otišao sam, ovo mi je prvi odlazak u inozemstvo, dosadašnju sam cijelu karijeru proveo u Hrvatskoj.

Došli ste kao slobodan igrač, tako da su vam Turci mogli dati veću plaću, budući da nisu morali Rijeci platiti odštetu. Je li ovo vaš životni transfer, jeste li riješili egzistenciju?

- Paaa... Mogu reći da jesam! Potpisao sam stvarno dobar trogodišnji ugovor i vrlo sam zadovoljan. Sve je bilo lakše zbog spoznaje da sam bio slobodan igrač i brzo smo se dogovorili. Tek mi je 28 godina, u najboljem sam razdoblju karijere i očekujem da će biti još dobrih ugovora.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Bili ste jedan od najboljih Rijekinih igrača, ali zadnja, oproštajna utakmica, neće vam ostati u lijepom sjećanju. U finalu Hrvatskog kupa protiv Hajduka odigrali ste jednu od najlošijih utakmica u karijeri, i vi osobno, a i veći dio momčadi. Što se dogodilo?

- Istina je to, na žalost... A počeli smo dobro, zabili smo gol i poveli i onda smo se nekako neobjašnjivo povukli, nestali smo s travnjaka! Vidjelo se nakon tog našeg vodstva da Hajduk nekako više želi taj trofej, mi smo bili ispuhani, odigrali smo loše i Splićani su zasluženo slavili.

U kojem su to smislu Hajdukovi igrači više željeli trofej? Pa, nije li i vama taj trofej mnogo značio, neki igrači možda više nikad u karijeri neće imati sličnu priliku?

- Dobro, nije možda najbolje reći da su oni to više željeli. Međutim, možda smo se malo uplašili te atmosfere, možda je hajdukovce ponijela publika... Nisam pronašao odgovor na taj upit, ostalo mi je nejasno zašto smo se tako povukli nakon vodstva. A baš sam pomislio da ćemo pojačati ritam i stisnuti, te ih visokim presingom natjerati na nove pogreške. Međutim, to se nije dogodilo, nego baš suprotno. Hajduk se dignuo, bio je bolji tog dana i njihovu uspjehu nema ni najmanje zamjerke. Na nas su možda utjecale i sve te priče sa strane, o trenerovu ostanku ili odlasku, kao da se stvorilo neko negativno ozračje u najvažnijem trenutku sezone. Nismo bili fokusirani kako je trebalo, svi smo odigrali loše i ostali smo praznih ruku.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Tamniji tonovi

Rijeka je sad u sličnoj situaciji kao i lani, uz dodatnu otežavajuću okolnost da je tek prije nekoliko dana imenovala trenere. Kakva je vaša ocjena aktualnog trenutka Rijeke, otišlo je više od pola momčadi?

- Gotovo svake godine Rijeku su početkom ljeta otpisivali, barem otkad sam ja bio tamo. I uvijek su prognoze bile negativne, osim uoči moje prve sezone, kad su najave bile prepune optimizma. Ali, nakon toga, u posljednje četiri godine, prevladavali su tamniji tonovi u razgovorima o bliskoj budućnosti, govorilo se "Rijeka je slaba, Rijeka ne može ništa napraviti, itd...". A Rijeka je, je li, uvijek tu, u vrhu hrvatskog nogometa! Osvajali su se kupovi, igralo se u finalima... Vjerujem da će i sljedeća sezona biti uspješna, dovedeno je nekoliko iskusnih i dobrih igrača i nadam se dobrim rezultatima. I lani je otišlo desetak igrača, svi su nas prošloga ljeta bili "pokopali", a mi smo vrhunski odigrali tri četvrtine sezone, sve do deset kola prije kraja, do onog nesretnog gostovanja u Kranjčevićevoj kod Hrvatskog dragovoljca...

Tada ste praktički ispali iz utrke za naslov, bila je to, pokazalo se, ključna utakmica, nakon koje je uslijedio i "vezani" poraz u Gorici. Što se dogodilo i je li vas taj neočekivani poraz opterećivao do kraja sezone?

- Eh... Mučno mi se i prisjetiti svega toga. Do te nesretne utakmice u Kranjčevićevoj sve je bilo idealno, fantastično. Bili smo tu, na bod-dva s Dinamom, pred nama su bila tri derbija na Rujevici i optimizam je preplavio našu svlačionicu. Sjetimo se, četiri dana ranije, u polufinalu Kupa eliminirali smo Osijek, pobijedili smo 3:2 pogotkom Merkulova u produžecima, u 118. minuti! Sve je išlo kao podmazano, euforija je bila na vrhuncu - rekao je Pavičić i nastavio:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- I onda smo sve to prosuli i uništili za samo četiri dana! Baš nas je gadno poljuljao taj poraz protiv Hrvatskog dragovoljca. Da smo pobijedili u Kranjčevićevoj, zasjeli bismo na vrh ljestvice i onda sigurno ne bismo izgubili u Velikoj Gorici, tamo smo kod 0:0 pogodili vratnicu, a onda smo sami sebi zabili pogodak. Pa je uslijedio onaj poraz protiv Dinama, koji je u završnici dvoboja sve preokrenuo i tu smo se skroz "ugasili"! Dugo smo se nadali, nismo željeli u medijima glasno govoriti o našim velikim ambicijama i vjerovali smo da ćemo do kraja biti u tijesnoj utrci za osvajanje naslova. Na žalost, nije bilo tako, taj posrtaj u Kranjčevićevoj pogurnuo nas je s pobjedničke staze.

Srušeni snovi

Koji ste poraz teže proživljavali, taj protiv Hrvatskog dragovoljca ili, pak, protiv Hajduka u finalu Kupa?

- Više me pogodio taj prvenstveni poraz u Kranjčevićevoj. Gledajte, pa svi smo praktički već bili upisali te bodove, a onda smo bili "nokautirani"! Očekivali smo tu pobjedu, dala bi nam dodatni zamah uoči gostovanja kod Gorice i Istre. I da smo pobijedili Hrvatski dragovoljac, siguran sam da bismo upisali šest bodova u Velikoj Gorici i u Puli, pa bismo derbi s Dinamom dočekali prepuni samopouzdanja. No, svi su naši snovi bili srušeni u Kranjčevićevoj...

Prošlo je prvenstvo bili iznimno neizvjesno i uzbudljivo, a je li bilo i kvalitetnije od ranijih?

- Vjerujem da jest. Osijek i Hajduk uložili su veliki novac u stvaranje momčadi i primakli su se Dinamu. Istina je da su Plavi bili nešto slabiji nego prije, ali Dinamo uvijek ima kvalitetnu momčad, punu odličnih pojedinaca. Bilo je to bolje i jače prvenstvo od dosadašnjih, nadam se da će i nova sezona biti takva, neizvjesna, kvalitetna i uzbudljiva.

image
RB/CROPIX Cropix

Odgovor na upit je li napravljen kvalitativni pomak u HNL dat će i dolazeće utakmice u kvalifikacijama za europska natjecanja?

- Naravno. Prošle smo godine ispali od grčkog PAOK-a u doigravanju za ulazak u Konferencijsku ligu, eliminirala nas je vrlo jaka, odlična momčad. Iako su neki poslije govorili da je ta eliminacija bila neuspjeh, ne slažem se s takvim ocjenama. PAOK je stvarno bio jako dobar i jedino se možemo žaliti na pomanjkanje sreće u ždrijebu, mogli smo dobiti i lakšeg suparnika.

Težak izazov

Neće ni sad biti lako Rijeci u razigravanju sa švedskim Djurgardensom u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Konferencijsku ligu?

- Nema u Europi lakih suparnika. Ali, tko god dođe na Rujevicu, mora znati da ga čeka težak izazov. Vjerujem da će se Rijeka do tada pripremiti i ostvariti dobar rezultat, želim to od srca svom bivšem klubu - podvukao je Pavičić.

Ponovno suigrač s Cekicijem

U kampu vas je dočekao nekadašnji nogometaš Dinama i Lokomotive, Endru Cekici (25)...

- Bilo je lijepo vidjeti ga, lani je zabio nekoliko lijepih golova. Igrali smo skupa u Dinamu, sad nas je nogometni put, eto, opet spojio.

Konyaspor će obje utakmice protiv Bate Borisova igrati na svom stadionu

Prvenstvo u Turskoj počinje 5. kolovoza, a Konyaspor će, baš kao i Rijeka, natjecateljsku sezonu započeti dva tjedna ranije, 21. srpnja, u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Suparnik će Pavičićevoj i Murićevoj momčadi biti bjeloruski Bate Borisov i prva se utakmica trebala igrati u Borisovu.

Međutim, zbog rata u Ukrajini, na zahtjev Konyaspora, a u dogovoru s bjeloruskim klubom, UEFA je odlučila da Konya bude domaćin obje utakmice, uz napomenu da će se prvi dvoboj, u kojem je Bate Borisov nominalno domaćin (21. srpnja), igrati pred praznim tribinama na Metropolitan stadionu, koji prima 42.000 gledatelja. Uzvrat je sedam dana kasnije.

Dinamove kikseve nije iskoristio ni Osijek, ni Hajduk, ni mi

Je li na kraju prvenstvena utrka pravedno završila, je li taj rasplet u kojem je Dinamo osvojio naslov bio i realan?

- Nitko ne može Dinamu ništa prigovoriti, bio je opet najbolji! Osijek, Hajduk i mi imali smo svoju priliku, ali nismo iskoristili Dinamove kikseve. Zagrepčani su zasluženo osvojili naslov, svaki je prvenstveni naslov zasluženo osvojen, jer u 36 kola mora se pokazati da si najbolji. Nije to kao u Kupu, kad te jedan primljeni ili postignuti pogodak na jednoj utakmici može pogurnuti dolje ili izbaciti u visine! Prvenstva osvajaju najbolji, oni koji znaju cijelu sezonu ploviti uspješno kroz brojne prepreke - smatra Pavičić.

PAVIČIĆEVI UČINCI

ZA DINAMO
74 meča 5 golova 4 asista
ZA LOKOMOTIVU
42 meča 10 golova 2 asista
ZA RIJEKU
174 meča 20 golova 24 asista

PAVIČIĆEVI PRIJELAZI

Kolovoz 2012.
iz Dinama u Lokomotivu

Prosinac 2013.
iz Lokomotive u Dinamo

Srpanj 2014.
iz Lokomotive u Dinamo

Veljača 2015.
iz Lokomotive u Dinamo

Kolovoz 2017.
iz Dinama u Rijeku

Lipanj 2022.
iz Rijeke u Konyaspor

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:17