WOLFGANG RATTAY Afp
VELIKA KOCKA

Ovo bi mogao biti najopasniji transfer ikada u Engleskoj! ‘To je u Hrvatskoj nemoguće! Može umrijeti‘

Ugledni hrvatski kardiolog prof.dr. Mijo Bergovec objašnjava slučaj Christiana Eriksena
Piše: Goranka Jureško/JLObjavljeno: 31. siječanj 2022. 11:34

Engleski premierligaš Brentford pojačao se sa danskim veznjakom Christianom Eriksenom (29), koji u klub dolazi kao slobodan igrač. S njim je potpisan ugovor do kraja sezone. Eriksen je na prošlogodišnjem Euro doživio srčani udar za vrijeme utakmice s Finskom, ali se zahvaljujući brzoj reakciji medicinske službe izvukao. Kasnije mu je ugrađen kardioverter defibrillator. U Italiji ne smije igrati s defibrillatorom, pa je sporazumno raskinuo ugovor sa Interom.

Trener Brentforda Thomas Frank izjavio je da su iskoristili priliku da dovedu igrača svjetske klase.

- Eriksen nije trenirao s momčadi sedam mjeseci, ali je radio sam. On je u dobroj fizičkoj spremi, ali morat ćemo njegovu fizičku spremu dovesti na razinu da bude spreman za utakmice. Veselim se tome da ga vidim kako će trenirati sa suigračima kako bi ponovno došao na svoju najvišu razinu - izjavio je Thomas Frank.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

Ipak, bez obzira na oduševljenje u taboru Brentforda, rizik igranja za Christiana Eriksena je vrlo velik.

- Srčani defibrilator (ICD) ugrađuje se ili u prsni koš ili u trbušnu šupljinu što znači da je izložen udarcima lopte ili suigrača a to može biti pogibeljno pa nastavak karijere za Christiana Eriksena znači da se izlaže velikoj opasnosti - objašnjava kardiolog prof.dr. Mijo Bergovec koji se cijeli radni vijek bavio i bolestima srca sportaša.

Dodaje da je nogomet kontaktni sport što znači da žešći start suigrača i lopta koja doleti većom brzinom i udari primjerice Eriksena u prsa ili trbuh može oštetiti taj uređaj ili poremetiti njegov rad te izazvati fatalne aritmije.

- Talijani imaju najbolje uređene smjernice u sportskoj medicini i najduže ih primjenjuju. One jasno kažu tko se, s obzirom na svoje zdravstveno stanje, smije a tko ne smije baviti profesionalnim ili amaterskim sportom. To znači da nakon ugrađenog defibrilatora Eriksen u Italiji ne može igrati nogomet ali ne bi mogao niti u Hrvatskoj jer to kažu i naše smjernice. No, u zemljama u kojima nema takvih pravila igrači mogu dobiti dozvolu za igranje i vjerojatno uz to u ugovoru moraju potpisati da to rade na vlastitu odgovornost - naglašava prof.dr. Bergovec.

Linker
09. svibanj 2024 17:45