LLUIS GENE Afp
BAŠ ZASTRAŠUJUĆE

Ovo će biti jedna od najjačih momčadi u povijesti nogometa! Evo kako bi mogao izgledati PSG s Messijem

Zapravo puno je kombinacija, ovisno o potrebi i suparniku. Što će napraviti Pochettino?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 18:34

Ovog trenutka se svijet nogometa tek privikava na viziju Lea Messija izvan Barcelone. Naravno da je najviše zanimanja, nakon objave o prekidu zajedničkog puta od strane kluba, gdje će Argentinac nastaviti karijeru. Iako je u pitanju ponajbolji igrač u povijesti nogometa, pred kojim je još barem 2 godine top igranja, Messija si mogu priuštiti samo par klubova. Jedan od njih, Manchester City, putem Messijevog najvažnijeg trenera, Pepa Guardiole, obznanio je da imaju druge planove (Grealish, Kane...).

Iako se iz Londona lansiraju vijesti kako je Roman Abramović zagrizao da bi Messija doveo na Stanford Bridge, ta nam se opcija čini najmanje realnom. Ne samo zato što je Tomas Tuchel trener koji djeluje kao control freak, dakle ne voli igrač "iznad kluba", već i zbog činjenice da bi Messiju fizički top zahtjevna liga kao Premiership ipak bila suvišni teret u poznim godinama karijere. Nakon što je zaključio životnu i nogometnu specijalnu eru u Kataloniji Messiju trebaju prijatelji, društvo, jer je znano da on teško funkcionira bez "svog plemena" u svlačionici. Zato smjer Park Prinčeva, gdje su njegovi sunarodnjaci i odlični prijatelji Di Maria i Paredes, trener Argentinac Mauricio Pochettino, ali iznad svih veliki prijatelj Neymar, djeluje kao najrealnija opcija. Paris SG ima također određene limite zbog financijskih dubioza, no to je samo pitanje formalnosti.

image
JOSE JORDAN Afp

Šeik Al Thani, emir Katra, ima nepresušni financijski fond, a i strukturu (banke, korporacije, ministarska turizma...) kojim jednostavno može transferirati ogromne količine novca na račun željenog igrača. Tako je Neymar potpisao i ugovor o promociji Katra kao domaćina SP-a, a vrijednost od 50tak milijuna eura po sezoni je dio njegovih ionako fantastičnih primanja u Parizu (uz 50% smanjena zbog pandemije, sada iznose 48,9 milijuna eura)...


KAKO BI MOGLA IZGLEDATI MOMČAD PSG-a:

Paris St Germain: 3-4-3:

Donnarumma - Hakimi, Sergio Ramos, Marquinhos - Veratti, Wijnaldum, Paredes - Di Maria, Messi, Mbappe, Neymar


Možda bi kompliciraniji, uvjetno rečeno, problem bio kako formirati momčad koja ima već sada fantastičan kadar. Pochettino je pobornik 4231 sustava, ali često rabi i 433. Leo Messi bi se snašao odlično u svakoj momčadi svijeta, jer je to igrač koji ima sve, i čini svaku momčad boljom. U 433 sustavu mogao bi igrati desnog, kao u Barci, gdje se onda lakoćom ubacivao u sredinu i prijetio suparniku šutom sa distance, prodorom kroz sredinu ili killer pasom za suigrače. Kako za sada Pochettino ima i Neymara i Mbappe, pored Icardia i Di Marie, moguće je Messija koristiti i kao lažnu devetku, pa da desno ostane Di Maria, lijevo Mbappe, a Neymar igra kao desetka, iza špice. Zapravo puno je kombinacija, ovisno o potrebi i suparniku.

Puno bi nedoumica nestalo ako se dogodi transfer Kyliana Mbappe, kojem bi u slučaju Messijevog dolaska možda lakše PSG otvorio put za Real Madrid.

Linker
17. svibanj 2024 13:20