NICOLň CAMPO/DDP USA/PROFIMEDIA Nicolň Campo/Ddp Usa/Profimedia
TKO JE NAJVIŠE POTROŠIO

Ovo je TOP 10 najvećih transfera u zimskom prijelaznom roku! Srbin na vrhu ispred nove Barcine zvijezde

Posve očekivano, uvjeljivo najviše investirao je engleski Newcastle United
Piše: Mladen Bariša/JLObjavljeno: 01. veljača 2022. 08:53

Istjekom siječnja zaključen je zimski prijelazni rok u pet najatraktivnijih i najbogatijih europskih nogometnih liga. Tradicionalno, najviše su trgovali klubovi engleske Premierlige. No, primat po visini transfera pripao je torinskom Juventusu, koji je za napadača Fiorentine Dušana Vlahovića ''iskrcao'' 81,6 milijuna eura!

Osim Vlahovića, za petoplasirani klub talijanske Serie A potpisali su i Denis Zakaria iz Borussije Mönchengladbach za 8,6 milijuna eura, te stoper Frosinonea (Serie B) Federico Gatti za 7,5 milijuna eura. Sve ukupno – 97,7 milijuna eura! Ipak, po ulaganjima tijekom zimske stanke Juventus je tek drugi klub.

Uvjeljivo najviše investirao je engleski Newcastle United. Posve očekivano, jer novi je vlasnik želio ''pokazati mišiće'' (investicijski fond iz Saudijske Arabije, kojemu je predsjednik princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman), ali i osnažiti momčad za nastavak natjecanja. ''Svrake'' su trenutačno u zoni ispadanja (18. klub Premiershipa).

image
ANDER GILLENEA Afp

Za četvoricu novopridošlih igrača klub sa St. James Parka izdvojio je 108,2 milijuna eura: iz Lyona je stigao veznjak Bruno Guimaraes za 44 milijuna, napadač Chris Wood za 33 milijuna iz Burnleya, branič Kieran Trippier iz madridskog Atletica za 16,2 milijuna, a posljednjeg dana prijelaznog roka potpisao je i Dan Burn iz Brightona za 15 milijuna eura.

Medijski su najeksponiraniji bili (potencijalni) transferi Kyliana Mbappea i Erlinga Haalanda. Naposljetku se uopće nisu dogodili. Od klubova u fokusu je tijekom siječnja najčešće bila Barcelona. Ponajviše zbog prodaje Dembelea (na koncu ga nitko nije kupio, čak niti Newcastle), te transfera Aubameyanga, koji je posljednjeg dana prijelaznog roka došao iz Arsenala – besplatno.

image
ANDER GILLENEA Afp

Završnicu europskog nogometnog mercata obilježila su dvije intrigantne priče. Christian Eriksen vratio se u engleski nogomet (nekoć je igrao za Tottenham). Potpisao je ugovor s Brentfordom do konca sezone. Prethodno je raskinuo ugovor s milanskim Interom budući da u Italiji ne može igrati s ugrađenim srčanim defibrilatorom. Većina kardiologa smatra da je njegov povratak na nogometne terene prevelik rizik. Kao što je znano, kapetan danske reprezentacije na proteklom je Euru doživio srčani udar usred utakmice s Finskom.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

U britanskim je medijima zapažen tretman dobio i slučaj igrača Manchester Uniteda, Masona Greenwooda. On je priveden zbog ozbiljnih optužbi (silovanje). Klub ga je do daljnjega ''stavio sa strane'', a glavni sponzor (Nike) suspendirao mu je ugovor. Situacija po 20-godišnjeg napadača ne izgleda dobro. Kako sada stvari stoje on bi mogao ostvariti (višegodišnji) transfer – u zatvor!

Deset najvećih transfera u zimskom prijaleznom roku:

1. Dušan Vlahović (iz Fiorentine u Juventus) 81,6 milijuna eura

2. Ferran Torres (iz Manchester Cityja u Barcelonu) 55 milijuna eura

3. Luis Diaz (iz Porta u Liverpool) 45 milijuna eura

4. Bruno Guimaraes (iz Lyona u Newcastle United) 44 milijuna eura

5. Chris Wood (iz Burnleya u Newcastle United) 33 milijuna eura

6. Lucas Digne (iz Evertona u Aston Villu) 30 milijuna eura

7. Vitalij Mikolenko (iz kijevskog Dinama u Everton) 23,5 milijuna eura

8. Yuri Alberto (iz brazilskog Internacionala u Zenit) 20 milijuna eura

9. Rodrigo Bentancur (iz Juventusa u Tottenham) 19 milijuna eura

10. Julian Alvarez (iz River Platea u Manchester City) 17 milijuna eura


Klubovi Premier lige potrošili 295 milijuna funti na pojačanja

Klubovi Premier lige su u zimskom prijelaznom roku potrošili 295 milijuna funti (353,5 milijuna eura) na igračka pojačanja, objavila je financijska i konzalting tvrtka Deloitte.

To je najviše od 2018. godine, s tim da je pet najlošije plasiranih klubova potrošilo više od 50 posto ukupnog iznosa.

Također, ovogodišnja potrošnja na igračka pojačanja je više od četiri puta veća negoli 2021., kada je potrošeno 70 milijuna funti. Ovogodišnji zimski prijelazni rok je po potrošnji drugi najveći od 2003.

Potrošnja engleskih premierligaških klubova čini skoro 50 posto potrošnje na igračka pojačanja u pet najjačih europskih liga. Druga liga po potrošnji je talijanska Serie A, ali ona je potrošila čak 150 milijuna funti manje od Premier lige.

"Ovaj prijelazni rok pokazuje da utjecaj koronavirusa na Premier ligu opada, te da je potrošnja na razinama prije pandemije i jedna od najvećih koju smo vidjeli u siječanjskom prijelaznom roku. Globalno gledano Premier liga je i dalje vodeća, zadržala je status najveće domaće lige u svijetu u financijskim pokazateljima", izjavio je Dan Jones iz Deloittea. (Hina)

Linker
28. travanj 2024 17:31