Marcos Mina (desno)

 NIKSA STIPANICEV Cropix
BAČENA LJAGA

‘Ovo je tužno!‘ Glavni krivci za sramotni ispad pobjegli, Zadrani se ispričavaju: ‘To nisu naši navijači‘

Bačena je ljaga ne samo na grad Zadar, već i na cijelu zemlju, za ovo je prag tolerancije - nula
Piše: Ivica GjergjaObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 19:49

Da se mora biti uvijek obazriv, da se “puše i na hladno” te da se mora sve dobro posložiti pred nogometni susret, vidljivo je bilo i na jučerašnjem trening susretu odigranom na Stanovima između Zadra i Šibenika. Svaki incident treba u korijenu spriječiti, a rasizmu nema mjesta na nogometnom terenu. Svi u gradu Zadru osuđuju ovaj nemio događaj. Podsjetimo da su Zadrani snimili susret, a to je radio i NK Šibenik, tako da se vjeruje kako će se do vinovnika ovog nemilog incidenta doći brzo, a u što je odmah uključena i policija. Naime, do 65. minute je to bila kvalitetna utakmica s dosta golova, da bi tada, bez ikakvog povoda, skupina od 10-tak navijača, koja je prešla na južnu stranu igrališta, izazvala izgred (bacila koru od banane i bocu na tamnoputog igrača Šibenika), a radi kojeg je prekinut susret. Rezultat, a u tom je trenutku Šibenik vodio 4:2, postao je potpuno nebitan.

Očevici su rekli da se sve skupa dogodilo tako brzo, a kada su vinovnici nemilog događaja vidjeli što se sprema, dali su si petama vjetra.

image

Iva Bokanović

JURE MISKOVIC/CROPIX

Izdvojen slučaj

Odmah nakon prekida preneražena predsjednica Zadra, Iva Bokanović, naglasila je sljedeće...

- U ime svih Zadrana ovim putem se ispričavam Šibeniku i Marcosu Mini za ovaj sramotni ispad dijela gledatelja. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mjesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravit ćemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta. Šibeniku zahvaljujem što su se odazvali našem pozivu za gostovanjem, a želim im puno sreće u nastavku prvenstva.

Dan nakon nesretnog događaja nije se moglo do novih informacija. U zadarskom klubu vjeruju da je ovo izdvojen slučaj, a ne pojava, da će se vinovnici ubrzo naći, procesuirati i primjereno kazniti, a to sve žele i vjerni navijači HNK Zadra. Oni koji su vrijeđali čovjeka radi boje kože trebaju ozbiljni liječnički tretman. Dres Zadra nosili su i igrači tamne puti, pa je sve bilo u najboljem redu, a da će tako biti i ubuduće.

Trening utakmica

Važno je istaknuti da je nogometna utakmica HNK Zadar - HNK Šibenik organizirana kao trening-susret i kao takav nije trebao biti prijavljen, iako su mu prisustvovali klupski redari. Utakmica je dogovorena između trenera dviju momčadi, nije se vodio zapisnik, pravo nastupa su imali i igrači koji nisu registrirani, te se zamjene igrača nisu obavljale temeljem uobičajenih propisa. Samoj utakmici je prisustvovalo par stotina gledatelja, koji tijekom cijelog susreta nisu uputili nijednu ružnu riječ prema igračima Šibenika, već je to u datom trenutku napravila isključivo izolirana skupina pojedinaca, koja je preskočila ogradu južne tribine i očito došla na utakmicu s jasnom namjerom izazivanja nereda.

Predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović se još u klupskim prostorijama ispričala i izravno Marcosu Mini, treneru Damiru Čanadiju, pomoćnom treneru Mirku Hrgoviću i ostatku šibenske delegacije. U HNK Zadar kane u suradnji s Nogometnim savezom Zadarske županije i Hrvatskom udrugom Nogometni sindikat organizirati edukativnu radionicu s temom prevencije nasilja i rasizma u sportskom okruženju, u cilju jačanja pozicije međusobnog uvažavanja.



Šibenikov direktor izustio je tek riječ - ‘sramotno‘

Pripremajući se za subotnji dvoboj s Varaždinom u 6.kolu S HNL-a, šibenski prvoligaš dogovorio je prijateljski meč sa susjedima iz Zadra. Umjesto 90 minuta utakmica se igrala samo 65, nakon čega je prekinuta.

Razlog je sramotan rasistički ispad dijela domaćih navijača, koji su na toj osnovi vrijeđali tamnoputog nogometaša Šibenika Marcosa Minu. Sramotan ispad huligana, koji su očito došli na utakmicu s jednim ciljem - izazvati incident, bacio je ljagu na klub iz Stanova, grad, a jednako ga osuđuju svi istinski zaljubljenici u nogomet, bez obzira odakle dolaze. Možemo samo zamisliti kako je Marcosu Mini, koji je član Šibenika već dvije godine i kojeg nikada nitko nije ni krivo pogledao zbog boje kože, a kamoli nešto napravio. Bačena je ljaga ne samo na grad Zadar, već i na cijelu zemlju jer ovakve stvari u civiliziranom društvu imaju nulti prag tolerancije.

Žalosno da se nešto ovakvo događa 2022. godine, svima nam je bilo jako neugodno, a posebno domaćinu. Utakmica je bila, mirna, korektna, praktički bez faulova, ali ta grupica navijača bez obilježja napravila je što je napravila. Hukala je, bacala je banane u terenu, čak je i jedna boca bačena, a vrijeđali su čak i pojedine igrače Zadra.

- Tužno - izustio je samo kratko Dario Dabac, sportski direktor Šibenika. U jednoj je riječi puno toga rečeno.

Linker
16. travanj 2024 13:42