JACK GUEZ Afp
HRVATSKI DRAGULJ

Ovo se još nije dogodilo u povijesti nogometa! ‘Gvardiola vidim u jednom od ova četiri kluba! Poseban igrač‘

‘Dinamo je s njegovim transferom odradio vrhunski posao‘, smatra Ivan Cvjetković
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 03. siječanj 2023. 14:09

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru Joško Gvardiol samo je učvrstio poziciju najvrjednijeg hrvatskog nogometaša. Aproksimativna vrijednost 20-godišnjeg stopera RB Leipziga na Transfermarktu sada iznosi 75 milijuna eura (prije Katara bio je procijenjen na 60 milijuna).

Nakon što je prošlog ljeta odbio ponudu Chelseaja (90 milijuna eura), RB Leipzig je s Gvardiolom produžio ugovor do 2027. (s klauzulom da od 2024. može napustiti klub uz fiksnu odštetu od 110 milijuna eura). Iz navedenog je poprilično izvjesno da će Gvardiolov transfer biti realiziran ove godine i da će srušiti rekord za stopera Harryja Maguirea za kojeg je Manchester United platio 87 milijuna eura.

Prvi nakon Beckenbauera

- Nema sumnje da će cijena ići preko 100 milijuna eura i da će posao biti realiziran u ljetnom prijelaznom roku 2023. To naprosto nalaže logika posla. Pritom valja primijetiti da prvi put u povijesti govorimo o enormnim iznosima u kontekstu stopera. Do sada su te cifre bile rezervirane za napadače i fantaziste. No, nikada se još nije pojavio stoper s 20 godina koji toliko anticipira igru, iznimno je brz i ima enormno samopouzdanje. Istovremeno sjajno osjeća igru i pridodaje se prvoj liniji. Još je donedavno bio tinejdžer, a već ima dva velika natjecanja i iskustvo igranja u Ligi prvaka. Dakle, nijedan klub kod kupnje Gvardiola ne ulazi u rizik - smatra nekadašnji reprezentativac i jedan od vodećih hrvatskih menadžera Ivan Cvjetković.

Slično razmišlja i Marko Naletilić, također jedan od doajena u menadžerskom poslu:

- Nema dvojbe, Gvardiol sigurno može ostvariti transfer od preko sto milijuna eura. Nema perspektivnijeg i potentnijeg stopera od njega. To nije euforija. On je naprosto poseban. Stoper koji čini razliku, a na terenu izgleda kao vezni igrač. Još od Beckenbauera nije viđen sličan obrambeni igrač. Često se spominje njegov izgubljeni duel s Messijem na SP-u. Gvardiol je ušao u taj duel prepun samopouzdanja i želje za nadigravanjem. Osjeća se moćnim. Ne vjerujem da će idući duel Messija i Gvardiola ovako završiti. A sjećam se i Maradone, igrača koji je bio sinonim za nogometnu igru. On je u jednoj akciji "izbacio iz igre" Maldinija i Baresija, ponajbolje obrambene igrače u nogometnoj povijesti.

Koliko uopće ima klubova koji bi mogli "iskeširati" stotinjak milijuna eura za Gvardiola...

- Objektivno, ima ih dosta. Atlético Madrid, koji slovi kao siromašniji među elitnim klubovima, platio je za Joãoa Félixa 127 milijuna eura. U Premierligi barem desetak klubova ima financijsku snagu realizirati takav transfer. Tu su svakako i Real Madrid i PSG. Objektivno, mogao bi ga kupiti i Bayern, ali Bavarci imaju svoju poslovnu logiku i ne rade tako velike transfere - tvrdi Cvjetković.

Ne bi tako brzo napredovao

- Vidim samo četiri kluba u kojima bi Gvardiol mogao završiti. To su Manchester City, Real Madrid, PSG i Chelsea. Eventualno Manchester United. Chelsea je imao ideju stvoriti stoperski tandem Fofana - Gvardiol. To je dvojac koji bi mogao dominirati idućih desetak godina. Mislim da Chelsea neće tako lako odustati od dovođenja Gvardiola - smatra Naletilić

Da je Dinamo do SP-a Gvardiola zadržao u Maksimiru, neosporno bi ostvario rekordni transfer i podigao vlastiti ugled u menadžerskom miljeu, ali i razbio paradigmu o HNL-u kao "nogometnom buvljaku" na kojemu se može nabaviti kvalitetni igrač za dvadesetak milijuna eura...

- Da Dinamo danas ima Gvardiola, sigurno bi ostvario respektabilni iznos. Ali, u kontekstu HNL-a. Ne bismo sada govorili o stotinu i više milijuna eura, nego maksimalno - 60. To je realnost hrvatskog nogometa i HNL-a - zaključuje Cvjetković.

- Objektivno, u Dinamu ne bi nikada došao na sadašnju razinu igre u tako kratkom razdoblju. Svakog igrača promovira i unapređuje momčad. A Gvardiol je zasigurno u hrvatskoj reprezentaciji i momčadi Leipziga imao kvalitetnije suigrače nego u Dinamu - poentira Naletilić.

‘Dinamo je s njegovim transferom odradio vrhunski posao‘

Na dan kada je potpisao ugovor s RB Leipzigom Gvardiol je imao 18 godina, osam mjeseci i pet dana. Inicijalno, Dinamo je za njega dobio 18,4 milijuna eura, dogovoreni su i određeni bonosu, ali maksimirskom klubu pripada i 20 posto od narednog transfera. Maksimirski klub će u konačnici na prodaji Gvardiola zaraditi oko 40 milijuna eura i bit će rekordan Dinamov transfer. No, je li hrvatski prvak uopće trebao prodavati perspektivnog stopera sa svega 18 godina, upitali smo naše sugovornike iz menadžerskog svijeta.

- Kao ljevonogi stoper Gvardiol je već sa 16 godina bio na radaru svih skauta i menadžera. Mislim da je i timing prodaje bio dobar jer bi već u sljedećem prijelaznom roku uvjeti za Dinamo bili nepovoljniji - kazuje Cvjetković.

- Dinamo je s Gvardiolom napravio vrhunski posao. U trenutku transfera on je za Dinamo odigrao svega 50-ak utakmica - prisnažit će Naletilić.

Nakon što je sezonu "odradio" na posudbi u Dinamu, Gvardiol se RB Leipzigu fizički pridružio 1. srpnja 2021. godine.

Nema sumnje da je odigravši 65 utakmica za njemački klub mladi hrvatski stoper značajno napredovao. Premda ni Dinamove brojke nisu zanemarive. Od odlaska Gvardiola hrvatski je prvak odigrao 28 europskih utakmica. Konačno, Dinamo je, prema Uefinom rejtingu, 29. klub u Europi (RB Leipzig je 14.).

Linker
16. travanj 2024 08:19