FOTO: Cropix, privatna arhiva/ILUSTRACIJA: SN
ISTRAŽIVANJE SN

Ovo su najmoćniji hrvatski menadžeri. Predstavljamo ljude koji u rukama imaju više od 400 milijuna eura

Popis koji smo složili temelji se isključivo na hrvatskim nogometašima koje navedeni zastupaju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 12. lipanj 2023. 16:15

Nakon što je zaplovila bespućima interneta u svibnju 2000., stranica Transfermarkt tijekom više od dva desetljeća kristalizirala se u "nogometno sveto pismo". Osim klupskih uprava i agenata, ali i pukih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu, u informacije te stranice svakodnevno zadiru i sportski novinari. U potrazi za najmoćnijim hrvatskim menadžerima, to smo "pismo" pročitali "od korice do korice". No, vrijednosti koje Transfermarkt servira uglavnom variraju prilikom sklapanja samog posla te samim time ne mogu se vrednovati kao ultimativna istina. Najbolji dokaz takvoj tezi može se pronaći u senzacionalnom poslu iz zagrebačkog kvarta.

Mikayil Faye, 18-godišnji branič Kustošije za kojega je zagrizla Barcelona na Transfermarktu trenutačno ni nema vrijednost, ali katalonski velikan na njega je spreman potrošiti, za drugi rang hrvatskog nogometa, enormnih pet milijuna eura. Dok se polako podiže zastor nad ljetnim prijelaznim rokom, u kojima će važne karike, kao i uvijek, biti i hrvatski igrači, na Transfermarktu smo zavirili u informacije o onima koji će te poslove i realizirati. S obzirom na to kako nekolicina hrvatskih menadžera u agencijama ima i strane igrače, u analizu i konačnu listu, prema kumulativnoj vrijednosti, uvrstili smo isključivo igrače s hrvatskim državljanstvom. Kroz opsežno istraživanje, u kojem smo iscrpili informacije o više od 250 hrvatskih igrača, na vrh popisa zasjeo je Marjan Šišić.

Iako, vrijednost njegovih igrača primarno okupira Joško Gvardiol, koji je daleko najvrjedniji hrvatski eksponat s vrijednošću od 75 milijuna eura. Mjesto među njegovim igračima pronašao je i Hajdukov tandem - Filip Krovinović i Toni Borevković. No, treba spomenuti kako je Šišić nedavno udružio snage s još naša dva poznata menadžera: Tomislavom Puljićem i Matejem Škegrom. Ta bi hrvatska suradnja trebala parirati jakim inozemnim agencijama. Puljićeva agencija, Greenfield, zastupa Matiju Frigana (3,5 milijuna), Ivicu Ivušića (3 milijuna) i ostale, dok Škegro kroz agenciju MSports Pro, primjerice, zastupa Frana Tudora (4 milijuna) i Marija Ćužu (1 milijun).

image

Joško Gvardiol i Marjan Šišić

Privatna ahriva

Na drugom mjestu menadžera po vrijednosti hrvatskih igrača smjestila se agencija VPA Sports, čiji su predstavnici, prema podacima Transfermarkta, Nikky Vuksan i Dario Zahora, dok Mario Mamić službeno nije naveden u to društvo. U samom vrhu zvjezdanih igrača umrežene agencije smjestio se Mateo Kovačić (40 milijuna eura), dok ga prati jedan od budućih nositelja reprezentacije - Martin Baturina (15 milijuna).

Zagazimo li ponovno u priču o čudesnom poslu iz Kustošije, Andy Bara nezaobilazna je točka u toj senzaciji. Možda i najpoznatiji hrvatski menadžer u agenciji Niagara okupio je niz poznatih lica poput Lovre Majera (20 milijuna), Kristijana Jakića (9 milijuna) i Josipa Brekala (6,5 milijuna). No, Bara je zastupnik i inozemnim "facama", od kojih je nama, dakako, najpoznatiji Dani Olmo (40 milijuna), kojega nismo mogli svrstati u rubriku hrvatskih nogometaša, iako je najvrjedniji igrač u agenciji.

Uz Baru, jedno od poznatijih menadžerskih lica u Hrvatskoj je i Marko Naletilić. Osim što je agent Marija Pašalića (25 milijuna), zastupnik je i dva blještava eksponata s domaće nogometne scene. I Luka Ivanušec (12 milijuna) i Lukas Kačavenda (4,5 milijuna) ovog bi ljeta mogli promijeniti sredinu, a o tim će poslovima pregovarati upravo Naletilić.

image

Nikky Vuksan

VLADO KOS Cropix

Iako je nedavno dospio u javnost govoreći o Marku Livaji (čija je vrijednost 8 milijuna eura), Vincenzo Cavaliere, Talijan koji niz godina živi u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo, zastupnik je i Andreja Kramarića (9 milijuna), vratara Dominika Kotarskog (2,5 milijuna) i još nekoliko naših nogometaša. S druge strane, postoje i agenti koji visoko kotiraju na ljestvici najmoćnijih hrvatskih menadžera zahvaljujući samo jednom imenu, poput Tončija Martića koji je agent Nikole Vlašića (20 milijuna). Marin Bule menadžer je Josipa Šutala (18 milijuna), dok je Mladen Grgić agent njegovih suigrača iz Dinama: Dine Perića (4,5 milijuna) i Josipa Mišića (3,5 milijuna), ali također i Ante Budimira (6 milijuna).

Agencija ROOF, koja zastupa, primjerice, Diona Drenu Belju (6,5 milijuna), Ivu Grbića (3,5 milijuna) i Dejana Lovrena (3 milijuna), ima sjedište u Njemačkoj, ali glavni čovjek za Hrvatsku je Srđan Lakić, bivši nogometaš. Mislav Oršić (7 milijuna) prvo je ime u agenciji HBR Sport, u vlasništvu Branka Hucike, dok su Roko Šimić (5 milijuna) i Ivan Šunjić (4 milijuna) vodeći igrači po vrijednosti u agenciji Soccertalk, čiji je vlasnik Alen Augustinčić.

Visoko kotiraju i Dženis Mujičić, koji zastupa Stipu Biuka (6,5 milijuna) i Adrian Aliaj koji zastupa Tomu Bašića (7 milijuna), ali i bivšeg igrača Dinama Amira Rrahmanija (25 milijuna). Vukmil Vukmirica i Darko Nejašmić u agenciji zastupaju hrvatske igrače čija je ukupna vrijednost oko šest milijuna eura.

POREDAK MENADŽERA PREMA UKUPNOJ VRIJEDNOSTI HRVATSKIH NOGOMETAŠA U AGENCIJAMA

1. Marjan Šišić - 86,1 milijuna eura

2. Nikky Vuksan, Dario Zahora, Mario Mamić - 81,93 milijuna eura

3. Andy Bara - 55,65 milijuna eura

4. Marko Naletilić - 44,8 milijuna eura

5. Vincenzo Cavaliere - 24,75 milijuna eura

6. Tonči Martić - 20 milijuna eura

7. Marin Bule - 18,18 milijuna eura

8. Srđan Lakić - 16,2 milijuna eura

9. Mladen Grgić - 15,38 milijuna eura

10. Branko Hucika - 14,7 milijuna eura

11. Tomislav Puljić - 12,06 milijuna eura

12. Alen Augustinčić - 11,3 milijuna eura

13. Matej Škegro - 10,64 milijuna eura

Linker
05. ožujak 2024 18:10