Bruno Petković
 KENZO TRIBOUILLARD Afp
EUROCAST #7

‘Ovo su taktičke nebuloze! Na Brunu Petkovića se ne računa, a jedan igrač nije trebao igrati‘

Hrvatska u 2. kolu Eura Vatreni protiv Češke nemaju pravo na pogrešku
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. lipanj 2021. 08:04

U 7. izdanju našeg Eurocasta, podcasta u kojem se posvećujemo događanjima na Euru, gostovao je iskusni trener Ilija Lončarević.

- Po meni, sustav je nešto na čemu ne treba trošiti previše vremena. 4-2-3-1, Modrić, Vlašić, ovaj ili onaj... Nevažno. Izbornik mora iskoristiti potencijale 11 igrača koji će djelovati zajedno kao momčad. Mi nismo djelovali kao momčad, s taktičkim nebulozama i promašajima, to za mene nije bilo dobro - rekao je Lončarević.

- Zasmetala mi je naša nedosljednost, ne znam je li to izbornik ili igrači. Je li Dalić to loše objasnio igračima ili su oni nedisciplinirani? To je problem koji se provlači već jako dugo. Mi prijateljske utakmice i nevažne utakmice igramo loše, kasnije to izvlačimo, ali to nije nešto što bi trebalo karakterizirati ozbiljnu momčad. Hrvatskoj reprezentaciji ne smije biti dozvoljena neozbiljnost, jer se to pretvara u negativni automatizam. Ako treba nekoga išamarati, ne fizički, nego verbalno, da bi Hrvatska uspjela, onda to treba napraviti. Inače ćemo se osramotiti! Ne možemo napraviti neke detalje i pokriti neke slabosti koje ima svaka momčad. Ako igrači budu svjesni toga da samo o njima ovisi da li će se skupiti i razmišljati kao jedan, bez svojih osobnih interesa, onda ta momčad može napraviti rezultat - dodao je.

Može li se promijeniti to do Češke?

- Uz pomoć iskusnijih i starijih, mladi igrači moraju dati ono nešto. Ali, sve skupa mogu izvući samo igrači. Oni to moraju napraviti ako žele rezultat. Treneri? Mi s reprezentacijom radimo ono što se ne smije raditi. Momčad se sastavlja da se iskoristi sav potencijal, da se uklopi u jednu cjelinu u kojoj najviše odgovaraju jedni drugima. Od obrane do završnice. Ako imamo problem uključivanja iz drugog plana, onda se traže igrači koji to mogu odraditi. Da nam je ostao Ademi, to bi imali. Ako je to Pašalić, onda je on. Ja volim takve igrače. Ali, ima hendikep što nije klasičan vezni igrač, nije organizator igre. Ali, treba ga uklopiti. Luka je u najboljim godinama, imamo Kramarića koji je tu... Neku poziciju mu treba naći. Ne treba igrati centarfora, nađi mu poziciju pa ga uključi. Ako ti ne odgovara, nemoj! Nekakve odluke se moraju donijeti, a ne donose se...

- Ovo vaše pitanje, 4-2-3-1 ili 4-3-3 nije vrijedno spomena, trebamo imati momčad - naglasio je Lončarević.

- Gvardiola volim, on je jedan od naših najvećih potencijala, ali mislim da nije bilo ni vrijeme ni mjesto da ga se stavlja. Utakmica je sama po sebi bila jako opasna, pogotovo za mladog igrača koji igra u obrani. Opravdava se, nije da ga se napalo. Ne razumijem da je Petković otišao u crnu rupu da se na njega sada ozbiljnije ne računa. Ne razumijem to. Belgija nama nije bila spektakularna, dosta igrača odigralo je loše. Engleska nije bila tako dobra kako se piše i komentira, a tražimo opravdanja i alibije tamo gdje ih ne treba tražiti. U reprezentaciji nisam nikada čuo kritički osvrt na samog sebe od nekog igrača ili trenera - rekao je Lončarević.

Bi li stavio Petkovića u igru?

- Pa naravno da bi! Ako pitate svakoga tu u redakciji, rekao bi vam da će ga staviti. Češka je po ritmu igre bila najslabija, najsporija. To je i naš pokazatelj zašto nismo mogli zabiti Englezima. Napravili su nam jednu i pol šansu. U našim taktičkim nebulozama nama je iz auta dvaput lopta otišla na suparničkog igrača iz drugog plana! Cijela momčad je stajala loše u obrani, naša momčad igra loše obranu, a ne da naša obrana igra loše. Cijela Europa je "tvrda"; i Portugal i Italija i Belgija, ja ne razumijem da mi to ne možemo. Naši igrači to rade u velikim klubovima... Zašto te automatizme ne primjenjuju u reprezentaciji? Zato što im se to dopušta!

Prisjetio se Lončarević još jednog detalja...

- Igrali smo Ligu nacija i izgubili od Portugala 4:0. Portugalci su u 90. minuti kod 4:0 stajali u obrani na 30 metara od svojih gola i bili organizirani. Zašto to mi ne možemo. Nemamo zajedništvo, a to netko mora napraviti. Češku moramo dobiti, nema nam druge. Da napravimo takvu katastrofu, sami smo je sebi napravili. Ne zaslužuje nitko da se dogodi to. Sada imamo priliku dvije utakmice i nadam se da ćemo dobiti. Mi imamo kvalitetu, toga se ja ne bojim, ali neke druge stvari... To je već druga priča.

Talijani?

- Igraju jako dobro i za mene su favoriti. Nemam ih običaj gledati inače, ali sada jedva čekam njihovu sljedeću utakmicu. Iznenadio me Insigne, nisam ga gledao prije u tom svjetlu. Sada ima i bolje suigrače oko sebe. Oni su meni fenomenalni. Kontra, polukontra, to već dugo nije viđeno, Obrana im ima 100 godina, ako igraju s trojicom, ali nema veze. Bonucci i Chiellini su gladijatori, zbilja su dobri.

Kaže naš gost da ga danas najviše intrigira ogled Danske i Belgije.

- Ono što su im napravili da moraju igrati utakmicu odmah nakon svega, to je beščutno. Moguće da je to i utjecalo na stanje našeg Marcela Brozovića. Ja ga se ne sjećam onakvog, bio je dekoncentriran.. Sigurno je situacija s Eriksenom utjecala na njegov nastup protiv Engleza.

Linker
16. travanj 2024 17:36