REUTERS/Oleksandr Osipov
KAZNA ZA EMOTIVNOST

'PA ŠTO TO RADE, KAZNILI SU ŽRTVU RASIZMA!' Ukrajinski nogometni savez nije imao sluha za jednog od Dinamovih krvnika, nogometni svijet u šoku

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. studeni 2019. 20:16

Prije dolaska na Maksimir, gdje su u 4. kolu Lige prvaka nogometaši Šahtara odigrali 3:3, odigran je i veliki derbi ukrajinske nogometne lige. Šahtar je svladao kijevski Dinamo rezultatom 1:0, a potkraj utakmice se dogodio i jedan rasistički incident.

Igrala se 77. minuta susreta kad je Šahtarov ofanzivac Taison zaradio isključenje jer je po mišljenju suca preburno reagirao na uvrede koje su mu gostujući navijači dobacivali s tribina.

Sve se dogodilo tri minute ranije, kad je Taison napravio prekršaj na jednom igraču sastava iz Kijeva. Tada su njihovi navijači počeli vrijeđati Šahtarovog Brazilca, a ovaj je demonstrativno uz pokoju verbalnu uvredu i pokazivanje srednjeg prsta napucao loptu prema njima.

ATTENTION EDITORS - SENSITIVE MATERIAL. THIS IMAGE MAY OFFEND OR DISTURB  Soccer Football - Ukrainian Premier League - Shakhtar Donetsk v Dynamo Kiev - Metalist Stadium, Kharkiv, Ukraine - November 10, 2019. Shakhtar Donetsk's Taison raises a middle finger thrust out in an obscene gesture to Dynamo Kiev's supporters while reacting to presumed racist insults. Picture taken November 10, 2019. REUTERS/Oleksandr Osipov - RC2Z8D9WNAEC
REUTERS/Oleksandr Osipov

Sudac utakmice Mykola Balakin dao mu je crveni karton, a Taison je teren napustio u suzama.

Nova vijest kazuje da je Taison, kao i suparnički klub, saznao kaznu za učinjeno. Tako je Ukrajinski nogometni savez kaznio Šahtarova igrača s jednom utakmicom suspenzije, a kijevski Dinamo će morati platiti 16 tisuća funti kazne te sljedeću domaću prvenstvenu utakmicu odigrati pred praznim tribinama.

Na taj je način, stoji u dopisu Udruge profesionalnih nogometaša FIFPRO, nogometni savez Ukrajine stao na stranu rasista.

- Jako smo razočarani kaznom za Taisona od jedne utakmice neigranja. Tim je činom Ukrajinski nogometni savez kaznio žrtvu rasističkog napada. To ide na ruku samo onima koji promiču takvo odvratno ponašanje - piše na njihovu Twitteru.

Linker
20. travanj 2024 04:10