Didier Deschamps i Noël Le Graët

 BAPTISTE AUTISSIER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
TURBULENCIJE U FRANCUSKOJ

Pad ‘francuskog Kuma‘: Bio je nedodirljiv, ali nije smio kritizirati Zidanea. Sada je na stupu srama

‘Uništio je sve što je napravio, ovo je jako tužan kraj‘, otkrio nam je Vincent Villa iz L‘Équipea
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 31. siječanj 2023. 17:37

Čelno nogometno tijelo države svjetskih doprvaka iz Katara proživjelo je kaotičan siječanj. Naime, predsjednik Nogometnog saveza Francuske Noel Le Graët (81) prisiljen je na odstupanje s čelne pozicije na Izvršnom odboru 11. siječnja i od tada se problemi za njega samo gomilaju. Šest dana kasnije Tužiteljstvo u Parizu otvorilo je istragu protiv njega zbog moralnog i seksualnog zlostavljanja, a te je optužbe koje su se pojavile u javnosti ranije Le Graët je oštro demantirao i prije pokretanja službenog postupka.

Biznismen i političar, bivši gradonačelnik Guingampa i predsjednik tamošnjeg kluba, bivši predsjednik Ligue 1 i dopredsjednik Nogometnog saveza, na njegovom je čelu bio od 2012. godine s mandatom koji je trajao do 2024. godine, bio je, činilo se, nedodirljiv na poziciji prvog čovjeka francuskog nogometa. Ne čudi što neki mediji Le Graëtov odlazak s vlasti nazivaju “padom Kuma”...

image

Noël Le Graët

FRANCK FIFE Afp

- Sve je počelo intervjuom koji je u nedjelju, 8. siječnja, Le Graët dao radio postaji RMC. Dan ranije Savez je formalizirao produljenje ugovora s izbornikom Didierom Deschampsom do 2026. godine i taj je potez izazvao brojne reakcije javnosti. Bez obzira na uspješne rezultate na klupi reprezentacije, Deschamps i dalje ima brojne kritičare, budući da kvaliteta igre reprezentacije nije uvijek bila na visokoj razini. S druge strane, Zinedine Zidane ne krije svoj interes za poziciju izbornika, a velik je broj onih koji ga žele na tom mjestu i vidjeti - objašnjava nam situaciju Vincent Villa, novinar uglednog francuskog sportskog dnevnog lista L’Equipea, te nastavlja:.

- Kada je RMC Le Graëta upitao o glasini koja se pojavila da Zinedine Zidane preuzima reprezentaciju Brazila, on je drsko odgovorio: “Zidane u Brazilu? Uopće me nije briga, neka radi što hoće i ide gdje god želi. Je li me pokušao dobiti? Nije, ne bih mu se niti javio na telefon...” Te uvredljive rečenice upućene jednom od dvojice najvećih francuskih nogometaša u povijesti, uz Michela Platinija, bile su iskre s kojima je krenuo požar. Kritike su nakon toga počele stizati sa svih strana, od brojnih političara među kojima je bila i ministrica sporta, sportaša predvođenih Kylianom Mbappeom...

Le Graët se potom ipak javno ispričao Zinedineu Zidaneu, ali nije mu pomoglo.

- Nisu te izjave bile Le Graëtov jedini problem. Ministarstvo sporta pokrenulo je istragu vezanu uz Le Graëtovo vođenje Saveza, a tu su i te optužbe oko seksualnog zlostavljanja, priče koju je otkrio francuski magazin So Foot. Le Graët je sve demantirao, ali ubrzo su u javnost procurila svjedočanstva bivših zaposlenika Saveza koja mu ne idu u prilog. Potom je L’Equipe objavio intervju s nogometnom menadžericom Sonijom Souid, koja je otkrila da se 81-godišnji Le Graët već godinama pokušava uvući u njen krevet. Taj vrlo komplicirani kontekst natjerao je Le Graëta da hitno sazove Izvršni odbor Saveza, na neki način njegovu Vladu.

image

Zinedine Zidane

AFP

Tužan kraj

I što se tamo dogodilo?

- Prisiljen je na odlazak s mjesta predsjednika do završetka istrage, koji se uskoro očekuje. Njegov ostanak bio je neodrživ, svi nogometni navijači željeli su da odstupi. I, iznad svega, u ministrici sporta Amelie Oudea-Castera dobio je velikog neprijatelja. Ona želi njegov odlazak s pozicije čelnika Saveza, a ima i podršku predsjednika Republike Emmanuela Macrona. Zanimljivo je da su odnosi dvojice predsjednika u prošlosti bili odlični, Le Graët je imao privatnu liniju s Macronom, ali to se sada promijenilo.

Što nas čeka u budućnosti u ovoj priči?

- Jako male su šanse da će Le Graët zadržati punu vlast Nogometnim savezom. Trenutačno Savez vodi njegov dopredsjednik Philippe Diallo, koji je preuzeo i poziciju generalnog menadžera Saveza, koju je prije držala Florence Hardouin. Ona je smijenjena iz predostrožnosti, jer je također dio istrage oko seksualnog zlostavljanja, iako je u jako, jako lošim odnosima s Le Graëtom. Nakon smjene ona je doživjela srčani udar i završila u bolnici - priča Villa i dodaje:

- Čekaju se rezultati revizije Ministarstva sporta i nakon toga će Savez imati 15 dana za pisani odgovor na kritike koje će iznijeti inspektori Ministarstva. Čini se da Le Graët ne misli sam podnijeti ostavku, ali Izvršni odbor s 14 članova mogao bi zato organizirati glasovanje za njegovu smjenu. Da ne pričamo o političkom pritisku koji Le Graët osjeća s jako visokih pozicija...

S obzirom na sva ova događanja, postoje li šanse da Didier Deschamps ipak ne nastavi s izborničkim radom, iako je nedavno produžio ugovor?

- Ne, ne postoje. Istog dana kad je Le Graët maknut s funkcije, Izvršni odbor je potvrdio ugovor s izbornikom Deschampsom do 2026. godine. Le Graëtov treći mandat, pokazalo se bez dvojbe jedan previše, trebao je trajati do 2024. godine. Uništio je Le Graët sve dobro što je napravio, bio je dosta pozitivna pojava sve dok unatrag tri godine nije počeo nizati nepotrebne verbalne ispade. Jako tužan kraj njegove vladavine... - zaključio je Vincent Villa, novinar L’Equipea.

Platini će teško na čelo Saveza

Postoje li šanse da Le Graëta naslijedi Michel Platini, velikan francuskog nogometa, ali također i vrlo kontroverzni nogometni dužnosnik?

- Platini je bio predsjednik UEFA-e i nije sigurno da želi voditi Francuski savez, preuzeti manje prestižnu poziciju. Prošlog ljeta, nakon što je oslobođen optužbi za prijevaru u FIFA-i, bio je vrlo jasan kada je kazao: “Želim živjeti mirnijim životom, odlučio sam se ne kandidirati za FIFA-u, za UEFA-u niti za Francuski savez. To su odluke koje sam davno donio, samo sam ih želio reći uzdignute glave, ne kao optuženik”. Naravno da može promijeniti mišljenje, ali ljudi u Francuskoj ne očekuju Platinija na čelnoj poziciji u Savezu. Bez obzira na pravne probleme, slika Michela Platinija u Francuskoj još uvijek je pozitivna, pogotovo među starijima koji su ga imali priliku gledati. Najveći je u povijesti uz Zidanea, čija je aura ipak nešto veća, posebno zbog osvojenog naslova svjetskog prvaka - zaključio je Villa.

Linker
06. svibanj 2024 11:16