Sir Jim Ratcliffe

 Peter Byrne/PA Images/Profimedia
VELIKA AKCIJA

Pakleni plan milijardera za povratak Uniteda: Rivalima oteo ključne ljude, sada kreće ‘čistka‘

Sir Jim Ratcliffe želi zaposliti najbolje stručnjake na svim pozicijama prije ljetnog prijelaznog roka
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 24. veljača 2024. 09:02

Dvadesetog dana veljače 2024. godine službeno je započela nova era Manchester Uniteda. Naime, 19 godina nakon što je američka obitelj Glazer ušla na Old Trafford i s vremenom pogrešnim odlukama uklonila United s liste najelitnijih svjetskih klubova, pojavio se Sir Jim Ratcliffe, britanski milijarder i dugogodišnji navijač Crvenih vragova, koji će pokušati ispraviti dosadašnje pogreške klupske vrhuške i vratiti osmijeh na lica jednoj od najvećih navijačkih baza u nogometnom svijetu.

- Uopće me zapravo ne zanimaju financijski aspekti ove investicije, jer zarađujem dovoljno novca u kemikalijama, nafti i plinu. Ovo nije financijska investicija, ovo me zanima jer želim da Manchester United ponovno bude uspješan - jedna je od izjava koja je postala “melem za uši” navijačima Crvenih vragova u proteklim danima.

Ima iskustva

Ratcliffe će na papiru biti suvlasnik Manchester Uniteda, službeno je otkupio malo više od 25% udjela u klubu za nešto više od milijardu eura, ali postoje parametri ovog posla koji mogu dati nadu navijačima Uniteda da je ovo ipak značajnija promjena nego što sam papir sugerira. Britanski milijarder je, naime, vlasnik i izvršni direktor kompanije INEOS, koja ima udjele u raznim sportskim momčadima, uključujući francuskog prvoligaša Nicu i švicarsku momčad FC Lausanne-Sport, čiji su vlasnici. INEOS je također glavni partner osmerostrukih prvaka Formule 1, Mercedesa, i trećinski dioničar tima, a njihov sportski portfelj također uključuje INEOS Grenadierse, jednu od najuspješnijih svjetskih biciklističkih momčadi.

Sve ove činjenice sugeriraju kako Ratcliffe i njegova kompanija imaju iskustva u vođenju sportskih momčadi, kao i alate kojima će ih napraviti uspješnima. Isto se očekuje i nakon ulaska u Manchester United, a prvi veliki potez već je napravljen i prije službene potvrde ovog posla. Ratcliffe je neslužbenim djelovanjem u klubu preko Sir Davea Brailsforda, direktora sporta u kompaniji INEOS, već dogovorio “transfer” Omara Berrarde, dugogodišnjeg izvršnog direktora Manchester Cityja i čovjeka za kojeg kažu da je bio jedan od najzaslužnijih za Cityjeve velike uspjehe u proteklom desetljeću.

image
Martin Rickett/pa Images/profimedia

Ovaj potez je odjeknuo u Engleskoj, ali Ratcliffe nije stao na tome, budući da se Manchester United se brzo okrenuo i prema St. James’ Parku. Naime, u “dvorištu” Newcastlea našli su njihovog dosadašnjeg sportskog direktora Dana Ashwortha, za kojeg Ratcliffe kaže da je “među najboljima na svijetu”.

Ashworth je bio jedna od najzaslužnijih osoba za uspon Brightona u Premier ligi, a zbog toga je i završio u Newcastleu nakon dolaska novih vlasnika iz Saudijske Arabije. Transferi Trippiera, Alexandra Isaka, Anthonyja Gordona, Brune Guimaraesa... njegovo su djelo, a upravo na tom polju United treba “najveće pojačanje”, osobu koja zna iskoristiti raspoloživi budžet i dovesti igrače koji neće biti preplaćeni, a ujedno će i pojačati momčad.

Ratcliffe ne planira tu stati, u sljedećim mjesecima uslijedit će totalni “makeover” cijelog Unitedovog sportskog sektora na svim poljima, od analitičara, skauting službe, osoba zaduženih za transfere, akademije za mlade igrače. Cilj je, prema Ratcliffeu, postaviti ljude koji su “svjetske klase” u apsolutno svim poljima u klubu.

Unutrašnji problem

- Ono što bih rekao, ako pogledate posljednjih 11 godina, Manchester United je imao dosta trenera. Neki od njih su vrlo sposobni i bili su vrlo uspješni, ali nitko nije bio uspješan u okruženju Manchester Uniteda u posljednje vrijeme. To mi je govorilo da nešto nije u redu s klubom, iznutra - dodao je Ratcliffe u nedavnim intervjuima za engleske medije.

Nakon provedbe prvobitnih promjena, za koje se očekuje da će biti finalizirane do ljeta, na red dolazi konkretiziranje tih planova tijekom ljetnog prijelaznog roka. Zbog Ratcliffeove investicije financijska situacija Manchester Uniteda je “olakšana”, UEFA-in financijski fair-play ne bi trebao imati toliki utjecaj, ali to ne znači da se u klubu ne sprema velika “čistka”. Prema izvještajima iz Engleske, “nitko u klubu nije siguran”, osim mladog i perspektivnog terceta Garnacho, Mainoo, Højlund, koji je nedavno počeo pružati izvrsne partije. Jadon Sancho, Casemiro, Lindelöf, Varane i McTominay neka su od imena koja se najčešće spominju u kontekstu odlaska, kao i problematični Mason Greenwood, za kojeg je Ratcliffe rekao da “tek treba donijeti odluku”.

Ozbiljni planovi

Uglavnom, dojam je da je ulazak Sir Jima Ratcliffea u klub s Old Trafforda prva zaista pozitivna vijesti za navijače Manchester Uniteda nakon dugo godina, a ostaje vidjeti hoće li svoje planove provesti u djelo i hoće li s njim posrnuli velikan ponovno krenuti uzlaznom putanjom nakon godina pada i stagnacije...

Plan je izgraditi ‘Wembley sjevera Engleske‘

Posljednja velika točka djelovanja na samom početku nove Ratcliffeove ere bit će adresiranje pitanja novog stadiona. Krov na Old Traffordu već godinama curi, godine zanemarivanja i manjak ulaganja i obnavljanja kutnog stadiona od strane Glazera znače da će Manchester United najvjerojatnije morati graditi “novi” Old Trafford. Klub posjeduje veliko zemljište, pa je ideja napraviti novi, “najbolji stadion na svijetu”, “Wembley sjevera Engleske”, samo nekoliko stotina metara pokraj Old Trafforda. Ti planovi još nisu finalizirani, ali ostaju najvjerojatniji ishod. (tdr)

Linker
05. svibanj 2024 01:29