David Henderson (desno)

 GEOFF CADDICK Afp
MORA IZA REŠETAKA

Pala je presuda: Izrečena zatvorska kazna za čovjeka koji je organizirao let u kojem je poginuo Emiliano Sala

Čovjek koji je organizirao let u kojem je stradao Emiliano Sala, osuđen je na zatvor
Piše: SN, HinaObjavljeno: 12. studeni 2021. 18:22

David Henderson (67) je organizirao tragični let, a krivim je proglašen jer nije "ispoštovao sigurnosne protokole“ u letu koji je okončan tragično u siječnju 2019. godine pri čemu su poginuli spomenuti nogometaš, kao i pilot David Ibbotson.

Mrtvo tijelo nesretnog nogometaša pronađeno je neka dva i pol tjedna nakon nesreće, dok tijelo pilota nikada nije pronađeno.

Sudac Justice Foxton rekao je u obrazloženju kod izricanja 18-mjesečne kazne da je Henderson prekršio sigurnosna pravila zbog profita i da je bio nepromišljen i nemaran.

Nakon dvotjednog saslušanja i sedam sati vijećanja porota suda u Cardiffu donijela je spomenutu kaznu te je ujedno potvrđeno da je Henderson bio "vrlo neoprezan i bezobziran“ te je „ispred sigurnosti putnika stavio vlastiti posao“. Henderson je proglašen krivim i zato što je preminuli pilot ranije za njega obavljao letove bez da je imao važeću komercijalnu pilotsku licencu, a nije bio ni kvalificiran za upravljanje zrakoplovom tijekom noći kada se dogodila ova tragedija 2019. godine.

Podsjetimo tek kako je prije pogibije 28-godišnji Sala boravio u Cardiffu za kojeg je potpisao profesionalni ugovor vrijedan 15 milijuna engleskih funti i u velškom klubu je trebao nastaviti karijeru nakon igranja u Nantesu.

Linker
04. svibanj 2024 04:39