Kynan Isaac i Karnell Chambers

 PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Kladioničarski skandal

Pala jedna od najstrožih kazni u povijesti engleskog nogometa - ovo je za njega praktički kraj karijere!

Tamošnji nogometni savez (FA) nije imao milosti, a počeli su ga istraživati još prošle godine
Piše: SNObjavljeno: 18. listopad 2022. 20:55

Prava drama trese engleski nogomet. Kynaan Isaac, igrač Stratford Towna koji svoje nastupe bilježi u Južnoj nogometnoj ligi, a nekoć je s Readingom nastupao u Championshipu, kažnjen je s 10 godina suspenzije s nogometnih travnjaka. Radi se o jednoj od najstrožih kazni što je tamošnji nogometni savez (FA) ikada naložio, a razlog je namještanje utakmica koje je Isaac dobrano unovčio ilegalnim klađenjem.

Sportsmail doznaje da je konačna odluka o izvanrednom kažnjavanju donesena u utorak, što znači da 31-godišnji bek praktički završava svoju karijeru. Engleski nogometni savez počeo je istraživati Isaaca prošle godine u prvom kolu FA Cupa, kada se Stratford Town sastao sa Shrewsburyjem i upisao visoki 1:5 poraz. Tijekom utakmice savezu je stigla dojava o sumnjivim obrascima klađenja, stoga je pokrenuta istraga.

Nedugo zatim, Isaac je optužen za namještanje rezultata nakon što je, prema navodima tužilaca, namjerno zaradio žuti karton u 84. minuti da bi njegovi prijatelji proknjižili dobitnu uplatu u kladionicama diljem zemlje. S obzirom na slab rank Južne nogometne lige Engleske, najčešće nije moguće okladiti se na ishode tih utakmica. No, Isaac je zato priliku uhvatio na uglednoj ceremoniji FA Cupa.

Ogled Stratforda bio je emitiran na ITV-u, stoga su kladionice ponudile svoje koeficijente uz opsežnu ponudu koja je sadržavala i mogućnost oklade na dobiveni žuti i crveni karton. Međutim, na žuti karton Isaaca bila je uložena tolika količina novca da su se sumnje morale probuditi, a teške posljedice stigle su godinu dana kasnije.

Engleski list Daily Mail prisjetio se sličnih scenarija, odnosno teških skandala koji su završavali visokim kaznama. Davnih dana Jimmy Gauld (Mansfield Town, 1962-1964) također je nastradao zbog namještanja mečeva i klađenja na poraz vlastite momčadi, ali njegova kazna podrazumijevala je četiri godine zatvora.

Josh Yorwerth (Peterborough United, 2018.) dobio je četiri godine zabrane igranja jer se nije pojavio na doping kontroli, a saznalo se da je nedugo zatim konzumirao kokain.

Linker
06. svibanj 2024 13:08