Los Angeles Fc
RASPAD SISTEMA

‘Pazite sad ovo, imaju kontakte diljem svijeta i moć, tko im je kriv što nisu došli tamo i doveli Stipu Biuka‘

‘Iako imaju mogućnosti, nisu doveli nijednog dobrog igrača. To je krivica uprave kluba‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. travanj 2023. 09:03

Dok smo mi Europljani početkom ožujka počeli raspravljati o mogućem osvajaču Lige prvaka, preko oceana se polemiziralo o početku nove sezone. A ta je u prvih sedam kola rezultirala mnogim zanimljivostima, posebice u Los Angelesu, gdje i Stipe Biuk traži svoje mjesto pod suncem.

Katastrofalni rezultati

Njegov klub Los Angeles FC (LAFC) statusom je u sjeni rivala, iako je posljednjih godina znatno uspješniji, no LA Galaxy klub je ‘većeg‘ imena i može se pohvaliti bogatijom trofejnom vitrinom. Isti taj Galaxy sada igra katastrofalno i ustvari samo potvrđuje svoj negativni rezultatski trend koji ih prati posljednjih sezona. U prvih šest utakmica sezone broje samo tri boda, što im je najlošija početna statistika od 1997. godine, a pritom su postigli tek tri pogotka, a to im je najsiromašniji start u sezonu - ikada.

U SAD-u je nogomet iz godine u godinu sve popularniji, stroge rasprave poput onih u Engleskoj praktički su postale standard, a uvaženi analitičari iznijeli su ključne probleme Galaxyja, koji danas nije ni sjena (jedinog) peterostrukog osvajača MLS Kupa ili onog izdanja predvođenog Davidom Beckhamom i Robbiejem Keaneom.

image

Stipe Biuk

Los Angeles Fc

Složni je zaključak da se ključni problem Galaxyja nalazi u lošoj transfer-politici, pri čemu su njihovi "susjedi", koji su početkom ove godine između ostalih doveli i Stipu Biuka, odradili odličan posao.

- Galaxy je pogriješio sa svojim potpisima, dok je LAFC pritisnuo sve ispravne gumbe. Galaxy je griješio s mladim igračima, s potpisima veterana, s međunarodnim pojačanjima - započeo je analitičar David Gass, pa se nadovezao i njegov kolega Matt Doyle, spomenuvši Biuka kao dobar primjer potpisa.

Mogli su...

- Pazite, Galaxy je tim koji ima kontakte širom svijeta, posjeduje moć. Čovječe, pričali smo već o tome, nije teško dovesti igrača u Los Angeles, ali Galaxy to nije učinio. Mogli su otići tamo i potpisati Stipu Biuka ili Denisa Bouangu. Tko im je kriv što nisu doveli nijednog dobrog igrača? Ljudi iz vodstva kluba, oni u glavnim uredima, koji nikada nisu izgradili infrastrukturu potrebnu za ostvarivanje ispravnih potpisa. A mogućnosti im idu u prilog - rekao je Doyle.

U tom kontekstu, Doyle je kazao da je jedina pozitivna stvar što je Galaxy prije nekoliko dana kao podpredsjednika igračkog osoblja kluba postavio Willa Kuntza, koji je prethodno tu ulogu imao u rivalu LAFC-u. Vjeruje da će on uspješno osnažiti roster igrača.

image

Stipe Biuk

SCREENSHOT: TWITTER

Biuk je u novoj sezoni MLS-a odigrao šest utakmica, pritom triput startao i zabio jedan pogodak protiv New Englanda. U CONCACAF Ligi prvaka odigrao je ukupno četiri utakmice, no samo jednu od prve minute. Po utakmici broji 1.5 ključnih dodavanja, odnosno onih poteza koji obećavaju gol-šansu, te tri udarca prema vratima, a posebno se ističe u domeni dugih lopti, koje su mu na stopostotnoj razini točnosti. Dosad je izravno režirao tri velike šanse, no suigrači ga nijednom nisu uspjeli pretvoriti u asistenta.

Njegov LAFC nalazi se na petom mjestu s 14 bodova, odnosno tri manje od vodećeg Cincinnatija. Zabili su 12, a primili tek tri pogotka, što ih čini jednom od najboljih momčadi lige u defenzivnom segmentu.

Linker
19. travanj 2024 12:41