Slavlje Futsal Dinama

 DAMIR KRAJAC Cropix
Dražen Antolić
ZAGREB U TRANSU

‘Pehare sam u sedam ujutro iznio iz kafića. Dinamo je moj klub, a tu gestu može pružiti rijetko tko osim BBB-a‘

‘Kako pojačati ekipu koja je najbolja u Hrvatskoj?‘, rekao je Matija Đulvat, trener Futsal Dinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 06:41

Futsal Dinamo obranio je naslov hrvatskog prvaka i to dostojno proslavio.

- Pehare sam u sedam ujutro iznio iz Sport Billyja - sa smiješkom nam je rekao trener Matija Đulvat.

Imali su se čemu veseliti jer dobili su Olmissum 3:2 u finalnoj seriji, ključna je bila pobjeda u Omišu u četvrtoj utakmici na šesterce. U petak je u Draženovom domu bilo 3:1.

- Teže je titulu obraniti nego osvojiti, to se i pokazalo. Presretan sam. Dečkima skidam kapu, imaju to nešto šampionsko, neki pobjednički mentalitet u sebi koji je na kraju došao do izražaja. Olmissumu čestitam jer dao je sve od sebe, stavio nas na velike probleme, ne bi bilo nezasluženo da su oni osvojili, a drago mi je što smo ipak mi na kraju pobijedili - ističe 48-godišnji Đulvat koji je jedan od osnivača kluba, a svojedobno je bio i predsjednik.

image

Matija Đulvat

RONALD GORSIC Cropix

Prvi dio sezone nije bio uvjerljiv, prvi su put igrali Ligu prvaka, ali kasnije su se dizali.

- Je, imali smo prvo iskustvo Lige prvaka. Kiksali smo u odlučujućoj utakmici s poljskim Lubawom (7:9). Dogodile su se neke stvari koje se rijetko viđaju i nismo prošli u Elitnu rundu. Bili smo početnici, organizirali smo natjecanje, ispalo je kako je ispalo. Moram podsjetiti da Tihomir Novak nije igrao, bio je na operaciji, a on je jako bitan kotačić u našoj ekipi. Mislim da bi bilo drugačije da je on igrao. No, ostali su povukli u prvenstvu, u tom smo prvom dijelu sezone igrali dobro i bili u gornjem domu. U drugom dijelu također smo imali izvedbe toplo-hladno, mučili smo se protiv slabijih ekipa, ali što smo planirali to smo ostvarili. Koristili smo svih 12 igrača jer znali smo da će nam biti potrebni u play-offu. Bilo nam je bitno da svi budu spremni uskočiti, to se na kraju dogodilo, dečko su jako dobro odradili posao.

Dvorana je grmjela

U majstorici ste imali širi kadar nego Olmissum. To vam je bila bitna prednost.

- Tako je. Omišani su bili osakaćeni, dva igrača su im nedostajala zbog kartona, jedan zbog ozljede, jedan Paragvajac je načet, igrali su bez tri i pol igrača. U onakvoj atmosferi, u zadnjoj utakmici, na kraju sezone, imali smo veliku prednost. Međutim, da je to bila bilo koja druga utakmica, a ne finalna, vjerujem da bismo lakše pobijedili. Omišani su išli iznad granica mogućnosti, mijenjali su čak uloge igračima, oni koji su igrali pivota poput Sekulića u petak su preuzeli posao u obrani. Držali su nas u neizvjesnosti do kraja, na tome im skidam kapu.

Futsal Dinamo itekako karakterizira sjajna atmosfera. BBB daju moćnu podršku, dvorana je grmjela još jednom.

- Preponosan sam što imamo takve navijače. Ovaj klub je zbilja njihov. U takvoj atmosferi nisu napravili niti najmanju lošu gestu prema protivničkoj ekipi. Na kraj su pljeskali suparniku. Mislim da to rijetko koja grupa na svijetu može. BBB su to napravili, klub je na kraju krajeva i njihov, oni se prema njemu tako i ponašaju, svaka im čast.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Titule donose na terenu igrači i treneri, a kolika je u svemu tome zasluga navijača i svih ostalih u klubu?

- Ma ne, ne slažem se da su titule zasluga igrača i trenera, cijela energija koja se stvorila oko kluba, s navijačima, Upravom, volonterima... svi pušemo u isti rog i to nam donosi naslove. Ne sjećam se kad sam vidio toliko suza u životu kao u petak, koliko su ljudi bili sretni što smo ponovno osvojili, a da ne govorim kako je bilo prvi put. To tjera i igrače, i nas iz stožera, i Upravu da budemo sve bolji. Bez toga ne bi se ovo nikad dogodilo. Nemamo najbolje individualce u ekipi. Uspinjača, Torcida i mi jedini smo bez stranaca, igramo samo s domaćim dečkima. Navijači su pokretači svega.

Đulvat ne voli izdvajati igrače je svi su potegnuli na pravi način, ali...

- Svi su stasali, a ako se netko izdignuo iznad ostalih to je Tiho Novak. Play-off je odigrao fantastično, dečke je stisnuo oko sebe. I drugima svaka čast, ali on je bio taj koji je povukao, koji ih je okupio i napravio boljima da dođemo do uspjeha. Želim mu od srca da kao najbolji igrač Hrvatske ode na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistan jer je on to zaslužio.

‘U nirvani smo‘

Kakvi su planovi za sljedeću sezonu, hoće li biti pojačanja?

- To su me prošle godine pitali pa sam rekao - kako pojačati ekipu koja je najbolja u Hrvatskoj?

Vidite kako Real Madrid u nogometu to radi, najbolji je, a dovodi Mbappéa?

- To je Real, Ne sviđa mi se kako Real radi. Ali dobro... Vidjet ćemo. Rano je za govoriti. Cilj je ove godine proći glavnu rundu Lige prvaka. Razgovarat ćemo mi u stožeru, pa Uprava, popričati s igračima. Ima posla. Sada smo još u nirvani, slavimo. Pratimo mlađe kategorije koje su također u igri za prvaka ili prvaci.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Fešta je počela u Ciboni, nastavljena je u kafiću u Domu sportova. Tamo su i klupski uredi. Potrajalo je do sitnih sati. Đulvat je kazao da je futsal dvoranski sport broj 1 u Hrvatskoj.

- Nogomet je ispred, ali futsal je broj 1 u dvorani. HNL je bio zanimljiv, no po tome je futsal ispred jer kod nas postoji 6-7 ekipa koje mogu doći do krune. Po posjećenosti i praćenosti, poslije nogometa, futsal je prvi sport.

Tako je već dugo. Zato je veći uspjeti držati titulu dvije godine.

- Planovi su da klub raste, gradimo dalje, želimo biti i bolji.

Kao trener imate ambicije jedino u Dinamu ili gledati prema nekom inozemnom angažmanu?

- Samo Dinamo. To je moj klub. Idem s reprezentacijom u rujnu na Svjetsko prvenstvu u Uzbekistan, osim toga u planovima mi je jedino Dinamo. Što se tiče SP-a presretan sam što se Hrvatska plasirala. Biti među sedam europskih reprezentacije koje će igrati tamo to je ogromno. Samo smo jednom to uspjeli. Nije nas bilo 24 godine. Dečki imaju kvalitetu za dobar rezultat, ne mislim samo prolaz skupine nego nešto više. Hrvatski futsal je jako narastao, među pet smo najboljih liga u Europi. Zato i imamo dva predstavnika u Ligi prvaka. Na to imaju pravo četiri najjače lige po UEFA-nom rejtingu, a kako je Rusija suspendirana, tu smo mi koji smo na petom mjestu. Ulaganja su kod nas velika, ove godine je naše prvenstvo igralo četrdesetak stranaca, i to kvalitetnih, reprezentativaca. Liga je jako narasla. Čak se i Franco Jelovčić vraća iz Anderlechta i igrat će za Torcidu. To je golem transfer. U reprezentaciji će sada biti samo Marinović iz inozemstva - zaključio je Matija Đulvat.

Linker
23. rujan 2024 04:21