Privatna arhiva
MIRO REDE ZA SN

‘Pele je najbolji u povijesti, Messi treći, a evo tko je drugi! On je igrao ovo što danas igra Modrić‘

Doajen sportskog novinarstva Miroslav Rede (84) bez premca je najmjerodavniji da priča o Peleu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. prosinac 2022. 06:47

Doajen sportskog novinarstva Miroslav Rede (84) bez premca je najmjerodavniji da priča o Peleu. Iz nekoliko razloga. Miro Rede je prije svega bio odličan nogometaš, veznjak koji je tijekom karijere igrao za Partizan, Dinamo i Lokomotivu. Kad je imao 18 godina u Partizanu su ga zbog iznimnog talenta zvali "mali Stjepan Bobek", koji je u to vrijeme bio pojam od igrača, jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena.

Rede je nakon igračke karijere imao i bogatu novinarsku karijeru, tijekom koje je u niz navrata sjedio s Peleom, a gledao ga je i uživo kao igrača.

- Pele je bez ikakve rasprave najveći nogometaš svih vremena - rekao nam je nakon što smo mu javili da je Pele preminuo.

- Najveći je iz nekoliko razloga. Evo, Messi je s 35 godina postao prvak svijeta, nakon što je 25 godina bio u ozbiljnom treningu, a 18 godina i vrhunski igrač. Pele je prvi put prvak svijeta bio već sa 17 i pol godina, nakon što je samo godinu i pol dana bio u ozbiljnom klubu, jer je u Santos došao s nepunih 16 godina. Do tada je igrao i trenirao u amaterskim, praktički selskim klubovima. I ne samo da je Pele sa 17 bio prvak svijeta, nego je odmah bio i najbolji igrač svjetskog prvenstva. Zabio je šest golova u zadnje tri utakmice turnira. U četvrtfinalu je zabio za konačnih 1:0 protiv Walesa, u polufinalu hat-trick protiv Francuske (5:2), te u finalu dva protiv Švedske (5:2). U finalu 1970. zabio je za 1:0 i namjestio još dva gola u pobjedi 4:1 protiv Italije. U dva finala Brazila na SP-ima zabio je tri gola uz dvije asistencije. Pele je bio najbolji kada je bilo najvažnije. I to daleko najbolji na terenu.

Kada priča o Peleovim igračkim karakteristikama, Rede naglašava:

- Imao je sve što jedan ofenzivni igrač može imati, igru s obje noge, bio je sjajan dribler, brz, hitar, nepredvidiv, sjajan paker i fenomenalan u igri glavom. Messi je fenomen, ali nije dobar u igri glavom, a i znamo da u mnogim velikim utakmicama nije bio na vrhunskoj razini. Bio je sada u Kataru, ali to mu je peto svjetsko prvenstvo.

Kolika je za vas "mrlja" na Peleovoj karijeri to što nije igrao klupski nogomet u Europi?

- Nije mogao, jer ga je brazilska vlada proglasila nacionalnim blagom. Međutim, Pele je igrao tri utakmice tadašnjeg Internacionalnog kupa protiv Benfice i Milana, koji su bili osvajači Kupa prvaka. U te tri utakmice zabio je sedam golova uz dvije asistencije. Protiv europskih prvaka! Ta Benfica je u Kupu prvaka pobijedila onu slavnu generaciju Real Madrida s 5:0. Pele je došao u Lisabon koji mjesec kasnije i vodio Santos do pobjede 5:2, s tim da je do pred kraj utakmice bilo 5:0. Zabio je dva gola. Milanu je sljedeće godine u pobjedi njegovog Santosa 4:2 zabio dva gola uz jednu asistenciju. Pazite, to su bile finalne utakmice protiv u tom trenutku dvije najjače momčadi u Europi. Što još treba kao dokaz da je svakome tko je bio s druge strane zabijao i bio najbolji na terenu?

image
Privatna arhiva

Koliko je njega smetala činjenica da nije igrao u Europi? Znamo da ste u niz navrata bili s njim u društvu?

- Družili smo se 10 do 15 puta, u nekoliko navrata na večerama, tako da sam ga doista imao priliku sjajno upoznati. Nikada mi ni jednom jedinom riječju nije rekao da ga to opterećuje na bilo koji način. Dokazao se na najvećim pozornicama, tri je puta bio svjetski prvak s reprezentacijom, dva puta s klubom. Zabio je 12 golova uz četiri asistencije u tih pet finalnih utakmica koje je igrao. Nitko mu nije ni blizu u tom segmentu, a najveće gledate baš kroz najveće utakmice.

Kakav je čovjek bio Pele?

- Beskrajno popularan, bogat, za veliku većinu pravi nogometni kralj, ali ostao je nevjerojatno skroman i normalan čovjek. Iznimno društven, ugodan i jako narodan. Kada sam mu rekao da je nogometni kralj, a opet tako skroman, jednostavno mi je odgovorio: Ja se kraljem osjećam samo kad sam u društvu djece, nigdje drugdje, pa ni na travnjaku.

Dobro, Pele je neprikosnoven, a gdje je tu Messi, koji je realno najbolji igrač 21. stoljeća:

- Prije Katara moj je poredak bio: Pele, Di Stefano, Maradona, Messi i C: Ronaldo. Sada je Messi treći zajedno s Maradonom. Messi je genij, nevjerojatan igrač, čudesan, ali Pele je bio bolji.

I Di Stefano?

- On je igrao ovo što danas igra Luka Modrić. Iako formalno ofenzivac, bio ga je pun teren, a zabio je 216 golova u 282 utakmice za Real Madrid. Osvojio je pet Kup prvaka, a u svakom je finalu zabio gol, u jednom hat-trick. U 58 utakmica u Kupu prvaka zabio je 49 golova. Čudo od igrača.

Linker
20. travanj 2024 19:28