DOLAZI SPREMAN

Perišić: 'Vidim se kao igrača početne postave! Na Euru nitko ne smije podbaciti!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. svibanj 2012. 21:54

Borussia Dortmund euforično je proslavila dvostruku krunu. Oko 250.000 ljudi mahalo je zastavama, razvilo šalove, pjevalo i skandiralo sjajnoj momčad i treneru Jürgenu Kloppu u središtu grada u nedjelju poslijepodne, dok je autobus s igračima milio zakrčenim ulicama.

Gotovo milijun fanova, uključujući i ostale destinacije, zalijevalo je pivom briljantne igre i rezultate ljubimaca. Potukli su Bayern i u prvenstvu i u Kupu, i to u sezoni kad je on finalist Lige prvaka. Impresivno. Nakon subotnjeg trijumfa u Berlinu (5:2), tridesetak tisuća navijača dočekalo je pobjednike. Nikad dosad Borussia nije uzela oba nacionalna pehara, DFB kup nije imala u vitrinama od 1989. godine.

Njihova je ekipa uhodani mehanizam koji igra otvoreno, prima, ali još više zabija. I sljedeće sezone, sa stečenim iskustvom, neće više biti prolaznik u Ligi prvaka.

Poljak Lewandowski zabio je 30 golova u svim natjecanjima, garnirajući ih tricom na Olimpijskom stadionu, Japanac Kagawa zaludio je otočke klubove, Hummels, Pisczek, Kehl, Grosskreutz... igrali su izvrsno, među njima i Ivan Perišić. Hrvatski reprezentativac skupio je za klub 1552 minute, dao devet pogodaka i imao šest asistencija. Od toga u prvenstvu sedam golova i tri dodavanja.

Jučer se prepustio slavlju, prijatelji iz Omiša već su mu desetak dana u gostima, bio je “sretan zbog načina na koji je sezona završila”, iako čujemo da se požalio kako je “malo razočaran utoliko što je mislio da će igrati finale u početnoj postavi”.

Klopp nije nagradio njegovu odličnu formu u završnici sezone, uveo ga je na teren tek u 84. minuti. Perišić sigurno ostaje, klub ga nije pustio premda je bilo dobrih ponuda. Ugovor ga veže još četiri godine.

- Mi smo moćniji kao kolektiv, u tome je tajna naših pobjeda. I igramo na način koji nikako ne odgovara Bayernu - kazao nam je Perišić nakon što su osigurali titulu u prvenstvu. I sve se ponovilo u Kupu.

- U Ligi prvaka zadatak nam je u prvom redu proći skupinu, idemo korak po korak. Ne bih se razbacivao preoptimističnim izjavama.

U Berlinu su na kraju odigrali najbolju utakmicu. To potiče optimizam.

- Heroji su rođeni - kliknuo je izvršni direktor Hans-Joachim Watzke.

Publika je ponosno pjevala “Dortmundski dečki, svi smo mi dortmundski dečki”. Jesu, jesu, skupljeni od Amerike do Azije.

Trener je kazao da u novom prvenstvu na Perišića računa u jednoj od glavih rola. Ivan će tako lakše preboljeti spuštanje rampe za transfer.

- Ja sebe vidim kao igrača početne postave. U Borussiji sam naučio mnogo toga, to mi daje samopouzdanje da ću napraviti novi skok. U pravom sam klubu, u vrhunskoj momčadi, postao sam bolji igrač, a bit ću još kvalitetniji - siguran je Perišić.

A sad reprezentacija.

- Jedva čekam, nisam umoran, nemam od čega biti. Izborniku ću se odazvati spreman, na EP-u nitko od nas nema pravo na podbačaj.

U nedjelju je Euro još bio u drugom planu. U sve svoje 103 godine nisu bili tako dominantni u Njemačkoj. Čak niti kad su osvojili europsku titulu 1997. U toj sezoni pobjeglo im je domaće prvenstvo. Imali su si za što dati oduška.

Linker
23. rujan 2024 14:25