OLI SCARFF Afp
VRIJEME JE

Pet trenera, 985 milijuna za pojačanja i nula trofeja: Hoće li Unitedov pakao dug 2014 dana završiti danas?

Od Europske lige 2017. koju je osvojio Mourinho, ‘crveni vragovi‘ nisu osvojili nijedan trofej
Piše: SNObjavljeno: 26. veljača 2023. 12:16

Manchester United Sir Alexa Fergusona imao je mnogo naslova. Škotski trener 27 godina pretvarao je Crvene vragove u diva u Engleskoj i Europi, proširivši sobu trofeja u nedogled nakon što je u nju dodao 38 "komada" (13 Premier utakmica, pet FA kupova, dvije Lige prvaka, četiri Liga kupa...). Međutim, sve se promijenilo njegovim oproštajem 2013. godine.

Trofeja nema od sezone 2016./17., kada je Mourinho potpisao osvajanje Liga kupa i Europske ligu. Od tada je prošlo gotovo šest godina "posta" i "pakla" za klub kakav je United. Danas (17.30) u finalu Carabao Cupa protiv Newcastlea na Wembleyu mogli bi igrači Uniteda stati na kraj "suši" dugoj 2104 dana!

Cijela vječnost za klub koji je lutao od Fergusonova povlačenja i čiji su se kronični problemi povećali u posljednjih pet godina. "Svjedočimo toksičnoj kulturi otkako su Fergie i David Gill - nekadašnji izvršni direktori - otišli iz kluba. Sve nakon njih bila je katastrofa. Došlo je vrijeme da se Glazerovi prodaju", dijagnosticirao je Gary Neville.

image

Navijači Manchester Uniteda

OLI SCARFF Afp

Od 2017. United živi pakao. Petorica trenera - Mourinho, Solskjaer, Carrick, Rangnick i Ten Hag - trenirali su klub koji je uložio samo za igračka pojačanja 984,28 milijuna eura! za ukupno 31 igrača.

Nestalna transferna politika ih je dva puta ostavila bez Lige prvaka (2019-20. i 2022-23.) i daleko od borbe za Premier ligu. Trauma u putovanju kroz pustinju ogleda se i s tri oaze u vidu finala - Europskog superkupa 2017., FA kupa 2018. i Europske lige 2021.- koje su također izgubili.

U ovoj sezoni sve se promijenilo.

"United se u Fergusonovo vrijeme isticao u jedinstvu, kolektivu, duhu... Niste ih mogli pobijediti. Ali prošle godine im je nedostajalo duše. Trebamo igrače s osobnošću", rekao je Ten Hag.

image

Navijači Newcastlea

PAUL ELLIS/AFP/PROFIMEDIA Paul Ellis/Afp/Profimedia

I unatoč njihovom lošem startu - u kolovozu su bili na dnu - bivši igrač Ajaxa izgradio je prepoznatljivu i konkurentnu momčad, s novim vođama poput Casemira i Lisandra, revitaliziranim nogometašima poput Brune Fernandesa, Rashforda, Varanea... koji su mu dali identitet izgubljen prije mnogo godina.

Nitko nije dobio više utakmica (28) u pet velikih liga od Uniteda, koji je i jedini živi engleski klub u sva četiri natjecanja. Treći u Premier ligi, pet bodova zaostatka za vodećim Arsenalom, u osmini finala FA kupa i Europske lige - čeka ih Betis nakon što je eliminirao Barçu - Carabao bi danas trebao prekinuti "sušu" s titulama.

"Zbog onoga što smo prošli, pobjeda na Carabaou znači sve. Prošlo je dosta vremena od posljednjeg naslova i želimo vratiti taj osjećaj", kazao je Luke Shaw.

"Imamo mnogo opcija za osvajanje trofeja", rekao je Ten Hag koji je dobio 71% utakmica. Njegovi prethodnici nisu dosegli 60%. "S obzirom na ono što smo prošli, pobjeda na Carabaou znači sve. Pun

Vidjet ćemo, Ten Hag i njegovi igrači izgledaju sjajno i finale protiv odličnog Newcastlea čekaju kao favoriti...

Linker
03. svibanj 2024 23:47