Kenny Sansom

 Ken Mckay/itv/shutterstock Editorial/profimedia
ISPOVIJEST LEGENDE

Pio je po devet boca vina dnevno, od njega su odustali i liječnici, a onda zaokret: ‘Alkohol mi je uništio život‘

‘Piće me izluđivalo. Što sam više pio, to mi se više sviđalo‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. ožujak 2023. 11:08

Tek nakon što je dotaknuo dno, nakon što je preživio i kada mu liječnici nisu davali skoro nikakve šanse, legenda Arsenala i nogometaš s 86 nastupa za reprezentaciju Engleske između 1979. i 1988. Kenny Sansom (64) odlučio je živjeti. Doduše s teškim posljedicama jer dijagnosticiran mu je Wernicke-Korsakoffovog sindrom, moždani poremećaj sličan demenciji.

Godinama je trajala njegova borba s alkoholom, prema vlastitom priznanju bio je i do devet boca vina dnevno, uzela ga je i kocka, pao je u depresiju...

A onda je u travnju 2020. završio u alkoholnoj komi. U bolnicu je primljen u takvom stanju da su liječnici obitelji rekli kako vjerojatno živ neće izaći iz bolnice. U bolničkom krevetu dobio je upalu pluća nakon čega je Sansomovoj obitelji rečeno da ga neće ni pokušati reanimirati: ako njegovo tijelo zakaže, neće biti reanimiran. A onda se, par dana kasnije, probudio iako si nije olakšao oporavak, bolničko osoblje bilo je prisiljeno zamotati Sansomove ruke u rukavice kako bi ga spriječili da iščupa cijevi.

Nakon 18 tjedana provedenih u bolnici morao je ponovno naučiti hodati i govoriti. Danas je drugi čovjek koji živi s posljedicama svojih odluka.

- Alkohol mi je uništio život... Jednom kad sam počeo piti, oh Bože, bila je to noćna mora... Piće me izluđivalo. Što sam više pio, to mi se više sviđalo... Dok sam sjedio u baru, popio bih šest boca vina. To je prokleto ludo. Ponekad bih spavao na bilo kojoj klupi koju bi našao. Danas se osjećam odlično, u travnju će biti tri godine kako živim bez alkohola - kazao je.

Okrenuo je novo poglavlje u životu iako žali za propuštenim.

- Igrao sam 86 puta za Englesku... Da nisam pio, igrao bih puno više. Volio bih moći pomoći ljudima koji su se odali alkoholu, ispričati im svoju priču, reći im što to tebi čini. Danas mogu uživati ​​u svojoj djeci i unucima, mogu ih odvesti na nogometne utakmice... Mogu ih odvesti gdje god žele i kad žele. Život je opet u mojim rukama. Osjećam se kao da sam njihov tata. A ranije? Bio sam pijanac.

Linker
18. travanj 2024 06:59