Joachim Löw možda u svom zadnjem mandatu
 AFP
‘PRELOMILI SU‘

Pitanje je koliko ta odluka ima smisla! Posljednji ples izbornika koji im je donio naslov prvaka svijeta

Elf se još nije oporavio od šokantnog poraza od Južne Koreje na SP-u 2018.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 02. prosinac 2020. 21:36

Joachim Löw jaše dalje. Najdugovječniji nogometni izbornik vodit će Njemačku i na predstojećem Euru koji bi se trebao odigrati sljedećeg ljeta. Premda je bilo govora da je njegov status upitan nakon 0:6 blamaže u Sevilli kada je Njemačka doživjela najteži poraz od 1931. godine, Löw je preživio, na iznenađenje mnogih, posebno medija i navijača koji su odavno okrenuli palac dolje za 60-godišnjeg stručnjaka koji već 14 godina kormilari Elfom.

Više od šest godina prošlo je od trijumfalnog pohoda na četvrtu svjetsku krunu, pohoda u kojem će zauvijek ostati u sjećanju dvoboj polufinala protiv domaćina Brazila. Taj 8. srpanj 2014. godine bio je vrhunac jedne generacije, u Belo Horizonteu svi su očekivali pobjedu Neymara i društva, a već nakon pola sata Selecao je gubio 0:5, do kraja su Löwovi izabranici ipak povukli ručnu i završilo je 1:7. Pet dana kasnije u finalu svladana je Argentina, junak pobjede bio je Mario Götze, strijelac u 113. minute, igrač od kojeg je čitava Njemačke očekivala čuda, a na kraju se ispostavilo da mu je taj gol bio kruna karijere.

Nastavila je Njemačka s uspjesima, dvije godine kasnije došli su do polufinala Eura, no tog dana naletjeli su na Antoinea Griezmanna koji je s dva pogotka odveo domaćine natjecanja u finale. Nakon tog poraza prvi puta su se pojavile naznake da bi Löw mogao otići, no nakon nekoliko tjedna odmora sam je odlučio ostati.

- Za mene je sve jasno, unatoč razočaranju što nismo uspjeli, momčad ni u jednom trenutku nije razočarala. Bili smo najmlađi na turniru, vidim ogroman potencijal. Siguran sam da nas čeka još puno zadovoljstva i sreće. Moja želja je i dalje raditi s tim igračima i napredovati s njima, a svi smo fokusirani na Svjetsko prvenstvo 2018. godine - rekao je tada Löw.

Povijesni debakl

Godinu dana kasnije Njemačka je u pomlađenom sastavu poslala jasnu poruku, mi smo tu i mi želimo vladati svjetskim nogometom. Osvojen je, naime, Kup konfederacija, no to je bio posljednji svjetli trenutak njemačkog reprezentativnog nogometa do danas. Uslijedio je povijesni debakl u Rusiji, već je prva utakmica pokazala probleme, protiv Meksika je Elf izgledao potpuno nemoćno, poraženi su 0:1, a u drugoj utakmici protiv Švedske izvukla ih je genijalnost Tonija Kroosa koji je u sudačkoj nadoknadi zabio za pobjedu. I kada se očekivala pobjeda u posljednjem kolu protiv Južne Koreje koja bi ih odvela dalje, uslijedio je šokantan poraz od kojeg se ni danas nisu oporavili.

Žestoke kritike dočekale su igrače i izbornika, pušteni su duhovi iz boca, Mesut Özil i Ilkay Gündogan bili su pod posebnom paljbom zbog fotografije s predsjednikom Turske Erdoganom, Özil se oprostio od reprezentacije optuživši sve oko sebe za rasizam i nacionalnu netrpeljivost. Löw se pak povukao u osamu i nakon nekoliko tjedna izjavio kako nastavlja dalje, uostalom prije Rusije potpisao je ugovor do 2022. godine. Prva njegova odluka bila je pomlađivanje selekcije u kojoj on više nije vidio Matsa Hummelsa, Jeromea Boatenga i Thomasa Müllera, sve igrače u najboljim igračkim godinama. Rezultati mu nisu dali za pravo, u prvom izdanju Lige nacija Njemačka je završila posljednja u skupini s Nizozemskom i Francuskom, da nije bilo promjene formata u novom bi izdanju igrali u nižem rangu.

image
AFP

Ni kvalifikacije za Euro nisu donijele boljitak, Elf se plasirao na to natjecanje, ali nikoga nisu uvjerili da mogu napraviti neki rezultat. No, Njemačka je ipak Njemačka i nitko se ne bi usudio staviti ruku u vatru da nisu sposobni ponovo ostvariti uspjeh, uostalom do debakla u Sevilli nanizali su 12 utakmica bez poraza. Ali, tada je uslijedio slom neviđenih razmjera, Olmo i društvo zabili su šest, mogli su i puno više, sve je to uzdrmalo temelje DFB-a i izgledalo je kako će Löw postati bivši. Međutim, uslijedio je obrat.

Ispunjeni ciljevi

- Jedna utakmica ne može i neće biti mjerilo uspješnosti momčadi i njenog trenera - stoji u priopćenju DFB-a.
- Odlučili smo nakon razgovora s direktorom svih reprezentacija Oliverom Bierhoffom i izbornikom Joachimom Löwom nastaviti put pomlađivanja kojeg smo započeli u ožujku 2019. Imali smo otvoreni sastanak na kojem smo analizirali trenutačno stanje i poraz od Španjolske, kao i stanju u momčadi uoči Eura. Löw je obavijestio o svojim idejama i planovima za novi korak. Svi smo se složili da su ciljevi ispunjeni, plasirali smo se na Euro i ostali u A Ligi nacija, premda smo s remijem u Španjolskoj mogli i na završni turnir. Svi vjerujem u dobar i nadahnut nastup na Euru sljedeće godine - stoji u zaključku.

Dakle u Savezu su preuzeli odgovornost i ostavili Löwa na mjestu izbornika, no neki mediji, prvenstveno Bild, smatraju to velikom pogreškom, uspoređujući situaciju u Elfu s onom u Bayernu u studenom prošle godine. Tada je Bayern smijenio Niku Kovača nakon debakla kod Eintrachta, a sada Savez to nije imao snage napraviti nakon Seville gdje je Njemačka izgledalo gore nego Bavarci tada. Bayern je devet mjeseci kasnije osvojio trostruku krunu, a Njemačku za pola godine čeka nastup u skupini smrti s Portugalom i Francuskom, te Mađarskom. Istina, igrat će sve tri utakmice u Münchenu, ali pitanje je hoće li se tada životi svih nas vratiti u normalu i hoće li na tribinama biti navijača koji bi mogli biti jezičac na vagi...

Linker
24. travanj 2024 11:37