Artem Dzjuba s loptom i Miha Mevlja (lijevo)
 DIMITAR DILKOFF Afp
RUSKI JUNAK

‘Pitao sam ga kako to da su dobili Hrvate, rekao mi je: Bili su arogantni, zato smo ih kaznili!‘

‘Zadivio me jedan Slovenac. Zadnji put bio sam tako impresioniran kad sam igrao protiv Modrića‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. ožujak 2021. 23:04

Rusija je nastavila niz, nakon Malte pobijedila je i Sloveniju pa sada kao jedina maksimalna momčad nakon dva odigrana kola gleda ostatak društva s vrha skupine.

“Dzjuba je fenomen, genij i velik igrač”, vrištao je nakon dvoboja naslov u ruskom Sport Ekspresu, a sličan je objavio i Championat čiji komentar kaže “Dzjuba je daleko od kraja, on je kapetan momčadi kakvu želimo”. I Matjaž Kek, izbornik poražene Slovenije, na sličnom je tragu:

- Rusija je zaslužila pobjedu i želim im čestitati. Nismo bili dovoljno dobri u branjenju dugih lopti u naš šesnaesterac. A protiv Dzjube ne možete tako. Naša serija bez poraza je završena i sada je vrijeme da počnemo novu. Iza nas su dvije teške utakmice, ali već se veselimo novoj u utorak na Cipru.

Dva pogotka zabio je Artjom Dzjuba u subotnjoj 2:1 pobjedi Rusije protiv Slovenije u Sočiju, sredio je goste u 26. i 35. minuti, tako da je krasan gol Josipa Iličića u 36. gostima donio samo ublažavanje poraza. Dzjuba, 32-godišnji napadač Zenita, piše povijest reprezentacije. Došao je do 29 golova za Rusiju, čiji je rekorder Aleksandr Keržakov postigao 30 pogodaka. Odigrao je Keržakov od 2001. do 2017. 91 dvoboj, a Dzjuba uoči ogleda sa Slovačkom u Trnavi ima tek 49 nastupa za izabranu vrstu.

U online izboru Sport Ekspresa za igrača utakmice dobio je Dzjuba 61,2 % od više od 12.000 glasova, a na drugom mjestu je Aleksandr Golovin sa 7,9 %.

image
Artem Dzjuba
DIMITAR DILKOFF Afp

- Slovenija se pokazala kao težak suparnik, kao što smo i očekivali. Impresionirao me Iličić, uh, kako dobar igrač. Posljednji put bio sam tako impresioniran kad smo igrali protiv Luke Modrića i Hrvatske. Uživam u pritisku, puno je zlonamjernih ljudi oko reprezentacije tako da sam dvostruko sretan jer smo pobijedili i ušutkali njih. Bilo nam je teško jesenas, tako da se sada nadam da smo krenuli u novi pozitivni niz - kazao je Dzjuba i otkrio jednu zanimljivost:

- Pitao sam slovenskog reprezentativca Mihu Mevlju, inače člana Sočija, što se to događalo na utakmici u Ljubljani u kojoj su pobijedili Hrvatsku. Rekao mi je da su Hrvati bili arogantni prema njima i da su zato kažnjeni.

Eto, tako smo u subotu navečer u Sočiju doznali još jedan razlog hrvatskog kraha u glavnom gradu Slovenije. Rusija je za Keka prošlost, on sada mora spremiti momčad za Nikoziju gdje je čeka, vidjeli smo, nezgodni Cipar. A Slovenija nije kompletna, spomenuti Mevlja odmarat će zbog kartona, a prvi napadač Andraž Šporar mora se vratiti u svoju Bragu, jer su mu Portugalci to naložili zbog prevencije od koronavirusa.

- Poraz u Rusiji ne smije utjecati na naše sljedeće utakmice. Moramo iskoristiti zamah koji imamo, prvo na Cipru pa potom i u budućnosti. No, ako netko misli da će u Nikoziji biti lako, taj grdno griješi - poručio je Kek.

Linker
24. travanj 2024 17:54