MARCO BERTORELLO Afp
ŽESTOKE KRITIKE

‘Plaćate ga milijun eura po golu, a niste ga ni trebali dovesti. Hitno prodajte Ronalda već ovog ljeta!‘

I dok Portugalca gotovo svi tjeraju iz Torina, Messija u Barceloni svi mole da produži ugovor
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2021. 16:30

Messi i Ronaldo, dva velikana, dva tragičara osmine finala na novim raskrsnicama karijere, pred posljednjim postajama igračkog doba. Ronaldo pod velikim udarom kritičara sa neizvjesnom budućnošću u Juventusu, a Messi pred važnom odlukom hoće li nastaviti igranje u svom jedinom klubu Barceloni.

Messi i Ronaldo zaključili su Ligu prvaka već u osmini finala. Takav scenarij nismo gledali još od 2005. godine kada je Messi imao tek 18, a Ronaldo 20 godina. Ali, drukčije su sudbine dvaju najvećih nogometaša 21. stoljeća.

Nakon ispadanja od Porta u osmini finala puno je kritika tifosa Juventusa i cjelokupne javnosti očekivano upućeno prema treneru Pirlu, ali ulogu dežurnog krivca bez premca je ponio Ronaldo. Nije zabio Portu u dvije utakmice, pogriješio je kod ključnog trenutka utakmice, poskočio u "živom zidu" prilikom pogotka Sergia Oliveire u produžetku za 2:2. Ali, nije to sve, jer Juve sa Ronaldom, najskupljim igračem u povijesti kluba, već treću sezonu zaredom nema ni približno očekivani europski rezultat. Kakva je budućnost Ronalda u Juventusu s kojim je u ljeto 2018. potpisao četverogodišnji ugovor?

- Ronalda treba prodati već ovog ljeta, ne čekati da mu istekne ugovor – smatra Giovanni Cobboli, bivši predsjednik Juventusa koji je klub vodio od 2006. do 2009. godine: - Nikada Juventus i nije trebao kupiti Ronalda. Veliki je šampion, ali je i preskup za Juventus – dodao je Cobboli. Plaća Ronalda je 31,5 milijun eura godišnje, pa je Cobboli slikovito kazao "plaćate ga milijun po golu".

CR7 se u Juventus preselio iz Reala u ljeto 2018. godine u transferu od 100 milijuna eura. Osvojio je dva uzastopna naslova sa Juveom, ali u trećoj sezoni u među Bianchonerima bilježi velike europske neuspjehe, a Inter u prvenstvu bježi velikih 10 bodova.

- Ronaldo je doveden za instant rezultat, za pobjede – naglašeno je u komentaru Gazzete dello Sport. Juventus je u prvoj sezoni sa Ronaldom eliminiran u četvrfinalu Lige prvaka od Ajaxa, godinu dana kasnije u istoj fazi natjecanja od Lyona, a ove sezone još i ranije, u osmini finala. Na papiru od najslabijeg protivnika, Porta.

- Juventus je ušao u veliki problem, angažirao je Pirla za budućnost, a s druge strane je uzeo Ronalda za hitni rezultat. Ne ide tako – kritika je u Gazzeti.

Što će biti sa Ronaldom u Juventusu nije otkrio ni sportski direktor Fabio Paratici: - Pitanje statusa Ronalda i njegovog ugovora nije na dnevnom redu.

Pet Liga prvaka je osvojio Ronaldo, četiri sa Realom i jednu, prvu, s Manchester Unitedom 2008. Zadnji Champions League uzeo je sa Realom prije tri godine, nakon čega je prešao u Juventus.

Za razliku od Ronalda, Messi je već skoro i zaboravio kakav je osjećaj osvojiti Ligu prvaka. Prije šest godina u Berlinu je u finalu Barca dobila upravo današnji Ronaldov klub Juventus. Jedini naslov europskog prvaka za Barcelonu u zadnjih 10 godina. Međutim, Španjolci nisu kritični prema Messiju kao Talijani i navijači Juvea prema Ronaldu. Obranio je Keylor Navas jedanaesterac Messiju u pariškom uzvratu, međutim, nije se puno očekivalo od Barce u Parizu.

- Nitko se, objektivno, nije ni nadao da bi se rezultat mogao okrenuti – naglasak je komentara u Marci.

Fokus razmišljanja u Barceloni usmjeren je prema novom ugovoru za Messija. Čak je i naslov nakon ispadanja u Parizu bio "kako Messi može otići sa ovakvim rezultatom". U Barceloni se nadaju da će ostati, da njegov oproštaj od Lige prvaka sa Blaugranom već viđen u Parizu. Messi nije pod lavinom kritika, dapače, analize su usmjerene prema klupskoj politici dovođenja i prodaje igrače proteklih sezona.

- Gledali smo šestu epizodu rasipanja jednog velikog talenta u Europi. Imaš Messija, a ne možeš do Lige prvaka.

Tako razmišljaju navijači Barcelone pozivajući se pritom na skupe, a neučinkovite kupovine Coutinha, Dembelea i Griezmanna. Na prodaje i gubljenje igrača poput Xavija, Inieste, Pedra, Alvesa, Rakitića i Suareza s posbenim naglaskom na Neymara: - Od prodaje Neymara snaga Barcelone svake sezone sve je manja i slabija.

image
Lionel Messi
FRANCK FIFE Afp

Messi je ostao usamljen i glavno je pitanje mogu li mlade snage poput Fatija i Pedrija nadoknaditi klasu, postati Messijevi ravnopravni suigrači u izgradnji nove jake Barcelone. Novi predsjednik Joan Laporta imat će glavnu riječ, njegova ideja i vizija bit će presudni u odgovoru na pitanje hoće li Messi i sljedeće sezone predvoditi Barcelonu u novom pohodu na Ligu prvaka.

Svakako će motiv biti i poravnanje sa svojim najvećim suparnikom. Ronaldo je na pet, a Messi ima četiri Lige prvaka. Ronaldo je navršio 36., Messi u lipnju puni 34 godine. Obojica imaju dovoljno motiva, no pitanje je tko ima novca da im priušti igranje u klubu koji ima jednako visoke ambicije za lov na novu europsku titulu.

Ronaldo i Juventus više se ne doimaju kao partneri koji će podijeliti budućnost. PSG za Messija? L 'Equipe tvrdi "ima realne podloge", a Marca uzvraća "Messi nakon ovakvog poraza ne može ići, najmanje u PSG". Gdje je pravi odgovor ? Znaju ga samo Messi i Laporta...

Linker
25. travanj 2024 08:28