GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
PET IZDVOJENIH DOGAĐAJA

Plava noć za legendu, izborena pozivnica za katarski Mundijal i čovjek koji je zaludio cijelu Dalmaciju!

Nije bilo samo ‘ludnice‘ na travnjaku. U HNS-u je došlo do velike promjene...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. prosinac 2021. 17:53

Godina koja se dovukla do kraja, ova 2021., donijela je mnogo zanimljivih događaja hrvatskom nogometu. Nakon one 2018. godine, kad su Vatreni osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, svakako je bila najzanimljivija i prepuna zgodnih priča. Opet je, naravno, u prvom planu bila naša nogometna reprezentacija. Dalićevi dečki igrali su na Europskom prvenstvu koje je odgođeno godinu dana zbog koronavirusa.

Velika očekivanja

Otpratili smo ih s velikim očekivanjima na starokontinentalni nogometni skup i nisu razočarali, makar su, dakako, domaći ljubitelji nogometa možda očekivali i više. Ali, Vatreni su stigli do osmine finala, gdje su u onoj dramatičnoj utakmici sa Španjolskom izgubili u produžetku. Bilo je grotesknih događaja na tom srazu, mijenjanja kopački Ante Rebića, ispijanja vode Joška Gvardiola, bile su to situacije u kojima smo primali pogotke... Moglo je ispasti i drukčije, bolje, ali...

Vatreni su se krajem godine plasirali na Svjetsko prvenstvo u Katar, to smo i očekivali. Ipak, nije moglo bez dramatike i šokova. Svjetski skup izborili smo u posljednjoj utakmici s Rusijom na Poljudu, poklopile su se neke nebeske sile, Kudrjašov je zabio autogol i riješio nas je svih muka. Dakle, nogometna 2021. godina, kad je reprezentacija u pitanju, bila je ukupno sagledavši vrlo uspješna, a izbornik Dalić postao je najuspješniji izbornik Vatrenih u povijesti, te je potpisao i novi ugovor.

Nije bilo samo “ludnice” na travnjaku. U Hrvatskom nogometnom savezu došlo je do velike promjene, makar je bila predvidljiva. Nakon devet godina vladavine smijenjen je Davor Šuker.

Novi gazda

Na njegovu predsjedničku fotelju zasjeo je Marijan Kustić, koji je nekoliko godina obavljao ulogu glavnog operativca nacionalnog saveza. Izbor je bio samo formalnost jer je Kustić bio jedini kandidat, izabran je jednoglasno uz podršku svih županijskih saveza, što se dogodilo prvi puta u povijesti. Šuker nije stekao uvjete za kandidaturu jer ga niti jedna županijska baza nije htjela nominirati.

Na klupskom planu opet je obraz hrvatskog nogometa oprao - Dinamo. Modri su se plasirali u četvrtfinale Europske lige, što smo okarakterizirali kao uspjeh poput onog kad su 1967. godine osvojili Kup velesajamskih gradova. Do sjajnog podviga Modri su došli u onoj nezaboravnoj utakmici protiv Tottenhama na Maksimiru. Nakon što su se iz Londona vratili s zaostatkom od 0:2, u svom domu pobijedili su Spurse Josea Mourinha rezultatom 3:0. Bila je to ona životna partija Mislava Oršića, koji je postigao hat-trick, a pogoci su bili ljepši jedan od drugoga. Dolazak navijača ispred stadiona na kojem se zbog koronavirusa igralo bez gledatelja bila je slika koja će zauvijek ostati u sjećanju.

Zaludio Dalmaciju

Godinu je obilježila i “Livajamanija”. Marko Livaja je totalno zaludio Split i sve navijače Hajduka. Sjajnim igrama i pogocima nakon dugog niza godina doveo je Majstora s mora u situaciju da se ove sezone bori za naslov prvaka, a svojim velebnim partijama u bilom dresu dočekao je i pozivnicu hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića. Livaja je bio igrač o kojem se najviše pisalo i govorilo godine 2021.

Pet izdvojenih događaja

VATRENI NA EURU

Vatreni su na Euru u skupini pobijedili Škotsku s 3:1, odigrali su neodlučeno s Češkom (1:1), te su izgubili od Engleske (0:1). Ta jedina pobjeda osigurala im je osminu finala u kojoj su nakon dramatične utakmice u osmini finala poraženi od Španjolske (3:5). Nastup na Euru mogao se ocijeniti solidnim

HRVATSKA IZBORILA SP

Bilo je gusto, bilo je napeto, ali na kraju su Dalićevi izabranici uspjeli uhvatiti vizu za Katar. Sve je na kraju stalo u jednu utakmicu, onu posljednju s Rusima na Poljudu. Trebala nam je pobjeda, dečki su uspjeli uz pomoć Rusa koji su si sami zabili. Ali na kraju, bili smo najbolji i zasluženo smo u Kataru.

ŠUKEROV KRAJ

Devet je godina Davor Šuker drmao HNS-om kao predsjednik. Iako je za njegovog mandata ostvaren najveći uspjeh u povijesti reprezentacije, drugo mjesto u Rusiji, često je bio zasipan kritikama. Na kraju nitko ga nije predložio za novi mandat, sve konce preuzeo je Marijan Kustić.

DINAMOVA EUROPA

Vrhunski su Modri odradili svoj nastup u Europskoj ligi, stigli su do četvrtfinala u kojem ih je izbacio Villarreal. U vječnom sjećanju ostat će zagrebačka utakmica protiv Tottenhama u kojem su Modri nadoknadili londonski zaostatak od 0:2, pobijedili su u Maksimiru 3:0 hat-trickom Mislava Oršića.

LIVAJAMANIJA

Livaja ostani... Bila je to najčešće spominjana rečenica i apel svih navijača Hajduka. Ostao je i postao jedna od najvećih zvijezda u dugoj povijesti Majstora s mora. Marko je preporodio Hajduk, a usput je izazvao euforiju neviđenih razmjera u Splitu i Dalmaciji, s njim se Splićani nadaju naslovu prvaka.

Linker
26. travanj 2024 09:17