Georginio Wijnaldum
 KENZO TRIBOUILLARD Afp
‘JEDNA LJUBAV‘

Po prvi put na EURU i to u osmini finala: Napustit će teren ako ih s tribina napadnu uvredama!?

‘Moguće je da ću u tom slučaju napustiti teren, ali ću se prije toga savjetovati sa suigračima‘.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2021. 08:57

Budimpešta će u nedjelju ugostiti utakmicu osmine finala Europskog prvenstva, od 18 sati na terenu Puskas Arene za ulazak među osam najboljih reprezentacija staroga kontinenta borit će se Nizozemska i Češka.


Uoči te utakmice nizozemski kapetan Georginio Wijnaldum najavio je kako će nositi kapetansku vrpcu u duginim bojama, a uz to je jasno dao do znanja da njegova momčad neće trpjeti bilo kakve vrste uvreda s tribina.

image
Georginio Wijnaldum
MAURICE VAN STEEN Afp


Mađarski odnos prema LGTB+ zajednici posljednjih je dana naišao na velike kritike u ostalim europskim zemljama. Nedavno je u tamošnjem parlamentu usvojen zakon koji zabranjuje raspravu o homoseksualnosti i promjeni spola u školama, odnosno do punoljetnosti.


- Nije to samo zbog Mađarske. Traka puno znači jer se mi zalažemo za različitost, 'jedna ljubav' znači da su svi dio nje, i svi bi trebali biti slobodni da budu ono što jesu. Po našem mišljenju, u ta prava se zadire, a mi kao igrači imamo pozornicu da učinimo što možemo kako bismo pomogli – objasnio je Wijnaldum.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp


Njemački kapetan Manuel Neuer ponosno je nosio vrpcu duginih boja tijekom utakmica grupne faze, dok je UEFA Nijemcima zabranila da 'oboje' Allianz Areni u Münchenu duginim bojama za vrijeme ogleda s Mađarskom.


Osim toga, postoje izvještaji da su Cristiano Ronaldo i Kylian Mbappe bili mete homofobnih i rasističkih ispada tijekom utakmice Portugala i Francuske koja je u srijedu odigrana u Budimpešti.

Stoga je Wijnaldum najavio čak i mogućnost napuštanja terena Puskas Arene ako se takve stvari ponove u utakmici Nizozemske i Češke.


- Moguće je da ću u tom slučaju napustiti teren, ali ću se prije toga savjetovati sa suigračima. Ipak, možda će suparnik pomisliti ''Neka ih publika rasistički vrijeđa, pa će otići s terena''. Doista ne znam kako ću reagirati u takvoj situaciji, ali smatram da to ne bi trebalo biti prepušteno igračima. Igrači često bivaju kažnjeni za to što štite sami sebe, stoga smatram da bi UEFA u tome trebala preuzeti vodeću ulogu – izjavio je nizozemski kapetan.

Linker
14. travanj 2024 15:22