Julian Alvarez, Enzo Fernandez i Alexis Mac Allister slave pobjedu nad Hrvatskom na SP-u u Kataru

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NA RADARU VEZNJACI

Počeo je zimski prijelazni rok: Velikani u ratu za najtraženija imena, sprema li se zimski megatransfer?

Enzo i Bellingham oduševljavaju od početka sezone, a Katar im je bio vrhunska samopromocija
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. siječanj 2023. 20:48

Osim iznimno gustog rasporeda, klubove u prvom mjesecu 2023. godine čekaju napori na svjetskom tržištu. Zimski prijelazni rok počeo je danas i traje do kraja siječnja, obično je slabijeg prometa i manje potrošnje u odnosu na ljeto, ali i ove godine mogao bi iznjedriti transfer "teške kategorije". Liverpool je već osigurao Codyja Gakpa iz PSV Eindhovena za 60 milijuna eura ne računajući bonuse, ali Redsi nisu jedini koji su spremni na visoke troškove u svrhu poboljšanja momčadi na polovici sezone. Mnogi elitni klubovi, ponajviše s Otoka, ne kriju svoje glavne mete, prilikom čega više-manje svi gledaju u istom smjeru.

Enzo Fernandez u ovom trenutku najužarenija je ‘roba‘ nogometnog tržišta. Veznjak je u Benfici, u koju je stigao početkom sezone za samo 10 milijuna eura, pokazao zavidne vještine na sredini terena, a svijet je osvojio predstavama na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Enzo je proglašen najboljim mladim igračem turnira, takva titula gotovo uvijek sasvim je dovoljna za idealnu samopromociju, pogotovo kada se radi o igraču koji još ne igra u klubu iz uskog kruga najboljih na svijetu. Zato je Benfica sada u savršenoj poziciji, za Enza će tražiti barem 120 milijuna eura.

image
FRANCK FIFE Afp

Liverpool i Manchester United već stoje u redu, ali utrku trenutno predvodi Chelsea, tvrdi dobro upućeni novinar Fabrizio Romano. Londonski Plavci spremaju se na početne pregovore, navodi se da je Enzo potpuno otvoren za opciju igre u Premier ligi i već postoji igračevo zeleno svjetlo. No, pitanje je hoće li Benfica tako brzo pustiti svog dragulja. Navodno je predsjednik kluba Rui Costa sugerirao da će blagosloviti odlazak Enza ako igrač tako zatraži, ali klub je kasnije demantirao te navode.

- SL Benfica pojašnjava da predsjednik kluba ni u jednom trenutku nije izgovorio riječi koje u Italiji širi DAZN, klub ponavlja svoju namjeru da računa na Enza Fernandeza do kraja sezone - stoji u njihovu priopćenju, no uvijek treba uzeti u obzir da ovakvi napisi mogu značiti stratešku igru, kao što je to ljetos bio slučaj s Bayernom i Barcelonom u transferu Roberta Lewandowskog.

Druga žarka želja apsolutno svih moćnika je Jude Bellingham, trenutno i najveći poznati talent svjetskog nogometa. ESPN je još u studenom pisao da Liverpool predvodi trku za unikatnog veznjaka iz Borussije Dortmund, ali pozivajući se na izvore bliske klubu, naznačili su da je i Real Madrid opasno ‘zagrizao‘ te planira utrošiti troznamenkasti iznos milijuna za nasljednika Luke Modrića.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Isti izvor navodi da su prvi razgovori na relaciji Madrid-Dortmund pozitivnih signala, a Real vjeruje da ima prednost nad ostalim konkurentima zbog dobrih odnosa između predsjednika kluba Florentina Pereza i glavnog izvršnog direktora njemačkog kluba Hansa Joachima Watzkea. Iako mu je tek 19, Bellingham godinama oduševljava nogometni svijet, a u Kataru je pod engleskim grbom dokazao da postoji još prostora za napredak.

Joao Felix također je primamljivo ime, u ovom trenutku najizglednije je da će napustiti Atletico Madrid što prije moguće, a kao nova destinacija najčešće se spominje Manchester United u vidu posudbe do kraja sezone. Felix je i sam zatražio odlazak, priznao je Simeone na jednoj konferenciji tijekom sezone, a izvršni direktor Miguel Angel Gil Martin kazao je da će prodati Portugalca prvom adekvatnom ponudom, iako nije govorio o brojkama.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

- Volio bih da Felix nastavi s nama, on je najskuplje plaćen igrač u povijesti kluba. Na visokoj je razini, ali problem je njegov odnos s trenerom, slaba minutaža, motivacija... Razumno je razmotriti njegov odlazak ako stigne ponuda - kazao je Gil u prosincu, prenosi TVE, a Englezi pišu da su Arsenal i Aston Villa također kandidati za potpis.

Argentinski veznjak Mac Allister također je na meti velikana te bi uskoro mogao napustiti Brighton, dok Arsenal čini prve korake prema Mihajlu Mudriku iz Šahtar Donjecka u transferu koji će težiti nekoliko desetaka milijuna eura. Marokanac Sofyan Amrabat isto je na radaru mnogih nakon sjajnih nastupa na SP-u, a Englezi pišu da je Tottenham najbliže njegovu potpisu, dok će Barcelona pokušati izboriti se za njegovog sunarodnjaka Azzedinea Ounahija, traženog u taboru Leicestera, Marseillea i Napolija.

image
ODD ANDERSEN Afp

Chelsea doveo stopera

Prvog dana nove godine Englezi imaju prijelomnu vijest. Benoit Badiashile novi je igrač Chelseaja, potvrdio je Fabrizio Romano. Stoper iz Monaca plaćen je 38 milijuna eura i četrvrti branič (Fofana, Cucurella, Koulibaly) kupljen u eri Todda Boehlyja, koji je sada na defanzivnu liniju utrošio čak 210 milijuna eura.

Badiashile je 21-godišnji Francuz, dosad je igrao samo za U-21 reprezentaciju, no našao se na širem popisu za Katar. Iako je stoper, može pokrivati i poziciju lijevog beka, a ove sezone za Monaco je zabio dva pogotka u 11 ligaških nastupa. Za Chelsea je potpisao do lipnja 2029. godine.

Manchester City dovodi još jednog argentinskog dragulja

Centarfor Julian Alvarez ljetos je stigao u Manchester City i brzo se pokazalo da se radi o sjajnom ulaznom transferu Građana, koji trenutno vode završne pregovore po pitanju još jednog mladog Argentinca.

Englezi pišu da je transfer Maxima Perronea iz Veleza u završnoj fazi. Perrone je 19-godišnji defenzivni veznjak, smatran jednim od najvećih talenata u Južnoj Americi, gdje igra za argentinski Velez.

Ove sezone nastupio je u 15 ligaških utakmica (dva pogotka), mapa kretanja otkriva da pokriva sve dijelove terena, pravi je box-to-box igrač kakve Pep Guardiola oduvijek obožava imati u timu. Građani će ga platiti osam milijuna eura, tvrdi Romano.

Linker
23. travanj 2024 10:31