Tomislav Krišto/Cropix
SUPERSPORT HMNL

Počinje lov na Dinamo, evo što se preko ljeta promijenilo u eliti hrvatskog futsala

Plavi imaju izbalansiran sastav, ostali su im najkvalitetniji igrači, a vratili su se Gudasić i Prgomet
Piše: Ivica JavorčićObjavljeno: 22. rujan 2023. 10:43

Elitni hrvatski futsal rang, u predstojećoj sezoni kao SuperSport HMNL, zakoračit će ovog vikenda u novu bodovnu utrku ili u borbu za novog prvaka susretima 1. kola. Sezona je službeno otvorena pred dva tjedna turnirom Superkupa, na kojem je trijumfirao aktualni prvak Futsal Dinamo. Uvijek je nezahvalno najavljivati novu sezonu koja će potrajati sve do svibnja sljedeće godine tim više što je baš Dinamo prošle sezone iz prikrajka i to kao tek četvrti u konačnom poretku osnovnog dijela sezone na koncu ulovio naslov prvaka.

Naravno i ovaj prijelazni rok bio je opet iznimno prometan pogotovo u trenerskom kadru jer je u čak pet klubova ustoličen novi prvi trener. Kad se sve zbroji i oduzme, kao prvog izrazitog i možda jedinog favorita za novu sezonu vidimo u Futsal Dinamo. Plavi imaju kao nitko dobro izbalansiran sastav, a u odnosu na prošlu sezonu otišli su tek Bijelić, Selaković i Šućur, dok je najkvalitetniji kadar ostao te su stigli povratnici Nikola Gudasić i Mihovil Prgomet kao prva pojačanja koja će iskusni trener Matija Đulvat zacijelo znati uklopiti u postojeći roster.

Izbalansiran sastav

Da je Dinamo na pobjedničkom tragu potvrđuje i nedavno osvajanje Superkupa. Ispod njih mogli bi se poredati Olmissum, pa Novo vrijeme, Stanoinvest Pulu i možda Square, čije će prioritetna želja biti dohvatiti jednu od prve četiri pozicije za doigravanje. Omiški Olmissum u novu sezonu ulazi igrački nešto slabiji, ali s novim trenerom Franom Despotovićem koji će zacijelo Gusarima” nastojati vratiti šampionski sjaj. Redove Omišana napustile su glavne uzdanice Perišić, Pavić, Kustura, Bilandžić te dvojica Brazilca, koje će novi igrači teško nadomjestiti.

I Novo vrijeme ima novog trenera, umjesto Ivana Božovića za kormilom će biti povratnik u redove Makarana - Duje Bajrušović koji je završio vrlo bogatu igračke karijere. Može li Bajrušović vratiti Makaranima pobjednički gard tek ćemo vidjeti, ali je jasno da su puno izgubili u odlascima glavnih igrača: Sutona, Juretića, Gašpara, Jeffersona, a vrlo je problematičan i ostanak Marina Sesara s kojim još nema dogovora. S druge pak strane Novo vrijeme je angažiralo Brazilca Vitora Limu iz Osijeka te Vladovića, ali najviše vjere imaju u što brži oporavak udarnog dvojca Tonija Jelavića i Filipa Baškovića koji su u prošlom doigravanju izostali zbog ozljeda.

Stanoinvest Pula je pred dvije sezone igrao finale doigravanja za prvaka, prošle sezone upao je u totalno sivilo i osnovni dio sezone su okončali tek kao sedmi. Bili su to jaki razlozi da u Puli okrenu sasvim novu stranicu. Za novog trenera postavljen je Španjolac Alvaro Martinez Castillo, a s njim su dovedena brojna zanimljiva pojačanja iz inozemstva, dok su brojne stare snage završile na izlaznim vratima kluba.

Mnogo novih imena

U Squareu je umjesto godinama sveprisutnog Antuna Bačića angažiran iskusni Marin Jukić koji je zadnjih sezona vrlo uspješno radio u Slovačkoj. Dubrovčane su ljetos napustili Marinović, Tešija, a otišli su i slovenski reprezentativci Turk i Totošković. Na njihova mjesta pak dolaze vrlo kvalitetni igrači poput povratnika Marka Kuraje, pa stiže iz Brazilac Guilherme dos Santos iz redova Vrgorca, a tu je i sasvim novo ime finski reprezentativac Lassi Lintula.

Apetite Crnice i Vrgorca nije teško definirati, no koji su krajnji dometi Šibenčana i Vrgorčana puno je ozbiljnije pitanje. Crnica je već sezonama najnepredvidljivija momčad sklona čestim oscilacijama. U novu sezonu Crnica ulazi sa starim provjerenim i iskusnim trenerom Mladenom Pericom - Štrlom, a velika je stvar što je vjernost produljio sjajni vratar Žarko Luketin, došao je i pivot iz Olmissuma, povratnik Nikola Pavić, a stigao je i nekadašnji reprezentativac Saša Babić.

Najveće pojačanje za Crnicu trebao bi biti srpski reprezentativac Lazar Milosavljević koji dolazi iz azerbajdžanskog Araza. Za kormilom Vrgorca ostao je Saša Subotić, otišli su Dragičević i Dos Santos, no stigli su jako kvalitetna dvojica iz BiH i to Josip Sesar i Darko Ivanković.

Izgledno je da će tri preostala kluba i to Osijek, Torcida Novi izbor Split i Uspinjača Gimka kao povratnik u elitni rang za strateški cilj imati ostanak. Trener Osijeka Saša Voldin na raspolaganju će imati niz novih igrača iz slavonskih ligaša te novog Brazilca Dudua. Torcida Novi izbor riješila je ključnu stavku - financiranje sezone. U stručnom stožeru i nadalje ostaje Petar Matenda pod čijim je vodstvom Torcida izborila ostanak u ligi, ali na mjestu pomoćnika, što znači da će prvi trener biti mladi Mladen Rožić s iskustvom pomoćnika u Olmissumu. U visoko društvo vratila se Uspinjača Gimka. Glavni cilj za trenera Dinu Kovača je ostanak u eliti...

Prijelazni rok

FUTSAL DINAMO

Došli: Gudasić, Prgomet; otišli: Bijelić, Selaković, Šućur.

OLMISSUM

Došli: Bukovec, Juretić, Rozga, Sučić, Žilić, Vanha; otišli: Perišić, Pavić, Kustura, Bilandžić, Moura, Rodriguinho.

NOVO VRIJEME

Došli: Vitor Lima, Vladović; otišli: Suton, Juretić, Gašpar, Jefferson.

STANOINVEST FUTSAL PULA

Došli: Renoldi, Gozi Junior, Pacheco, Echeverry, Hrgota, Hasanbašić, Galešić, Grillo; otišli: Osredkar, Milanović, Ramić, Difonzo, Prelčec, Grbić, Petrušić.

SQUARE

Došli: Kuraja, Guilherme, Lintula; otišli: Turk, Totošković, Marinović, Tešija.

CRNICA

Došli: Pavić, Babić, Milosavljević; otišli: Šamija, Mudronja, Žilić, Wallyson, Itambe.

VRGORAC

Došli: Sesar, Ivanković; otišli: Dragičević, Dos Santos.

OSIJEK

Došli: Jurišić, Špionjak, Mijić, Petrušić, Josipović, Dudu; otišli: Vitor Lima, Bundavica.

TORCIDA NOVI IZBOR SPLIT

Došli: Bilandžić, Mucić, Stude, Silić, Paladin, Gudelj, Legčević, Asanović, Tešija; otišli: Rozga, Marić, Moro.

USPINJAČA GIMKA

Došli: Tolj, Matković, Vuković; otišli: Toth, Jedvaj.

Linker
08. rujan 2024 01:56