Toni Kroos i Luka Modrić

 PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pressinphoto Sports Agency/alamy/alamy/profimedia
JEDINSTVENI UČITELJI

Počinju lekcije na Bernabeuu, Realovi klinci kreću u školu, a predavanja drži profesor Luka Modrić

Kako bi optimizirao kompletnu momčad, Carlo Ancelotti osmislio je savršeno dugoročno rješenje
Piše: SNObjavljeno: 04. srpanj 2023. 18:46

Španjolska se Marca još jednom naklonila dugogodišnjem nerazdvojnom tandemu Modrić-Kroos. U kolumni pod naslovom "Real Madrid sprema se za budućnost nogometa... s dvojicom vrhunskih učitelja" naglasak je na prekaljenom dvojcu koji bi trebao ‘školovati‘ novi naraštaj Reala predvođen Judeom Bellinghamom, Eduardom Camavingom, Federicom Valverdeom i Aurélienom Tchoauménijem.

- U jednom trenutku oni će nas u potpunosti zamijeniti. - bila je izjava Tonija Kroosa nakon posljednjeg naslova Lige prvaka. Njemački veznjak tada je već bio svjestan da godine prolaze te da se nogomet mijenja. Međutim, njegovo je povjerenje u ovu generaciju mladih i talentiranih nogometaša neizmjerno.

image

Luka Modrić, Casemiro, Toni Kroos

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Autor dalje iznosi tezu o ‘malcima‘ Barcelone koji su promijenili svjetski nogomet, preko neuništivog trozupca Reala (Modrić-Kroos-Casemiro) koji je čudesnom lakoćom dominirao Europom, pa sve do nove garniture perspektivnih mladića koji bi trebali obilježiti ovu dekadu. U modernome nogometu sve se češće traži kompletan vezni igrač (najjači, najbrži i najviši), koji bi se svojim fizičkim i taktičkim predispozicijama nametnuo u elitnim europskim ligama.

Novu paradigmu vrhunskoga sporta predstavljaju igrači koji su u potpunosti posvećeni tzv. kultu tijela kako bi maksimizirali svoje performanse.

image

Eduardo Camavinga

TABITHA ANGHEL Anadolu Agency Via Afp

Današnji su nogometaši mišićaviji i izdržljiviji, što je dovelo do povećanja angažmana na utakmicama, sve više sprinteva i sve dužih prijeđenih udaljenosti. U sredini terena traži se profil ‘box to box‘ igrača, onog nogometaša koji može pokriti cijeli teren. Naglasak je na paklenom ritmu i presingu koji guši suparnika.

image

Federico Valverde

RICARDO LARREINA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Ricardo Larreina/zuma Press/profimedia

Kako bi se nosio s navedenim promjenama u modernome nogometu, Real Madrid već neko vrijeme gradi unikatan vezni red. Dovođenje Judea Bellinghama iz Borussije Dortmund bio je posljednji dio slagalice, jer Camavinga već dominira zajedno s Tchouaménijem i Valverdeom.

image

Aurelien Tchouameni

DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

A kako bi optimizirao kompletnu momčad, Carlo Ancelotti osmislio je savršeno rješenje - zadržao je dvojicu izuzetnih i neponovljivih učitelja: Luku Modrića i Tonija Kroosa. Usklađenost četvorice Realovih mladića u novoj sezoni bit će esencijalna, a prisutnost dvojice iskusnih nogometaša, koji čitaju igru kao nitko na svijetu, od fundamentalne je važnosti za neprestani napredak.

image

Jude Bellingham

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

- Ja ću se držati Modrića i Kroosa, nadam se da im to neće smetati - komplimentirao je 20-godišnji Bellingham na dan svoga predstavljanja u Kraljevskome klubu. Jer dvije legende Blancosa nikad ne ‘dave‘ loptu, imaju sigurnost na sredini terena kao nitko drugi i njihov je taktički doprinos nemjerljiv. A radni elan i fizička sprema, kao i sveopći profesionalizam koji godinama prakticiraju, najbolja je lekcija za budućnost veznog reda Real Madrida.

image

Carlo Ancelotti

TABITHA ANGHEL Anadolu Agency Via Afp

Bellingham, Camavinga, Valverde i Tchoauméni trebali bi činiti upravo onakav vezni red kakav današnji nogomet zahtijeva... Uz njih su Dani Ceballos (koji je produžio ugovor do 2027.) i Brahim Díaz (koji se nakon trogodišnje posudbe na San Siru vratio na Bernabeu), svestrani ofenzivci, sposobni probiti suparničke redove briljantnim driblinzima ili dodavanjima. To je kombinacija koja potencijalno ima savršenu ravnotežu između kvalitete i fizičke spreme za dugoročan Ancelottijev plan.

Linker
28. travanj 2024 08:31