GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA
LIGE PETICE

Pogledajte kako su Hrvati raspoređeni po najjačim ligama, jedan se nedavno priključio uglednom društvu

98 predstavnika elitnih rangova na odštete je u siječnju potrošilo čak 720 milijuna eura
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. veljača 2022. 08:47

Klubovi iz liga Petica završili su posao što se kupovina ove zime tiče, 98 predstavnika elitnih rangova najjačih europskih liga na odštete je u siječnju potrošilo 720 milijuna eura, što je velik pomak u odnosu na stanje prije godinu dana kad su potrošili oko 273,5 milijuna eura. Najviše su trošili klubovi iz Premier lige (335,42 mil. €), zatim članovi talijanske Serie A (176,35 mil. €), španjolske La Lige (77,65 mil. €), francuske Ligue 1 (68,92 mil. €) i njemačke Bundeslige (61,7 mil. €). Ubacili su se u priču i Rusi s potrošenih 72,45 milijuna eura.

Hrvatska u ligama Petice danas ima 32 predstavnika. U Italiji je s 15 igrača na šestom mjestu po broju stranaca iza Brazila, Francuske, Poljske, Argentine i Srbije. Ostala je ta brojka ista kao i jesenas. Nikola Kalinić, Ivor Pandur i Boško Šutalo su u Veroni, Marcelo Brozović i Ivan Perišić u Interu, Milan Badelj i Adrian Šemper u Genoi, Josip Brekalo i Marko Pjaca u Torinu, Mario Pašalić u Atalanti, Ante Rebić u Milanu, Toma Bašić u Laziju, Marko Rog u Cagliariju, a Martin Erlić u Speziji. Jedina je promjena što je Luka Bogdan otišao na posudbu iz Salernitane u člana Serie B Ternanu, dok je Filip Benković bez odštete iz Leicestera prešao u Udinese.

Na drugom mjestu je Bundesliga, gdje Hrvatska ima šestoricu igrača te je, zajedno s Nigerijom, na diobi 12. mjesta najzastupljenijih nogometaša izvan Njemačke. Šest igrača, šest klubova, Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marin Pongračić (Borussia Dortmund), Kristijan Jakić (Eintracht Frankfurt) i Josip Stanišić (Bayern), tako izgleda taj popis koji se u odnosu na jesen nije mijenjao.

Na diobi 15. mjesta po broju stranaca Hrvatska se nalazi u francuskoj Ligue 1, jedinoj od najjačih liga koja je povećala kontingent hrvatskih igrača. Ivo Grbić i Domagoj Bradarić (Lille), Duje Ćaleta-Car (Marseille) i Lovro Majer (Rennes) društvo su dobili u novom igraču Angersa Marinu Jakolišu, koji je stigao u klub u kojem je prije 70-ak godina igrao i veliki Raymond Kopa.

Četvorica Hrvata i dalje su u Španjolskoj, gdje drže svoju državu na 13. poziciji ljestvice nogometaša iz inozemstva. Luka Modrić u Real Madridu, Ivan Rakitić u Sevilli, Šime Vrsaljko u madridskom Atleticu te Ante Budimir u Osasuni čine i dalje veliku hrvatsku četvorku u moćnoj La Ligi.

U engleskoj Premier ligi tek su dvojica, Mateo Kovačić ostao je u Chelseaju, Nikola Vlašić u West Hamu, dok je već spomenuti Benković otišao u Italiju, tako da danas čak 32 države imaju više stranaca od Hrvatske u najbogatijoj ligi svijeta. Malo je nedostajalo da se vatrenom dvojcu pridruži Mislav Oršić, ali Dinamo ga ipak nije pustio u Burnley.

Linker
24. travanj 2024 05:53