Raul Guti iz Elchea

 JOAQUIN CORCHERO Dppi Via Afp
U LIGAMA PETICE

Pogledajte koja je najbolja, a koja najgora momčad po kategoriji koja je sve popularnija među kladioničarima

U kontekstu ‘xG‘ analize, prosuđuje se temeljem dva parametra: snage momčadi i kontrole lopte
Piše: SNObjavljeno: 31. siječanj 2023. 23:39

U nogometnom diskursu, a ponajviše prilikom detaljnih analiza sve učestalije koristi se pojam očekivanog pogotka, odnosno podatka koji na temelju sveobuhvatne analize ukazuje na to kolika je vjerojatnost da određena ekipa postigne gol. Ovu statističku rubriku označavamo sa ‘xG‘ (eng. expected goal), sve je popularnija među kladioničarima, a analitička stranica FBref primijenila ju je na sve momčadi elitnog ranga europskog nogometa i iznijela zanimljive rezultate.

image
Screenshot

Dakle, prema podacima koji ukazuju na vjerojatnost postignutog pogotka, najbolja momčad je Manchester City, drugoplasirani sastav Premier lige, a slijede Barcelona, Bayern Munchen s našim Josipom Stanišićem, Arsenal i Paris Saint-Germain. Luka Modrić sa svojim Real Madridom zauzima šesto mjesto ljestvice, dok im je za leđima ovosezonska senzacija Napoli, a na TOP 10 listi našli su se još Roma, Lens i Inter.

image
THOMAS COEX Afp

Prema dobivenim podacima, u ligama Petice najgori je Elche, posljednjeplasirana momčad španjolske La lige i nekadašnji dom našeg reprezentativca Marija Pašalića. Na tablici najlošijih momčadi slijedi Bochum, 16. ekipa njemačke Bundeslige, a potom su na redu Bournemouth i Salernitana za koju nastupa Domagoj Bradarić. Na petom mjestu je Cadiz, a slijede Cremonese, Real Valladolid, Sampdoria, Spezia i Troyes.

U kontekstu ‘xG‘ analize, prosuđuje se temeljem dva parametra: snage momčadi i kontrole lopte, da bi se procijenila opasnost koja dolazi kreiranom šansom. U konačnici, procjenjuje se kvaliteta stvorene šanse, a ove faktore među prvima je u svom radu koristio Jurgen Klopp tijekom angažmana u Borussiji Dortmund.

Linker
22. travanj 2024 23:40