Joško Gvardiol
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
U SAMOM JE VRHU

Pogledajte u kakvo je društvo ušao Dinamov dragulj! Ostvari li se sve, mogao bi koštati više od Ronalda

Joško Gvardiol u trenutku potpisa za RB Leipzig postao je treći najskuplji 18-godišnji stoper.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. rujan 2020. 10:34

Joško Gvardiol u srijedu je postao najskuplji tinejdžer u povijesti hrvatskog nogometa. Trojica su dosad prodajom klubovima omogućili zaradu od deset ili više milijuna eura. Okruglih deset platio je Wolfsburg za Josipa Brekala 2016. godine Dinamu, a 10,8 milijuna eura zaradio je Hajduk prodajom tada 19-godišnjeg Nikole Vlašića Evertonu 2017. Rekorder do Gvardiolovih 16 milijuna eura od RB Leipziga bio je Mateo Kovačić, Dinamo je početkom 2013. prodajom 18-godišnjaka milanskom Interu zaradio 11 milijuna eura. Gvardiol je i treći najskuplji hrvatski stoper svih vremena. Liverpool je za Dejana Lovrena 2014. platio Southamptonu 25,3, a Marseille RB Salzburgu 2018. godine 19 milijuna eura za Duju Ćaleta-Cara.

Najskuplji tinejdžer u povijesti je Kylian Mbappe, koji je s 19 prešao iz PSG-a u Monaco za 145 milijuna eura 2018., a u istim godinama bio je prošlog ljeta Joao Felix kad ga je za 126 milijuna eura od Benfice kupio Atletico Madrid. No Gvardiol je godinu dana mlađi od njih dvojice pa smo bacili pogled na najskuplje igrače koji su u trenutku prodaje imali 18 ili manje godina.
Na toj je ljestvici Gvardiol na 19. mjestu u povijesti (15. ako u obzir uzmemo samo osamnaestogodišnjake, ne i one koji su se prodali mlađi) i iz Top 20 izgurao je Garetha Balea. Tottenham je za Velšanina još 2007. platio Southamptonu 14,7 milijuna eura. Šest godina kasnije Spursi su ga Real Madridu prodali za 101 milijun eura, bilježi TM.

Upravo dvije kupovine Kraljevskog kluba predvode ljestvicu najskupljih 18-godišnjaka u povijesti. Obojica rekordera su Brazilci. Prvo je Real od Flamenga 2018. za 45 milijuna eura kupio Viniciusa Juniora pa godinu dana kasnije od Santosa za isti iznos i Rodryga. Na trećem mjestu ljestvice je jedan od tek dvojice tinejdžera koji su ovog ljeta bili skuplji od Gvardiola. Wolverhampton je, naime, za 18-godišnjeg napadača Fabija Silvu platio Portu čak 40 milijuna eura odštete. Ispred Gvardiola je i 17-godišnji Jude Bellingham, bivši igrač Birminghama i novi veznjak Borussije Dortmund.

Ugledna su imena na popisu najskupljih mladića, na 17. mjestu je, primjerice, Cristiano Ronaldo, koji je sa 18 u ljeto 2003. prešao iz lisabonskog Sportinga u Manchester United za 19 milijuna eura. Bude li Gvardiol uspješan, na kraju bi RB Leipzig mogao platiti više za njega nego što je platio United za Ronalda.

Mladi Zagrepčanin transferom u RB Leipzig probio se na čak treće mjesto najskupljih 18-godišnjih stopera u povijesti. Prvi je Talijan Alessandro Bastoni, produkt nogometne škole Atalante, koja ga je 1. siječnja 2017. prodaja Interu za čak 31,1 milijun eura. Ispred Gvardiola još je samo William Saliba, centralni branič iz Francuske rodom iz Kameruna. Njega je u ljeto 2019. Arsenal od St. Etiennea kupio za 30 milijuna eura.

Joško Gvardiol starta protiv Flore, Dinamu prvih 100 tisuća eura

Hoće li Joško Gvardiol sutra biti starter u Dinamovoj play-off utakmici Europske lige protiv Flore? Sasvim je logično da hoće. U ovom trenutku su Theophile i Gvardiol prvi stoperski par Modrih. Dakle, tu uopće nema upitnika. Netko bi se možda mogao zapitati je li mladi Gvardiol psihološki spreman nakon svih ovih događanja posljednjih dana, puta u Leipzig, potpisa ugovora... Ma, sad je sve riješio i posve je psihološki neopterećen, spreman je za sve izazove.
Nadalje, zar bi se Dinamo samo tako odrekao 100 tisuća eura? Kao što znate, Leipzig plaća Modrima tu svotu ako Joško odigra barem 45 minuta bilo koje europske utakmice, ne samo one u skupini. Kad Zoran Mamić ne bi Gvardiola gurnuo u sastav, onda bi u vjetar bacio “stotku”. To bi zaista bilo razbacivanje novcem. No, ponavljamo, status Gvardiola u načelu uopće ne ovisi o sjajnoj cifri koju uplaćuje Leipzig po nastupu, on svojom kvalitetom svakako zaslužuje mjesto u startnoj postavi. Stoperski par protiv Flore bit će Theophile - Gvardiol. (do)

Linker
19. travanj 2024 05:26