GORAN MEHKEK/CROPIX
OSJETNA RAZLIKA

Pogledajte usporedbu najboljih 11 Dinama i Zvezde, jasno je tko ima kvalitetniju i skuplju momčad!

Maksimirski klub postao je, nije tajna, mnogima, pa i Crvenoj zvezdi, uzor po svojim dosezima...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. kolovoz 2021. 19:05

Gledajući vrijednosti momčadi Dinama i Crvene zvezde, ukupnu kvalitetu igračkog kadra, mnogi će se se složiti da je Dinamo trenutno ipak ispred srbijanskog prvaka. Ne samo zbog procijenjene vrijednosti na Transfermarktu, gdje Dinamo vrijedi 133,3, a Crvena zvezda dvostruko manje, 64,15 milijuna eura, već i zbog nekih drugih parametara.

Gledajući koliko je Dinamovih igrača bilo na nedavnom Euru i imalo tamo važne uloge, neusporedivo s Beograđanima, koji se mogu pohvaliti jedino Aleksandrom Dragovićem, igračem koji je tek stigao na Marakanu. Livaković, Petković, Oršić, Ademi, Gavranović..., sve su to igrači koji rade razliku, koji su već sezonama u Dinamu i koji iza sebe imaju puno velikih skalpova, velikih pobjeda.

Namučili AC Milan

Naravno, ističe se onaj bezvremenski trijumf nad Tottenhamom. Dinamovo četvrtfinale Europske lige uspjeh je koji nitko s ovih prostora u novijoj povijesti nije ostvario, iako je Crvena zvezda došla najbliže. Dvaput je igrala grupnu fazu Lige prvaka, pobijedila Liverpool i Olympiacos, remizirala s Napolijem, dvaput je dočekala europsko proljeće u Europskoj ligi, lani od Milana ispala na gol u gostima. Doduše, lani je Zvezda ispala u pretkolu Lige prvaka od Omonije koju je Dinamo ove sezone lakoćom izbacio. Ali, bila je to ona pandemijska sezona, igrala se samo jedna utakmica i to na Cipru.

image
Vrijednost najboljih 11 Dinama
SN

image
Vrijednost najboljih 11 Zvezde
SN

No, isto tako, Crvena zvezda se ovog ljeta dodatno pojačala. Najzvučnije pojačanje, svakako, bio je Aleksandar Dragović, stoper Bayera iz Leverkusena i austrijske reprezentacije, stigao je i veznjak Nenad Krstičić iz AEK-a, na posudbu je iz Angersa stigao napadač Lois Diony. On je zamjena za Diega Falcinellija, koji se vratio u matičnu Bolognu nakon sezone na posudbi na Marakani. Nitko od ostalih važnih, ključnih igrača nije otišao, ostao je i isti trener Dejan Stanković, pa bi, objektivno, Modre mogla dočekati jača Zvezda no što je bila lani kad je prezimila u Europskoj ligi.

Razlika u brojkama

Gledajući opet Transfermarkt, spomenimo da je najvrjedniji igrač Crvene zvezde Mirko Ivanić, koji je procijenjen na šest milijuna eura, po tome bi u Dinamu bio tek osmi najvrjedniji igrač, za pola milijuna eura “slabiji” od Rasmusa Lauritsena.

Brojke su, dakle, potpuno na Dinamovoj strani, maksimirski klub postao je, nije tajna, mnogima pa i Crvenoj zvezdi, uzor po svojim sportskim dosezima, omladinskoj školi i transferima, no naravno da u moguće dvije utakmice te brojke ne moraju presuditi, iako, vjerujemo da će ta individualna klasa i kvaliteta ipak biti važan detalj na Dinamovoj strani.

Linker
03. svibanj 2024 22:03