Detalj s utakmice Hrvatski dragovoljac - Rudeš

 GORAN MEHKEK Cropix
PREKRŠEN JE PRAVILNIK

Pogrešna izmjena skupo će koštati donedavnog člana HNL-a, teško stečene bodove gube za zelenim stolom

Kršenje propisa HNS-a bit će kobno za donedavnog člana elitnog ranga
Piše: Slavko KonopljakObjavljeno: 26. rujan 2022. 11:59

Što ti je peh. Nakon što je tek u sedmom prvenstvenom kolu uknjižio drugu pobjedu i to igrajući od 40. minute s deset igrača, te izborenu iz kaznenog udarca kojeg je u 82. minuti iskoristio Ćavar, koja ih je s predzadnjeg, gurnula na osmu stepenicu, Hrvatski dragovoljac mogao bi za zelenim stolom sve prosuti. Naime, rukovodstvo s klupe u 40. minuti izvadilo je iz igre 19-godišnjeg Ante Mateja Jurića, a uvelo u igru Marina Belančića, koji je na početku ove godine navršio 21 godinu. Tako su na terenu prije isteka poluvremena ostala samo dvojica igrača mlađih od 21 godine, što prema HNS-ovim propisima nije dozvoljeno.

Kontaktirali smo odgovorne u Hrvatskom dragovoljcu o tom slučaju, ali ni predsjednik kluba Marinko Perić, a ni trener Krešimir Sunara nisu željeli komentirati taj propust, već su jedinstveni u stavu da će svoje viđenje iznijeti tek u slučaju ako i kada Rudeš reagira. Jasno, mnogi bi dodali, ukoliko nemaju srama, jer su tijekom subotnje utakmice imali sve na dlanu, igru, igrača više i kazneni udarac kojeg nisu iskoristili, a na kraju su pokleknuli.

Inače, istaknimo i to da su sve sporne situacije presuđene uglavnom u korist gostiju. Naprimjer, glavni sudac Matić najprije je stoperu Hrvatskog dragovoljca Cruzu za prekršaj nad igračem Rudeša pokazao žuti karton, a tek na inzistiranje četvrtog suca Škobiča pokazao mu je crveni karton, a kazneni udarac za Rudeš svirao je samo iz njemu poznatih razloga. Da je Matić ostao kod svog prvog stava, ne bi, najvjerojatnije došlo do te famozne izmjene. Ipak, unatoč svemu tome, Rudešani su pokleknuli su u Sigetu, jer su igrači Hrvatskog dragovoljca hrabrom i srčanom igrom uspjeli izboriti kazneni udarac (Antonio Perić) i na kraju zasluženo pobijediti. Međutim…

Iako je Rudeš prvi put ove sezone u zaostatku za prvom momčadi Prve nogometne lige, redoslijed bi se mogao vratiti na Zagrepčanima normalan slijed s njima na prvom mjestu. Naime, gostujući poraz od Hrvatskog dragovoljca rezultatom 1:0, mogao bi se za "zelenim stolom" pretvoriti u pobjedu od 3:0 u korist Rudeša. Naime, delegat Paolo Prodan primijetio je u izuzetno sadržajnoj utakmici nepravilnosti koje su prošle "ispod radara" organizatora utakmice, u ovom slučaju Hrvatskog dragovoljca.

U susretu koji su obilježila dva kaznena udarca, po jedan za svaki sastav, dva crvena kartona, također podijeljena među ekipama i ukupno pet žutih kartona, ipak je najbitnija stvar jedna naizgled manje bitna izmjena. U 40. minuti domaćin, Hrvatski dragovoljac, izvršio je izmjenu u momčadi. Umjesto igrača do 21 godine, Ante Mateja Jurića, uveo Marina Belančića, koji je navršio 21 godinu. Time je ostao sa dva igrača do 21 godine starosti do kraja prvog poluvremena, čime su prekršene Propozicije natjecanja u članku 14 gdje su svi klubovi Prve NL obavezni započeti utakmicu s tri mlada igrača i tijekom cijelih prvih 45 minuta imati ih na terenu. Gosti će se žaliti i domaćin bi po pravilima trebao ostati bez bodova, a Rudeš se s nova tri boda na svom kontu vratiti na mjesto lidera prvenstva.

Linker
20. travanj 2024 15:30