Ilustracija

 ROBERT FAJT/CROPIX Cropix
KAOS NA ULICAMA

Policija sve otkrila, evo zašto je došlo do velikih nereda i masovnog okršaja u Mostaru

Prema neslužbenim informacijama, u neredima je sudjelovalo između 200 i 250 osoba
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. listopad 2024. 08:03

U Mostaru je u nedjelju došlo do navijačkih nereda nakon kojih je privedeno nekoliko osoba. Ozlijeđeno je nekoliko sudionika sukoba, a nema ozlijeđenih građana i policajaca. Nitko od ozlijeđenih nije životno ugrožen.

Na Španjolskom trgu sukobio se veći broj pripadnika Red Armyja i Ultrasa, odnosno navijačkih skupina Veleža i Zrinjskog.

Sukob je prema nekim tvrdnjama bio dogovoren, a navijači su se gađali bakljama. Policija je privela nekolicinu osoba koje se povezuje s neredima.

- Ne mogu zasad govoriti o eventualnom povodu sukoba iako vidim da ga javnost traži i o njemu spekulira, ali postoje neke verzije i indicije da bi mogao biti planiran što sve sada treba operativno provjeriti. Ipak, držim da je u ovom trenutku to manje važno jer koliko mi je poznato, večeras nije bilo ozlijeđenih građana prolaznika, niti policajaca kojih je bio veliki broj – rekao je ministar unutarnjih poslova Marijo Marić za Bljesak.info.

Prema snimkama s lica mjesta, u jednom trenutku situacija je postala kaotična, no stavljena je pod kontrolu brzom policijskom reakcijom.

- Znam da će sada dio javnosti, posebno one koja se aktivira na društvenim mrežama, tražiti propuste, ali stajem u zaštitu policije koja je izravno pokrivala lice mjesta iz više smjerova i spriječila eskalaciju mogućih većih nereda. Podsjećam i odgovorno tvrdim da MUP HNŽ štiti sigurnost svih građana ove županije od napada koje osmišljavaju i provode zlonamjerne skupine i pojedinci i mene žalosti što to uopće moram naglašavati. Naši policajci su večeras podjednako bili izloženi napadima i tjelesnim ozljedama, a o tome nitko ne govori. Ti ljudi i njihove obitelji redovito slušaju negativne komentare od osoba koje nisu upućene ni u okolnosti događaja, ni u pravila policijskoga posla – dodao je Marić.

Odmah u večernjim satima policija je započela očevidne radnje, vrlo brzo privedeno je četiri ili pet osoba, a za više njih se traga.

- Očito je da živimo u gradu u kojemu se ovakve pojave događaju, ali osim policije ima tu još čimbenika koji moraju biti preventivni faktor počevši od roditelja i staratelja pa nadalje jer se po prvim saznanjima koja su mi prenesena čini da su među sudionicima i maloljetnici – naglasio je ministar Marić.

Glasnogovornik županijske policije Ljudevit Marić ranije je tijekom nedjeljne večeri izjavio kako je navodni razlog sukoba oslikavanje grafita. Navijači Zrinjskom su crtali grafit, nakon toga su ih napali članovi Red Armyja, izvijestio je Klix.ba. Na lokaciji na kojoj je došlo do sukoba postoji video nadzor koji bi trebao olakšati identifikaciju sudionika...

Prema neslužbenim informacijama, u neredima je sudjelovalo između 200 i 250 osoba.

Linker
21. listopad 2024 10:43