Faruk Koca

 Profimedia
NEZAPAMĆEN NAPAD

Političar uzdrmao nogometne temelje u čitavoj državi, otkrivene zastrašujuće prijetnje: ‘Ubit ću vas...‘

Još iščekuje službene posljedice zločina, prva kazna već je stigla
Piše: SNObjavljeno: 12. prosinac 2023. 14:41

Malo više od godinu dana bilo mu je potrebno da iz jedne krajnosti, ode u sasvim drugu. Nakon što je u listopadu 2022. primio "fair-play" nagradu Turskog nogometnog saveza, Faruk Koca, predsjednik Ankaragücüa, režirao je kaos u "trećem poluvremenu" utakmice njegovog kluba protiv Rizespora. Po završetku susreta, spustio se na teren, a onda desnim krošeom nokautirao Halila Umuta Melera, glavnog suca utakmice, koji je dodatne udarce pretrpio dok je ležao na podu.

Iako Koca još iščekuje službene posljedice zločina, prva kazna već je stigla, s obzirom na to da je uhićen jutro nakon incidenta, uz još dvije osobe. Osim epizode u nogometnim vodama, koja je ovim činom, lako moguće, i završena, ovaj 59-godišnjak u turskoj javnosti poznat je prvenstveno kao - političar. Jedan je utemeljitelja Stranke pravde i razvoja (AKP), čije je zaštitno lice Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Turske. Osnovana početkom stoljeća, stranka je to koja godinama dominira državom, a Koca je gotovo deset godina (2002.-2011.) bio zastupnik u Turskoj velikoj narodnoj skupštini.

image
EMIN SANSAR/AFP/PROFIMEDIA

Uslijed napada, koji se dogodio u ponedjeljak navečer, čelništvo turske Superlige odlučilo je odgoditi sve susrete do daljnjega, a taj potez dovoljno govori koliko je čin gazde Ankaragücüa uzdrmao nogometne temelje u Turskoj. U suradnji s državom, Savez je počeo provoditi kriminalni postupak protiv inicijatora napada, koji će biti strogo kažnjeni. Osim što su klupski čelnici nasrnuli na suca, na teren su utrčali i navijači, koji su ga također htjeli dohvatiti, a Meler se do nazad do svlačionice probio uz pomoć policije.

- Faruk Koca udario me ispod lijevog oka. Pao sam na tlo, a ljudi su me nastavili udarati po licu i tijelu. Koca je meni i mojim pomoćnicima poručio: "Dovršit ću vas, ubit ću vas..." - rekao je ozlijeđeni sudac nakon incidenta.

image
EMIN SANSAR/AFP/PROFIMEDIA

Razmjeri nezapamćenog napada na reakciju su natjerali i Giannija Infantina, vodećeg čovjeka Fife.

"Bez sudaca nema nogometa. Navijači, igrači, suci i svi uključeni moraju biti sigurni kako bi mogli uživati u igri. Pozivam nadležna tijela da osiguraju da se to striktno provodi i poštuje na svim razinama", napisao je Infantino u službenom priopćenju.

Koca je na mjesto glavnog čovjeka uskočio u ljeto 2021.,a iako još uvijek nema službenih informacija, pojedini turski mediji nagađaju kako bi Meler nakon ovog mogao prekinuti sudačku karijeru, međutim, tu pretpostavku treba uzeti i s daškom opreza, s obzirom na njegovu dob od 37 godina, čime bi mogao još nekoliko godina suditi na najvišoj razini. Kroz dosadašnju karijeru, odradio je 161 utakmicu u turskoj ligi, te 11 utakmica u Europskoj ligi i 10 u Ligi prvaka. U veljači 2021., na Maksimiru je sudio i uzvratni ogled Dinama i Krasnodara u nokaut fazi Europske lige, u kojemu su Modri slavili 1-0.

Iduće utakmice u elitnom razredu turskog nogometa trebale su se igrati od petka do ponedjeljka, ali, kako sada stvari stoje, nije poznato kada će biti odigrane.

image
DEPO PHOTOS Afp

Linker
19. listopad 2024 05:44