VINCENZO PINTO AFP
KAKO ĆE NOGOMET IZGLEDATI

POLITIKA BI MOGLA POPUSTITI PRED NOGOMETOM, PRITISAK JE NARASTAO DO KRAJA! Hoće li se argumenti nogometnih moćnika pokazati dovoljno opravdanima?

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. svibanj 2020. 23:54

Brojke govore da je pandemija koronavirusa najviše pogodila u Europi Italiju i Španjolsku. Gotovo apokaliptične scene od prije nekoliko tjedana sada djeluju kao dio nekog filma, a ne tragične stvarnosti.

Poboljšanje epidemiološke situacije u cijeloj Europi, pa tako i u spomenute dvije države, generira tematiku povratka na životne svakodnevice kao i prije korona krize. Teško je, naravno, čovjeku shvatiti kada je nešto drastično promjenjeno u njegovim navikama da se iste treba mijenjati. No, dok god znanost neće osigurati cjepivo i lijekove za opaki virus, nema šanse da se živi kao i prije. Kad se i dogodi spasonosni zdravstveni odgovor (i) ovom virusu, opet stvari neće biti kao prije. Udar posljedica virusa je odveć snažan da bi se vratilo vrijeme i navike unatrag.

Eto, na tom temelju se u dvije mediteranske i zemlje snažnog društvenog temperamenta već nekoliko tjedana nadjačavaju institucije društva i nogometa. Mogli bismo reći i sporta, ali niti jedan od njih nema ni približni odjek kao i nogomet. Pogotovo u zemljama kao Italija i Španjolska, gdje je nogomet izuzetno bitna društvena djelatnost.

Žestoke borbe

Vijesti s Apeninskog i Iberijskog poluotoka najavljuju pokretanje nogometnog miljea. Nakon 53 dana od posljednjeg treninga, nakon 56 od posljednje utakmice, u Španjolskoj od ponedjeljka mogu započeti s individualnim treninzima. Isto vrijedi i za Italiju. Govorimo o protokolu vježbanja kojeg imamo i u Hrvatskoj, što znači da se može trenirati u grupama po 4-5 igrača, s dužnom distancom, bez korištenja svlačionica.

Nešto su napredniji po pitanju plana u Španjolskoj. Tamo je zapravo bio i najžešći pritisak nogometa na politiku da se dozvoli klubovima da pokrenu aktivnosti. Glavni generator takvog stava bila je Liga, čiji se čelnik Javier Tebas rezolutnim stavovima svadio sa svim oponentima u Španjolskoj, ali i u Europi. Tebas je jedan od ljudi koji misle da je rizik od zaraze u nogometu minimalan, te da se apsolutno mora nastaviti natjecanja i spasiti financijska situacija klubova. Više je politički djelovao predsjednik nogometnog saveza, Luis Rubiales, a koji već duže, sukladno različitim i logično suprotstavljenim pozicijama, vodi žestoke borbe s Tebasom.

Kad su se stvari otele kontroli, i u zemlji poharanoj posljedicama pandemije dodatno narušavale društvenu klimu, ministrica sporta je oboje čelnika nogometa “privela” u zgradu Vlade. Tamo su punih 8 sati razgovarali, pregovarali i tražili rješenja. Sada, kako se vidi iz naputaka institucija, taj plan kreće u realizaciju.

Španjolski prvoligaški klubovi dobili su dozvolu za individualni trening, a svoje igrače ne moraju testirati. Dužni su ih pregledati i ako nemaju nikakvih sumnjivih simptoma, mogu raditi. Do 11. svibnja vježbati će individualno, u kampu kluba, a onda slijedi druga faza, to jest vježbanje u većim grupama (do 14 ljudi). U toj fazi preporučeno je da klubovi zadrže momčadi u kampu, u klupskom stacionaru, te da uz njih i stručni stožer može biti do maksimalno 50% uobičajenog osoblja kampa. U trećoj fazi biti će dopušteno zajedničko treniranje i puni rad fizioterapeuta.

Soccer Football - Real Madrid vs Barcelona - Spanish Super Cup Second Leg - Madrid, Spain - August 16, 2017   Barcelona’s Ivan Rakitic in action with Real Madrid’s Luka Modric       REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina
 

Preporučena testiranja

Od početka te faze najmanje će tri tjedna biti dopušteno klubovima da maksimalno treniraju i spreme za početak, to jest nastavak sezone. U svim tim fazama, do početka natjecanja, preporučeno je 2-3 testiranja igrača i osoblja. Ukoliko se dogodi da je netko pozitivan taj će biti izoliran, ali se aktivnosti kluba neće zaustaviti.

U Italiji su stvari više-manje slične dinamike, iako se politika i nogomet znatno više sukobljavaju. U Italiji, naime, postoji izuzetno jak front onih koji misle da bi se sezona trebala okončati odmah, raspustiti momčadi i onda ih za mjesec-mjesec i pol dana opet okupiti u bitno jasnijim uvjetima. No, kako je snažan i front onih koji žele nastavak, tako dolazimo do uobičajenog talijanskog stanja duha - dva suprotstavljena pola se nadjačavaju svakog dana u medjima, te miješaju nogometna, društvena, religijska, svjetonazorska, geopolitička opredjeljenja...

Do 17. svibnja, ako stvari bude tekle prema očekivanju onih koji su za nastavak sezone, trenirat će se individualno i tada prijeći na momčadski trening. Kao i slučaju Španjolske, okvirno se može predvidjeti da bi se nastavak igranja mogao dogoditi sredinom lipnja. Što nas upućuje na to da će iduća sezona kasniti. Istovremeno nam sugerira kako su pogotovo talijanski i španjolski klubovi (Lige) egzistencijalno ovisni o prihodima od prodaje TV-prava. Dojam kako je materijalni interes za nastavak presudan u donošenju odluka uvjerljiv je.

Veći rizik

Nogomet jest važan dio društvenog života u te dvije zemlje, te je sasvim sigurno da bi igranje utakmica prve lige moglo imati pozitivnog utjecaja na psihološko stanje nacije. No, svi drugi argumenti nisu dovoljno uvjerljivi da bi opravdali rizike od utakmica, putovanja i pogotovo ozljeda igrača u ubrzanom ritmu igre. Novac je, međutim, presnažan faktor utjecaja i ako ima i minimalne nade da bi politika mogla posustati pod teretom pritiska nogometa i medija, onda će se igrati.

Kako će to izgledati, pred praznim tribinama, kao da nikome nije bio bitno. Kao niti rizik koji spašavanjem ove sezone bitno raste u kontekstu idućeg prvenstva.

Linker
02. ožujak 2021 22:10