AFP
LEGENDA KOJU NE CIJENE

Polovica ne tretira Rooneya kao velikana, ali on je najbolji engleski igrač u 21. stoljeću

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. studeni 2014. 21:26

Wayne Rooney pamtit će 15. studenoga 2014. godine, dan kada je postao deveti nogometaš sa sto ili više nastupa za englesku reprezentaciju. Rooney je zatresao mrežu Slovenaca, izjednačio na 1:1 s bijele točke i bio glavni inicijator preokreta Tri lava. Sa 44 gola Rooney je dostigao Jimmyja Greavesa na trećem mjestu najboljih engleskih topnika. No ubrzo ga je i preskočio. U utorak je 29-godišnjak rođen u Croxtethu, predgrađu Liverpoola, opet zablistao. U 101. utakmici za Englesku zabio je dva pogotka na Celtic Parku u Glasgowu i bio ključan čovjek u 3:1 pobjedi protiv Škotske na travnjaku kluba kojeg Rooney posebno simpatizira.

- Trenutačno samo uživam u nogometu. Uvijek sam volio igrati za Englesku. Bila je to posebna večer za mene - kazao je Rooney, kojem do ulaska u povijest fale još samo tri gola.

Samo dvojica velikana su sada ispred njega, Bobby Charlton je zabio 49, a Gary Lineker 48 pogodaka za izabranu vrstu. S obzirom na relativno mladu dob, Rooney bi mogao stići i legendarnog vratara Shiltona, rekordera sa 125 nastupa za Tri lava. Rooney je trenutačno na devetom mjestu vječne liste...

- Već osjećam Rooneyev dah na svojem vratu. Iako je sra... biti na drugom mjestu - poručio je Lineker.

Priča je počela prije skoro 12 godina, 12. veljače 2003. Izbornik Sven-Goran Eriksson uveo je s klupe napadača Evertona i Rooney je postao najmlađi engleski reprezentativac u povijesti sa 17 godina i 111 dana. Debi za brzi zaborav, jer je Engleska na londonskom Upton Parku doživjela šokantni poraz od 3:1 protiv Australije.

- Obući tu majicu prvi put i izaći na travnjak kao engleski reprezentativac jedan je od najponosnijih trenutaka u mojoj karijeri. Igrati za svoju državu je ogromna čast. San mi se ispunio - priča Rooney.

Iz reprezentacije je od tada praktički izbivao samo zbog ozljeda. Prvi gol zabio je 6. rujna 2003. u Skoplju protiv Makedonije u svojoj šestoj utakmici za Tri lava.

- Nikad neću zaboraviti taj posebni osjećaj, iako, iskreno, više se radilo o olakšanju jer sam već odigrao nekoliko utakmica i počeo sam se pitati kad će doći taj prvi pogodak - objasnio je Rooney.

Od prvog do 46. gola prošlo je više od 11 godina, a Rooney je sa svojom reprezentacijom bio na pet velikih natjecanja. Propustio je samo Europsko prvenstvo 2008. godine, kada je Engleze na Wembleyu šokirala Hrvatska i uskratila im radost loptanja u Austriji i Švicarskoj. No od Eura 2004. do danas puno se toga promijenilo o odnosu otočke javnosti prema Rooneyu. U Portugalu je bio novi engleski heroj, mladić koji će vratiti Englesku u svjetski vrh. Nakon Brazila ovog ljeta, Rooney je od mnogih u njegovoj domovini okarakteriziran kao igrač koji ne bi ni trebao biti pozivan u reprezentaciju!? “Puno više daje za Manchester United, nego za Englesku”, zamjeraju mu zbog činjenice da je s klubom osvojio 12 velikih trofeja, pet prvenstava Engleske, 2 Liga kupa, 3 Engleska superkupa, jednu Ligu prvaka i Svjetsko klupsko prvenstvo...

Velike debate vode se na Otoku oko Rooneya, barem polovica Engleza ne tretira Rooneya kao velikana njihovog reprezentativnog nogometa. Zamjeraju mu što Tri lava nije odveo ni do jednog velikog uspjeha. Valjda zaboravljaju da su na 22 svjetska i europska prvenstva na kojima su dosad sudjelovali, samo četiri puta uspjeli doći do polufinala te da su jedinu krunu osvojili na SP-u 1966. godine kojem su bili domaćini s generacijom prepunom igračkih veličina. To je engleski stil, no realnost je ipak nešto drugačija. Rooney, definitivno najbolji engleski igrač u 21. stoljeću, igrač koji je u 101 utakmici zabio 46 golova, krivac je za seriju podbačaja? Ne zvuči baš uvjerljivo. Puno je vjerojatnije da je problem u ostatku suigrača. Koliko Engleza je na meti Bayerna, Barcelone, Real Madrida, Paris SG-a, europskih moćnika, rezultatskih i financijskih? Baš i ne mnogo...

- On je kapetan Uniteda i kapetan Engleske, neizostavan član reprezentacije. I naravno da je on engleski velikan, brojke sve govore, bit će naš najveći strijelac u povijesti. No je li svjetski velikan, poput Messija i Ronalda? To nije - zaključili su raspravu na Sky Sportsu s istovjetnom tezom komentatori i bivši igrači, Jamie Carragher, Jamie Redknapp i Graeme Souness.

Ono što Rooneya definitivno svrstava među najveće engleske igrače u povijesti je njegov stav. Ne veliča svoje igre poput razmažene zvijezde već jasno naglašava:

- Nikad neću biti istinski engleski velikan ako s Engleskom ne osvojim Svjetsko prvenstvo. Jasno je da nikad neću biti velik poput Sir Bobbyja Charltona. On je osvojio SP, ja nisam - poručio je Rooney.

Tako razmišljaju pobjednici i zato dvojbe nema, štogod Englezi mislili o tome. Wayne Rooney će po završetku karijere zauzeti mjesto među njihovim najvećim nogometnim legendama. S trofejima ili bez njih.

Linker
18. svibanj 2024 14:15