PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
CR7 NIJE ‘STROJ‘

‘Pomračenja uma‘ čudesnog Cristiana! Osjetljiv na provokacije i nepravdu, njegov bijes osjetio je i Ferguson

Emocije su uvijek bile snažnije od legendarnog Portugalca, ma koliko snažan izgledao
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. studeni 2021. 21:40

Čudesni golgeter, nogometaš savršene tjelesne pripreme, uporni sportaš koji uvijek želi, više, bolje, jače. Ima li mana Cristiano Ronaldo? Ima, ima. I Ronaldo je čovjek, i Ronaldo "pukne" na poraze, na trenutke kada smatra da mu je učinjena nepravda.

Uvijek je bio prepoznatljiv po svom učinku, nizu rekorda i golova, ali isto tako, uvijek ga je krasio temperament koji često nije mogao kontrolirati. Emocije koje su bile jače od njega, ma koliko snažan izgledao. Pobjednički mentalitet, ona strast koju je iskazivao pri svakom skoku kod postignutog pogotka, sve to se u trenu kanalizira drugim smjerom kada Ronaldo pređe u status gubitnika. Podsjetit ćemo vas koji su to rijetki, ali tako zanimljivi trenuci u kojima je gubio živce sa bijesnim reakcijama definitivno neprimjerenim njegovoj vrhunskoj klasi.

image
OLI SCARFF Afp


Posljednju epozidu iz serije "Furious Ronaldo" gledali smo prošle nedjelje u Lisabonu nakon poraza Portugala od Srbije (1:2). Propadanje njegove reprezentacije u play off za Katar teško je prihvatio, a meta njegovog bijesa bio je izbornik Fernando Santos. Prvo je prošao emocionalni krah, rasplakao se na travnjaku, a potom je na red došao Santos.

U snimci koja je kružila internetom jasno se vidi kako je Ronaldo prišao svom izborniku i bijesno gestikulirati s rukama prema njemu. Santos se brzo pokupio nakon kratkog rukovanja s Ronaldom. Na pragu 37. godine još uvijek je strastven, a nekoć je bilo i žešćih scena za manje stvari.

Bijes Ronalda osjetio je i legendardni Sir Alex. U zadnjoj sezoni Ronalda na Old Trafordu usudio se Ferguson zamijeniti CR7 i to na utakmici sa Cityem. Sunčano je bilo te svibanjske nedjelje 2009., ali Ronaldu se smračilo kada je četvrti sudac pokazao broj sedam na semaforu za zamjene. Trebao je napustiti igru već u 58. minuti, Sir Alex je smatrao da je bolje Ronalda sačuvati za Ligu prvaka. Ali, Ronaldo nije mislio tako. Bio je raspoložen. Zabio je pogodak, nije bio umoran i želio je igrati. Pri zamjeni je uzeo jaknu i bijesno je bacio na klupu Uniteda. Ne, nije lako zamijeniti Ronalda, čak i kada ste Alex Ferguson.

A što se dogodi kada Ronaldu uzmete "njegov" pogodak doživio je Nani 2010. godine. Ronaldo je "vozao" Španjolce po njihovom kaznenom prostoru, lob udarcem je prebacio Casillasa, ali onda se pojavio Nani. Iz zaleđa je dotaknuo loptu, pomoćnik je podigao zastavicu, poništen je pogodak. Majstorija Ronalda otišla je u nepovrat, poludio je Cristiano. Toliko da je Nani kasnije ponudio i javnu ispriku nakon te prijateljske utakmice koju je Portugal dobio 4:0. Što bi bilo da je važna utakmica ili ne daj Bože da je Portugal poražen.

Slična se situacija dogodila pet godina kasnije na utakmici Real Madrida kontra Almerije. Pobjeda nije sporna, Kraljevi cu dobili 3:0, ali Ronaldu je Arbeloa "ukrao" zgoditak. Uklizao je obrambeni igrač Reala na jednu loptu koju je pred gol-linijom već naciljao Ronaldo i zabio pogodak. Njegov prvi te sezone, a Ronaldo je kao po običaju "jurio" Messija i Zlatnu loptu. Bijesno je Cristiano zakucao loptu u mrežu namrštena lica nastavio utakmicu.

- Normalno je da se ljuti, nije zabio i njegova je ambicija uvijek zabiti - mirno je kazao Alvaro Arbeola.

U kategoriju "ukradenih golova" spada i situacija iz Beograda, iz ožujka ove godine kada je lopta evidentno prešla gol-liniju, ali sudac Makkelie nije pokazao na centar. Opravdano je frustriran bio Ronaldo nakon tog remija (2:2), iz ljutnje je bacio kapetansku traku. Slaba mu je satisfakcija bila isprika nizozemskog arbitra zbog dokazane pogreške, temperametni Portugalac je s pravom eksplodirao. Osjetljiv je na nepravdu, ali i provokacije. U Bilbau je prije sedam godina nasjeo na provociranje Andera Iturraspea za direktni crveni karton i tri utakmice suspenzije. Igrajući za Juventus "pocrvenio" je nakon što je za kosu povukao Jeisona Murilla.

Lisabonska epizoda je bila zadnja, ali zasada. Dok igra zabavljat će nas Ronaldo, golovima i temperamentom. Nije CR7 "stroj", i on je čovjek.

Linker
19. svibanj 2024 08:36