Instagram
KOMENTIRA MARIO ZORKO

POMRAČENJE UMA U St. Etienneu se udarilo na hrvatski dres, na Ugljanu na svetost doma

POMRAČENJE UMA U St. Etienneu se udarilo na hrvatski dres, na Ugljanu na svetost obiteljskog doma
Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 03. srpanj 2016. 16:46

Oprostite mi, više ne mogu igrati za Hrvatsku. Meni se prijeti, obitelj mi se napada, ne želim da zbog moje ljubavi za Hrvatsku ispaštaju najbliži. ..

Je li to bio motiv napada na obitelj Rakitić s dvoje male djece, trogodišnjom curicom i dvomjesečnom bebom? Prisiliti ga na takav potez?

Napad daleko od stadiona i nogometa, svjetlosnim miljama od tribina i svečanih loža, HNS-a, Mamića i Šukera. Daleko od bilo kakve zdrave pameti.

Simbolički se to dogodilo baš na otoku Ugljanu, svima poznatom po psihijatrijskoj ustanovi za najteže slučajeve koja tamo postoji već 60 godina.
Simbolički je meta bio Ivan Rakitić, koji je s obitelji prošao i prijetnje i napade još kad je za svoju reprezentaciju izabrao Hrvatsku, a ne Švicarsku u kojoj je ponikao.
Simbolički je to pomračenje uma, simbolički je i na Rakitićevu obitelj kamenčina bačena u vrijeme ručka...

Neka prvi kamen baci onaj tko je bez grijeha, biblijska je simbolika, a i simbolično je i znakovito da ti koji napadaju bilo bakljama, topovskim udarima ili kamenjem, imaju raširen krug pomagača i podupiratelja na svim razinama, političkim, lobističkim i medijskim koji ih opravdavaju kao hrabre borce koji se čista srca bore za pravedne ciljeve.
Iz tih krugova nakon svakog ovakvog napada upregne se mašinerija za kontrolu štete, da bi se relativizirala svaka krivnja, razvodnio i opravdao svaki zločin. Izruguje se prostački i posprdno svaki ozbiljniji pokušaj osude i traženja odgovornosti, to se nazove masovnom histerijom, a kao uzgred se priprijeti “bit će toga još, nećemo odustati”...
Pogledajte samo epilog slučaja iz St. Etiennea. Izgrednici su više-manje svi na slobodi i javno su već oprani kao nepravedno proganjana nevinašca. Zašto se onda ne bi osjećali kao “heroji ulice”. Pa i slučajni ministar Orepić rekao je nimalo slučajno: “Nisu oni glavni problem, nego huligani u ložama...”

Sve nakon St. Etiennea potvrdilo je da se nije radilo ni o kakvim slučajnostima ni buntovnoj provali bijesa. Nije li znakovito i to da nitko od privedenih prije Francuske nije imao otvoren dosje za navijačke nerede, da nikad prije nisu bili registrirani kao izgrednici? Da su slučajno samo takvi “čisti i neokaljani” poslani u akciju? Kao rookieji da se kale, dokažu na terenu i izvuku neokrznuti? I da pravi scenaristi i nalogodavci ostanu skriveni ili zaštićeni nebuloznim priopćenjima “ne dirajte nam grobove” i galamom “mi smo samo za zakon, zakon”!
Odmah nakon pokušaja prekida, dok su tutnjale najava prekida na sljedećim utakmicama Hrvatske, iskusan čovjek iz sustava, obavještajac i stručnjak za sigurnost, rekao mi je:

- Sve je davno razrađeno, neće biti novih pokušaja u Francuskoj, postigli su cilj da posiju kaos. Što se tiče Eura, možemo biti mirni, no moramo obratiti pažnju što će se kasnije događati po Hrvatskoj. Imaju zacrtan plan da nasilje prošire po ulicama.
Evo, simbolički je to krenulo na otoku s ‘ludarom’. Znam da će iz istih krugova i ovaj tekst nazvati pamfletom i trash histerijom, kao što im je i privrženost reprezentaciji trash domoljublje. Mislite li da su samo trash glasine kako postoji plan da se igrače prisili da više ne igraju za reprezentaciju?
Onda otvorite stranicu www.zes-split.hr, službenu stranicu službene sportske udruge, Zajednice ekipnih športova Split. Evo nekih citata iz naslovnog pamfleta na stranici te udruge:

“Sportski Split pita se kako je moglo doći do toga da momak koji od svoje sedme godine trenira vaterpolo mora tražiti pravdu na takav način, da na kocku stavlja svoj cijeli život...”
“Zašto glas protiv bezakonja nisu podigli reprezentativci RH u nogometu. Oni nisu morali ići na tribine i izazvati nered. Mogli su jednostavno uoči Eura javno istupiti i reći ‘ne želimo igrati za reprezentaciju dok naš savez ne provodi zakone’ i tko bi im to mogao zamjeriti.”
“Zbog toga ih se ne bi privodilo, ne bi se vodile istrage, niti bi im zafalila dlaka s glave.”
“Ispali bi na kraju priče nacionalni heroji. Mogli su, a nisu. Propustili su povijesnu priliku, kao što su je propustili i u natjecateljskom dijelu, pa je pravda zadovoljena.”
“Takvo stanje vodi do neprimjerenih događaja koji mogu biti kudikamo opasniji i pogubniji od onoga što smo vidjeli u Francuskoj...”

Cijeli taj ciklus gadarija zaključen je prijetnjom da “ako nevini vaterpolist postane pijetao u juhi u ovom balkanskom loncu, taj lonac u svakom trenutku može prekipjeti”...
Ako sam dobro shvatio, službena sportska udruga, Zajednica ekipnih športova Split, poziva u prijetećem tonu hrvatske sportaše da ne igraju za reprezentaciju svoje zemlje. “Ne bi im zafalila dlaka s glave...”

Inače bi im valjda mogla zafaliti. I onda se čudimo kamenjarku koji baca kamenje po Ugljanu.

Pomračenje.

Linker
18. svibanj 2024 06:19