Hrvoje Ilić

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
PRIČA O SLAVONSKOM PIRLU

Poput meteora se vinuo u HR nogometu, Zdravko Mamić je za njega iskrcao milijun, a evo gdje je završio!

‘Priznat ću vam istinu, nudio sam ga ove zime svima osim Dinamu, Hajduku i Rijeci. Niti jedan ga nije htio!‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. siječanj 2023. 17:28

Hrvoje Ilić nekidan je potpisao za Hapoel Tel Aviv, klub koji spada među tri-četiri najveća u Izraelu, iako se trenutačno nalazi na 11. mjestu ljestvice sa 17 bodova u 18 kola. Najviši rang tamo ima 14 sudionika.

Ilića zna svatko tko prati zbivanja u Prvoj nogometnoj ligi jer je tijekom jesenskog dijela imao pet asistencija u dresu BSK-a iz Bijelog Brda. Sezonu ranije dao je pet pogodaka i "prikačio" jednu asistenciju, a još jednu etapu prije toga bio je autor dva gola i sedam dodavanja za pogodak u prvenstvenim ogledima. Radi se o veznjaku kojem su svojedobno tepali da je ‘slavonski Pirlo‘ i čija je igračka priča pokazatelj koliko je nekad teško od talenta postati klasa.

Ilić se poput meteora vinuo u hrvatske medije sa smo 14 godina. Zdravko Mamić je 2013. platio Osijeku za njega milijun kuna kako bi ga doveo u Dinamo. Mamić je vidio nešto u plemenitom playmakeru lijeve noge kojeg će njegov menadžer Miroslav Bičanić radije nego s Pirlom usporediti s Davidom Silvom i Mesutom Özilom, no "milijunček" se na računu društva iz Gradskog vrta našao prije svega kao ruka spasa kako bi isplatili plaće i nastaviti igrati nogomet. U to su doba Osijeku su već "isključivali aparate".

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Klinac od milijun kuna trebao je zadiviti metropolu, mediji su se utrkivali tko će ga ljepšim i boljim opisati, a neki nisu ni dvojili da će jednog dana nositi dres hrvatske A reprezentacije. No, Ilić, koji će u travnju napuniti 24 godine, nije rastao nego stagnirao, Maksimir nije bio njegova sretna adresa, zaputio se u talijansku Pescaru, okušao na još nekim lokacijama (Dugopolje, Hrvatski dragovoljac), a kad se vratio u Gradski vrt Zoran Zekić htio mu je dati šansu, no brzo je i on ostao bez posla...

Karte sudbine nisu mu se dobro otvarale, pa kad nakon svega potpišete ugovor u najvišem rangu izraelskog nogometa, u ozbiljnom klubu to je šansa za kvalitetan korak naprijed. Ilić je nerealizirani talent kojem su Izraelci dali ugovor na godinu i pol s opcijom produženja na još dvije zadovolji li očekivanja. Neki će danas kazati da je asistencijama vratio u život Marka Dabru koji se kasnije preko Lokomotive prodao u Kinu, mnogi i dalje hvale njegov "zlatni dodir" s loptom, no za karijeru u današnjem nogometu treba mnogo više. Mladi Županjac, kojeg su kovali u nebesa pa bacili u blato na novom je početku.

- Priznat ću vam istinu, nudio sam ga ove zime svim hrvatskim prvoligašima osim Dinamu, Hajduku i Rijeci. Svima. Niti jedan ga nije htio. Sumnjičavi su da će se vratiti na staze kvalitetnog nogometa, iako je zapravo u BSK-u igrao dobro. Mi imamo prostora za trećerazredne strance i njima bez problema dajemo priliku, a našim talentiranim dečkima samo tražimo mane. Kad mu je Zoran Zekić svojedobno u jednoj utakmici ponudio šansu u Osijeku napali su ga da je premlad - kazao nam je Bičanić, i ogročen i zadovoljan što Ilić ima opciju za novi put.

Igrao je za sve mlade reprezentacije do juniorske. Najbolja partija bila mu je još 2015. godine u uzrastu U-16 kad je na utakmici Hrvatska – Srbija 2:1 zabio dva gola. Upravo u tom godištu skupio je najviše nastupa za mlade Vatrene – igrao je deset susreta. Sve zajedno 26 puta odijevao je dres hrvatske nacionalne vrste. Od U-14 do U-19.

U Hapoelu su nekad igrali Osječanin Davor Rupnik i ljubimac navijača Hajduka Dean Računica.

- U Dinamu je bio generacija Špikića, Horkaša, Gjire, Kneževića... U Izraelu je stigao u klub koji ima sjajne uvjete, novi stadion Bloomfiled koji prima tridesetak tisuća gledatelja, a to što je napravio transfer posebne zasluge ima Denis Krstanović, trener i sportski direktor BSK-a. To je čovjek koji ima dobro oko, zna prepoznati igrača, dati mu prigodu, revitalizirati karijeru ako zapne, puno je pomogao i Iliću i Dabri - naglasio je Bičanić, i sam nekad hrvatski reprezentativac.

Linker
15. svibanj 2024 15:07