Cristiano Ronaldo bacio je kapetansku vrpcu u Beogradu
 PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
POSEBNO OBJAŠNJENJE

Portugalci luduju zbog krađe u Beogradu, UEFA se brani: Evo kako objašnjavaju izostanak VAR-a

Iako su još 2019. godine predložili uporabu VAR-a u kvalifikacijama za SP, to se nije dogodilo.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. ožujak 2021. 10:19

Ne smiruju se tenzije nakon kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru koja je u Beogradu odigrana između reprezentacija Srbije i Portugala. Susret je završio rezultatom 2:2, a Portugalci su taj dvoboj trebali pobijediti. U sudačkoj nadoknadi nije priznat pogodak Cristiana Ronalda. Suci nisu vidjeli da je lopta cijelim obujmom prešla gol-crtu prije no što ju je stoper domaćih Stefan Mitrović očistio...

Portugalci bruje o zavjeri, Srbija se pravda riječima "ako nije dosuđeno - nije gol...". Čekala se reakcija UEFA-e. Krovna nogometna institucija se usred velikog implementiranja tehnologije u nogomet koje traje već nekoliko godina, iz nekog samo njoj znanog razloga odlučila ne koristiti VAR i Goal Line tehnologiju u kvalifikacijama za SP 2022. u Kataru.

Ovo je UEFA-ino priopćenje:

- UEFA je 2019. godine predložila FIFA-i upotrebu VAR tehnologije u kvalifikacijama za SP. Međutim, utjecaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je UEFA-u da odgodi primjenu VAR-a u grupnoj fazi Europske lige, kao i da povuče prijedlog za korištenje VAR-a u evropskim kvalifikacijma. VAR se nije koristio niti u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga se do sada nije koristio u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem UEFA-e", navodi se u priopćenju.

Pandemija dakle, očito ne utječe na to da se VAR koristi u grupnoj fazi Lige prvaka, ne utječe ni na korištenje u nacionalnim prvenstvima UEFA-inih zemalja članica, ali kad su reprezentacije u pitanju, vraćamo se godinama unatrag.

Linker
01. rujan 2024 11:14